Αλλαγή πορείας στην Άγκυρα;

Του Κωνσταντίνου Π. Γκιουλέκα

Μεγάλο προβληματισμό γεννά το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών στην γειτονική Τουρκία. Η απώλεια των τριών μεγαλύτερων Δήμων της χώρας, της Κωνσταντινούπολης, της Άγκυρας και της Σμύρνης, σημαίνει την μεγαλύτερη ήττα, που υπέστη ο Ταγίπ Ερντογάν από το 2002 έως σήμερα. Ο μύθος του αήττητου Ερντογάν κατερρίφθη. Η κακή πορεία της τουρκικής οικονομίας, κυρίως, ήταν η γενεσιουργός αιτία για αυτή την οδυνηρή ήττα του Τούρκου Προέδρου.

Η επόμενη εκλογική αναμέτρηση στην γείτονα χώρα είναι προγραμματισμένη για το 2028. Ωστόσο, τα επόμενα χρόνια θα κυλήσουν στην σκιά του χθεσινού αποτελέσματος αφού, για πρώτη φορά, ο Ερντογάν θα προβάλλει ως ο απερχόμενος ενώ όσοι επικράτησαν, με πρώτο τον Εκρέμ Ιμάμογλου – πολύ πιθανό να είναι ο κυριότερος αντίπαλος του Ερντογάν στις επόμενες εκλογές –, θα είναι «εκείνοι που έρχονται» με τον αέρα των νικητών.

Πέρα, όμως, από το τι θα σημάνει στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας το αποτέλεσμα της κάλπης της Κυριακής, είναι σημαντικό να σταθούμε στην ανησυχία που δημιουργείται για την στάση που θα κρατήσει η γείτονα χώρα σε μια σειρά από ζητήματα που επηρεάζουν την ευρύτερη περιοχή και, φυσικά, την Ελλάδα.

Με δεδομένο ότι οι εθνικιστές έστρεψαν την πλάτη στον Ερντογάν, πολλοί ανησυχούν μήπως αυτό σημάνει μια αλλαγή της ρητορικής και μια σκλήρυνση της στάσης του Τούρκου Προέδρου σε μια σειρά από ζητήματα, που επηρεάζουν τις διεθνείς σχέσεις της Τουρκίας. Η Ελλάδα και η Κύπρος παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τις επόμενες ημέρες, μετά την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, γιατί θεωρείται βέβαιον ότι μια πιο σκληρή και επιθετική εξωτερική πολιτική θα έχει σίγουρα ως στόχους το Αιγαίο και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο – ιδίως τις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου. Θεωρείται πολύ πιθανή μια τέτοια στροφή από την πλευρά του Ερντογάν, προκειμένου να ισορροπήσει το πολιτικό σκηνικό στην χώρα του και να κερδίσει το χαμένο έδαφος.

Για τον λόγο αυτό η Αθήνα έχει μια μόνον επιλογή. Να στείλει το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να δεχθεί την επιβολή τετελεσμένων εναντίον της Κύπρου, ότι θα συνεχίσει να αποκρούει οποιαδήποτε απειλή προς την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της. Παράλληλα, όμως, η επιλογή αυτή επιβάλλει να συνεχίσει να αυξάνει την ισχύ της – μέσα από Συνθήκες, Συμφωνίες, αλλά και προμήθειες στρατιωτικού υλικού- ώστε να μπορεί να διασφαλίζει διαρκώς την ειρήνη της, να είναι σε θέση να εγγυάται απόλυτα την ασφάλεια του ελληνικού λαού.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΗ Αθήνα εγκαταλείπει την Κύπρο, η Άγκυρα την διεκδικεί καταλύοντας τη Λωζάννη και η Λευκωσία κολυμπά σε πελάγη «Αμάλθειας»!
Επόμενο άρθροΜιχάλης Σταυρινός: Όσα χρόνια και εάν περάσουν, 50 χρόνια, τετρακόσια χρόνια, ή και περισσότερα, οι πατρίδες δεν διαγράφονται

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ