Άννα Δημάκη – Η γυναίκα είναι το σύμβολο ζωής και αναγέννησης, είναι η πηγή έμπνευσης μου

Η ζωγράφος Άννα Δημάκη μιλάει στο SPEAKNEWS και τον Περικλή Βλάχο για την προσωπική της εικαστική γλώσσα και τον γυναικοκεντρικό χαρακτήρα των έργων της, για τους καλλιτέχνες που την εμπνέουν, για την αναγνώριση της δουλειάς της εκτός συνόρων και για τα πολιτισμικά πράγματα στην Ελλάδα σήμερα.

Από πότε ξεκινάει η ενασχόλησή σας με τη ζωγραφική; Τι σας ώθησε σε αυτή, ποιοι παράγοντες σας επηρέασαν;

Η ενασχόληση μου με τη ζωγραφική αρχίζει από πολύ νωρίς, από την παιδική μου ηλικία. Εκτός από την οικογένεια μου, το ταλέντο μου αυτό το πρόσεξε ο δάσκαλος μου στο δημοτικό. Με την παρότρυνση του με ώθησε τότε να συμμετάσχω σε μια παγκόσμια έκθεση ζωγραφικής για μαθητές στη Νέα Υόρκη. Όλη αυτή η διαδικασία (της δημιουργίας και της αποστολής του έργου μου) σημάδεψε πολύ θετικά τη ζωή μου στο να στραφω στην τέχνη και να ανακαλύψω πολλές πτυχές του εαυτού μου.

Στα έργα σας επαναλαμβάνεται ως κεντρικό θέμα η γυναικεία μορφή. Θέλετε να μας αναλύσετε τους λόγους που σας κάνουν να επιστρέφετε στο ίδιο θέμα;

Η γυναίκα είναι το σύμβολο ζωής και αναγέννησης, είναι η πηγή έμπνευσης μου γιατί είναι αυτή που γεννά και δίνει ζωή. Είναι η γυναίκα μέσα από τα προβλήματα της, πάντα σε θέση αυτογνωσίας και πάντα σε χώρο υπερβατικό.

Οι γυναίκες μου θα σου μιλήσουν για το πώς εκδιώχθηκαν από τον παράδεισο. Θα σου μιλήσουν για την αποκατάσταση της αξίας τους μέσα στην κοινωνία. Θα σου μιλήσουν για το φλερτ, για τον έρωτα, για τη μοναξιά τους. Θα σου μιλήσουν για τον αγώνα της ελευθερίας της χώρας τους όπως και το πώς βγήκαν νικήτριες από τη μάχη τους με τον καρκίνο

Θα εντάσσατε το έργο σας σε κάποιο συγκεκριμένο καλλιτεχνικό ρεύμα;

Η ζωγραφική μου έχει την δική της προσωπική εικαστική γλώσσα χωρίς μιμητισμους και με έναν ιδιαίτερο γυναικοκεντρικο χαρακτήρα

Ποιους ζωγράφους θαυμάζετε, και από που εμπνέεστε;

Από όλους τους ζωγράφους που θαυμάζω ξεχωρίζω τον Ιβάν Κραμσκοι για τη δημιουργική του αλήθεια και τον Γ. Ιακωβίδη για τη συνθετική του ικανότητα και την ευαισθησία της χρωματικής του παλέτας.

Οι δύο αυτοί ζωγράφοι αποτέλεσαν εμπνευστές στη δική μου δημιουργική αλήθεια.

Έχετε συμμετάσχει σε διεθνείς εκθέσεις, ενώ έργα σας εκτίθεντε μόνιμα στο εξωτερικό. Πόσο εύκολα ανοίγουν οι πόρτες του εξωτερικού για έναν καλλιτέχνη;

Ένας καλλιτέχνης όταν εργάζεται σκληρά, είναι αφοσιωμένος και δεν ξεφεύγει από το στόχο του κάποια στιγμή θα ξεχωρίσει, θα αναγνωριστεί η δουλειά του και θα ανοίξουν οι δρόμοι εκτός συνόρων. Τότε μπορούν να έρθουν τα καλύτερα όπως συνέβη και με εμένα.

Μέσα στο σύνολο του έργου σας ξεχωρίζει λόγω θεματολογίας μία ενότητα για την ελληνική επανάσταση. Πως προέκυψαν αυτά τα έργα;

Η σειρά αυτή με τίτλο “Η Θρακιώτισσα Καπετάνισσα Δόμνα Βισβίζη ” δημιουργήθηκε μετά από πολυετή μου έρευνα, βασισμένη πάντα σε ιστορικές πηγές και μαρτυρίες που σώθηκαν στην πορεία του χρόνου. Αναδεικνύει μια άγνωστη πτυχή της ελληνικής επανάστασης.

Με τη σειρά αυτή ήθελα να τιμήσω τη γυναίκα θρακιώτισσα, τη γυναίκα ηρωίδα και μαζί της όλους τους ξεχασμένους αγωνιστές της Θράκης αλλά και τον τόπο που γεννήθηκα ελεύθερη χάρη σε όλους αυτούς τους ήρωες της ελληνικής επανάστασης.

Ποια είναι η πραγματικότητα που αντιμετωπίζει ένας Έλληνας ζωγράφος σήμερα; Υπάρχει ζήτηση για έργα; Η πολιτεία στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία;

Η πραγματικότητα είναι σκληρή και ο ανταγωνισμός μεγάλος. Όσον για τη ζήτηση είναι καθαρά θέμα υποκειμενικό και έχει να κάνει και με την τιμή πώλησης ενός έργου. Προσωπικά είμαι ευχαριστημένη με την προσφορά: αγοράς – ζήτησης. Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης σας , θεωρώ ότι η Πολιτεία δεν έχει δώσει τα μέγιστα που άξιζε να δώσει, στη Χώρα που γεννήθηκε ο Πολιτισμός.

Πως σχολιάζετε τα πολιτιστικά πράγματα στη χώρα μας σήμερα; Υπάρχει δυναμικό;

Υπάρχει καλό δυναμικό στη Χώρα μας και γίνονται πολλές σημαντικές προσπάθειες. Δεν αναδεικνύονται όμως όπως θα έπρεπε. Πολλές φορές ο καλλιτέχνης δεν μπορεί να προχωρήσει στην υλοποίηση της δημιουργικότητας του, λόγω μη χρηματοδότησης του από την Πολιτεία.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΜαρία Σπυράκη – Η λύση του Κυπριακού είναι απαραίτητο να φέρει τη σφραγίδα της ΕΕ
Επόμενο άρθροΔιογένης Δασκάλου – Η κωμωδία και η σάτιρα είναι το όπλο του απελπισμένου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ