Yποτροφίες ύψους €115.700 παραχώρησε το 2023, το Σωματείο Ευημερίας Φοιτητών και φοιτητριών του ΤΕΠΑΚ

Πραγματοποιήθηκε η 7η Γενική και Εκλογική του Συνέλευση του Σωματείου

Συνολικά 287 υποτροφίες ύψους €115.700 παραχώρησε το 2023, το Σωματείο Ευημερίας Φοιτητών και φοιτητριών του  Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου(ΤΕΠΑΚ), το οποίο πραγματοποίησε την Τετάρτη, 27 Μαρτίου, στην αίθουσα της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου, την 7η Γενική και Εκλογική του Συνέλευση.

Στον απολογισμό του, ο απερχόμενος Πρόεδρος του Σωματείου, κ. Αυξέντης Ζεμενίδης αναφέρθηκε στη σημασία και τον ρόλο που έχει να διαδραματίσει το Σωματείο, κάτω από τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα στη χώρα μας, έχοντας ως βασικό του στόχο την έμπρακτη στήριξη των φοιτητών και φοιτητριών που αντιμετωπίζουν κοινωνικό-οικονομικά προβλήματα, διασφαλίζοντας το δικαίωμα στην εκπαίδευση σε όλους και όλες.

Ο κ. Ζεμενίδης ξεκαθάρισε πως «ο σκοπός του Σωματείου Ευημερίας δεν είναι ‘φιλανθρωπικός’, ο στόχος του δεν είναι η παροχή ‘αγαθοεργίας’. Είναι ένας στόχος καθαρά Κοινωνικός: προστατεύουμε αυτό που κοινωνικά είναι απαράδεκτο να χαθεί – τις δυνατότητες, τη φρεσκάδα, τη δύναμη, τη δημιουργικότητα και την παραγωγικότητα των νέων ανθρώπων της κοινωνίας μας. Γιατί», πρόσθεσε, «για να έχουμε το δικαίωμα ‘να περιμένουμε από αυτούς τους νέους ανθρώπους στο μέλλον’, θα πρέπει εμείς να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας προς αυτούς, στο παρόν. Κι αυτό ακριβώς κάνουμε: όχι ‘φιλανθρωπία’ αλλά ‘εκπλήρωση υποχρέωσης’ αλλά και ‘επένδυση’ για το μέλλον όλων μας».

Σημείωσε πως «η εντύπωση που επικρατεί πολλές φορές είναι ότι η συνδρομή του Σωματείου προς τους φοιτητές/φοιτήτριες είναι η παράδοση μόνο μιας επιταγής, μια φορά το χρόνο σε φοιτητές που μοριοδοτήθηκαν στη βάση κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων. Και όμως δεν είναι μόνο αυτό το έργο μας. Δεν είναι λίγες οι φορές, που Μέλη του Σωματείου και του προσωπικού της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Ευημερίας, κινητοποιήθηκαν προκειμένου να εξασφαλιστούν βασικά είδη πρώτης ανάγκης σε φοιτητές σε έκτακτες περιπτώσεις οι οποίες προέκυψαν».

Στην ομιλία του , ο κ. Ζεμενίδης είπε πως «το ΤΕΠΑΚ πρόσφατα κατηγορήθηκε – εντελώς άδικα – από κάποιους, οι οποίοι αποδόθηκαν, για δικούς τους λόγους, σε μια προσπάθεια να πλήξουν τη δημόσια εικόνα του. Παρ’ όλ’ αυτά, όλοι εμείς που αποτελούμε μέλη του του εν λόγω ακαδημαϊκού ιδρύματος , δεν κλονιστήκαμε από όλο αυτό τον ανούσιο θόρυβο και κυρίως, δεν χάσαμε ποτέ από τα μάτια μας τη ‘μεγάλη εικόνα’: το ότι εκτός από παροχή εκπαιδευτικών και μορφωτικών υπηρεσιών ρόλος μας επίσης είναι, να συμβάλουμε με κάθε τρόπο στη μείωση της κοινωνικής ανισότητας και την προώθηση της κοινωνικής κινητικότητας».

Εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς τους χορηγούς του Σωματείου για τη στήριξή τους, ο κ. Ζεμενίδης έκανε ιδιαίτερη μνεία στη σημαντική συμβολή της Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού για την επίτευξη των στόχων του σωματείου. Όπως είπε, κάθε χρόνο η Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού, παραχωρεί 24 υποτροφίες ύψους 1000 ευρώ έκαστη, ενώ παράλληλα παρέχει και στέγη σε παιδιά που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν διαμονή. Παράλληλα, προσφέρει σίτιση σε πέραν των 1.000 φοιτητών και φοιτητριών του Πανεπιστημίου σε καθημερινή βάση, «Το Σωματείο μας συνεισφέρει, σε αυτή την ενέργεια της Μητρόπολης – στο βαθμό που του επιτρέπουν οι οικονομικές του δυνατότητες μέσω της ετήσια καταβολής ποσού ύψους €13,000 για την κάλυψη του κόστους εργοδότησης βοηθού κουζίνας, που εργάζεται για την προσφορά γεύματος στους φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου μας», πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε, επίσης, στον Οργανισμό Let’s Help που διαχρονικά και με συνέπεια στηρίζουν τους φοιτητές του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, στο Δικηγορικό οίκο Patrikios Pavlou & Associates LLC που από φέτος καθιερώνει την παραχώρηση υποτροφιών στους φοιτητές του ΤΕΠΑΚ καθώς και στον Σύνδεσμο Κυριών και στην κα Ινώ Χατζηπαύλου, για την παραχώρηση τριών υποτροφιών καθώς και την παραχώρηση μειωμένων διδάκτρων για τα παιδιά φοιτητών/τριών στο νηπιαγωγείο του Συνδέσμου.

Ο Πρόεδρος του Σωματείου αναφέρθηκε ακόμη στον Πρύτανη του ΤΕΠΑΚ, Καθηγητή Παναγιώτη Ζαφείρη, «ο οποίος αθόρυβα παραχώρησε το επίδομά θέσης του, προκειμένου να στηριχθούν φοιτητές και φοιτήτριές μας», στον Δρα Αλωνεύτη, στους Φίλιππο και Μαρία Φιλή  του ναυτιλιακού ομίλου Lemissoler, στην εταιρεία Internship Navigation, στην εταιρεία Eurostudies , τον κ. Πάμπο Παπαγιάννη, το ΕΒΕΛ Λεμεσού και την εταιρεία Medview .

Αναφερόμενος στα Μέλη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας του Πανεπιστημίου εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του ΤΕΠΑΚ Δέσποινα Μιχαήλ, η οποία παραχώρησε το χρηματικό βραβείο «Γυναικείας Προσωπικότητας» του ΤΕΠΑΚ που της απονεμήθηκε για να δοθεί, με τη μορφή υποτροφιών, στο Σωματείο. Ευχαρίστησε, επίσης, τη Σχολή Επιστημών Υγείας και το Τμήμα Νοσηλευτικής αλλά και το Τμήμα Εμπορίου, Χρηματοοικονομικών και Ναυτιλίας, για τη διαχρονική τους στήριξη στο Σωματείο.

Περαιτέρω ο Πρόεδρος ανέφερε πως κατά το διαρρεύσαν έτος «η Φοιτητική Ένωση του Πανεπιστημίου αλλά και ο Θεατρικός Όμιλος των Φοιτητων προσέφεραν στο Σωματείο, μέσα από τις εκδηλώσεις που διοργάνωσαν, πέραν των 10.000 ευρώ». Καταλήγοντας, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες των Μελών του Σωματείου στον ελεγκτικό οίκο Top Pro Audit and Tax και ειδικά στον Ιδρυτή του κ. Γιώργο Μιχαήλ, για τη διαχρονική προσφορά των Υπηρεσιών του προς το Σωματείο και στους/στις φοιτητές/ριες του Πανεπιστημίου.

Στις εργασίες της Συνέλευσης, συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου, ο Αρχιμανδρίτης Πατήρ Φιλόθεος, ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης, o Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Καθηγητής Νικόλας Τσαπατσούλης, το Μέλος του Δ.Σ. του ΤΕΠΑΚ Χαράλαμπος Παπαγιάννης, ο τέως Πρόεδρος του Σωματείου Νικόλας Ιορδάνου και σύσσωμα τα Μέλη του Σωματείου.

Στις αρχαιρεσίες που ακολούθησαν εξελέγησαν τα εξωτερικά μέλη του Σωματείου ως ακολούθως: Αυξέντης Ζεμενίδης, Χάρης Λεωνίδου, Πάτερ Φιλόθεος Καπίλλας, Άντρη Νικολαΐδου και Νόλλη Μωϋσή

Τα μέλη του Σωματείου θα καταρτιστούν σε σώμα εντός των επόμενων ημερών.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΠαραιτήθηκαν οι υπουργοί Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος
Επόμενο άρθροH Καλαμαριά τιμά με τον «Αποχαιρετισμό» του Γιάννη Ρίτσου τους ήρωες της ελευθερίας της Κύπρου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ