Μίλτος Ζαμπάρας – Χρειάζεται ένα νέο εθνικό σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ, Μίλτος Ζαμπάρας, μιλάει στο SPEAKNEWS για την ανάγκη ενός νέου εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα, με σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες και την προστασία του περιβάλλοντος, απεμπλοκή της χώρας από τις εξορύξεις, με αλλαγή στο παραγωγικό μοντέλο και προώθηση της κυκλικής οικονομίας και με την συνεχόμενη εκπαίδευση όλων μας για την αλλαγή του τρόπου ζωής μας.

Δεδομένου ότι το περιβάλλον και η οικολογία αποτελούσαν πάντα προνομιακό χώρο της αριστεράς, πως κρίνει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ τις πολιτικές της κυβέρνησης που προωθεί και με υψηλούς μάλιστα στόχους την πράσινη μετάβαση, τις απε κλπ.

Η κυβέρνηση έχει αποδείξει με κάθε τρόπο πως αντιλαμβάνεται την πράσινη ανάπτυξη, με εξυπηρέτηση μόνο συγκεκριμένων συμφερόντων. Μας το έχουν αποδείξει με την διαχείριση των ΑΠΕ και τις φωτογραφικές ρυθμίσεις που πετάνε έξω τις ενεργειακές κοινότητες χωρίς ειδικό χωροταξικό πλαίσιο προς όφελος μεγάλων εργολάβων, με την μη επικαιροποίηση σημαντικών σχεδίων για τις πλημμύρες και τα ύδατα και τώρα με το master plan για την Θεσσαλία που επί της ουσίας δεν λύνει κανένα απολύτως πρόβλημα.

Μπορεί η Ελλάδα να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στα ενεργειακά θέματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο;

Η Ελλάδα έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα σε σχέση με τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Έχει μεγάλη ηλιοφάνεια και μεγάλους ανέμους, αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να είναι πρωτοπόρος στην ανάπτυξη των ΑΠΕ και να εξασφαλίσει όχι μόνο την ενεργειακή μας αυτάρκεια αλλά και της εξαγωγή ενέργειας σε γειτονικές χώρες. Αυτό όμως προϋποθέτει ουσιαστικό σχεδιασμό με σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος και όχι ανεξέλεγκτη και άναρχη εγκατάσταση πολύ μεγάλων ΑΠΕ όπως ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ.

Οι τιμές στην ενέργεια επηρεάζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Υπάρχουν πιο μακροπρόθεσμες λύσεις πέρα από την επιδοματική πολιτική, που θα μπορούσαν να προωθηθούν για την ανακούφιση ιδιωτών και επαγγελματιών;

Η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να μας πείσει ότι η ενεργειακή κρίση και οι μεγάλες αυξήσεις στην ενέργεια είναι εισαγόμενο φαινόμενο όταν είχαμε φτάσει να έχουμε σχεδόν το πιο μεγάλο ενεργειακό κόστος στην Ευρώπη και οι εταιρείες ενέργειας και τα διυλιστήρια να θησαυρίζουν με υπέρογκα υπερκέρδη.

Το 2018 ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε θεσμοθετήσει τις ενεργειακές κοινότητες και τα έργα αυτοπαραγωγής και αυτοκατανάλωσης. Από τότε μέχρι σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ αυτό το θεσμό τον υποβαθμίζει και τον απαξιώνει συνεχώς. Μέσα από τέτοιες δράσεις θα μπορούσαν να καλυφθούν με πολύ μικρό κόστος ή και με μηδενικό κόστος οι ανάγκες των δήμων, των νοικοκυριών αλλά και των επιχειρήσεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση είχε υπογράψει συμβάσεις για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων. Που στέκεστε σήμερα ως προς τα αντίστοιχα σχέδια της κυβέρνησης;

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκφράστηκε στο πρόγραμμα μας πριν τις εθνικές εκλογές και αυτή η θέση είναι η απεμπλοκή της χώρας από τις εξορύξεις, η μη ανανέωση των αδειών έρευνας και εκμετάλλευσης και η μη παραχώρηση νέων περιοχών.

Πόσο εύκολο είναι να επιτευχθεί η απαγκίστρωση από τα ορυκτά καύσιμα;

Δεν είναι ούτε εύκολο ούτε απλό αλλά είναι εφικτό. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποστηρίζει ότι χρειάζεται ένα νέο εθνικό σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, με στόχο την ομαλή απεξάρτηση της χώρας από όλα τα ορυκτά καύσιμα με ενεργειακή ασφάλεια και όχι με μονομερή παύση του λιγνίτη και με έμφαση στα έξυπνα δίκτυα, σε νέες τεχνολογίες, στην αποθήκευση ενέργειας, στην ηλεκτροκίνηση για τις δημόσιες μεταφορές, τους εμπορικούς στόλους, και τα νοικοκυριά.

Πως μπορούμε να κερδίσουμε το στοίχημα για οχύρωση της χώρας απέναντι στην κλιματική αλλαγή και τις κρίσεις που αυτή προκαλεί;

Με αλλαγή στο παραγωγικό μοντέλο, με σοβαρό σχεδιασμό με στόχο την κλιματική ουδετερότητα, με την διευκόλυνση στην πρόσβαση σε καθαρή και προσιτή ενέργεια, με προστασία της βιοπικοιλότητας, με επανασύσταση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, με ολοκλήρωση των δασικών χαρτών, με προώθηση της κυκλικής οικονομίας και με την συνεχόμενη εκπαίδευση όλων μας για την αλλαγή του τρόπου ζωής μας.

Υπάρχει δυνατότητα να επιτευχθεί ένα εθνικό σχέδιο με διακοματική στήριξη για την πορεία της χώρας στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας;

Τα κόμματα του λεγόμενου προοδευτικού χώρου όχι μόνο θα πρέπει αλλά οφείλουν να προχωρήσουν σε σύμπραξη σε αυτά τα ζητήματα. Απ΄ όσο παρακολουθώ τουλάχιστον σε κοινοβουλευτικό επίπεδο αυτά τα κόμματα σε γενικές γραμμές βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος, δυστυχώς όμως η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει καμία τέτοια διάθεση αλλά τις περισσότερες φορές δεν μπαίνει καν σε διαβούλευση με τα υπόλοιπα κόμματα ώστε να βρεθούν κοινοί βηματισμοί απαξιώνοντας οποιαδήποτε προσπάθεια συναίνεσης.

Θα αποτελέσουν τα θέματα του περιβάλλοντος και της ενέργειας κριτήριο για τους ευρωπαίους πολίτες στις επερχόμενες ευρωεκλογές;

Η κλιματική κρίση έχει δείξει τα δόντια της και δεν αφορά πια μόνο κάποιους που μας αντιμετώπιζαν ως γραφικούς και υπερβολικούς όταν τα λέγαμε αυτά. Από τις ανεξέλεγκτες φυσικές καταστροφές μέχρι τα φαινόμενα της λειψυδρίας και από τις μετακινήσεις πληθυσμών λόγω περιβαλλοντικών αλλαγών μέχρι τις επισιτιστικές κρίσεις τα ζητήματα του περιβάλλοντος και της ενέργειας μας αφορούν όλους. Θέλω να πιστεύω ότι οι ευρωπαίοι πολίτες είναι πια ενημερωμένοι και ευαισθητοποιημένοι πάνω σε αυτά τα θέματα και θα αποτελέσουν ένα από τα βασικά κριτήρια για την επιλογή τους στην κάλπη ούτως ώστε να υπάρξει ένας μοχλός πίεσης και σε κεντρικό και σε εθνικό επίπεδο για δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΓιάννης Μανιάτης – Επιτακτική ανάγκη για την Ελλάδα να κινηθεί πιο γρήγορα στις έρευνες για υδρογονάνθρακες
Επόμενο άρθροΑλεξάνδρα Σδούκου – Ενεργειακή μετάβαση χωρίς ενεργειακή δημοκρατία και στήριξη των νοικοκυριών δεν μπορεί να επιτευχθεί

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ