Ο κυνισμός του Ερντογάν αποδομεί την Διακήρυξη των Αθηνών (7/12/23)

Του Δρ. Βενιαμίν Καρακωστάνογλου


Στις 20 Μαρτίου ’24 ο Τούρκος Πρόεδρος αποκαθήλωσε, για όσους διατηρούσαν ψευδαισθήσεις, την πολυδιαφημισθείσα “Συμφωνία Φιλίας και Καλής Γειτονίας των Αθηνών” της 7/12/2023, με την οποία τέθηκε ένα μορατόριουμ στις ελληνοτουρκικές διενέξεις, ώστε να δρομολογηθεί ένας διάλογος, σε πολλά επίπεδα, μεταξύ των δύο χωρών. Έτσι, ξεκινώντας από την εντατικοποίηση των οικονομικών-εμπορικών δοσοληψιών και κάποια Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, να επιχειρηθεί επίλυση των εκκρεμών διαφορών θαλάσσιων οριοθετήσεων ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδων (Ελληνική άποψη) ή των αναθεωρητικών-επεκτατικών διεκδικήσεων νησιών, θαλάσσιας κυριαρχίας (χωρικής θάλασσας), εθνικού εναέριου χώρου και θαλασσίων ζωνών κυριαρχικών οικονομικών δικαιωμάτων και περιοχών εναέριας και θαλάσσιας δικαιοδοσίας (δηλαδή FIR- εναέριας κυκλοφορίας και SAR έρευνας και διάσωσης για θαλάσσια και αεροπορικά ατυχήματα )(Τουρκική άποψη).

Η δήλωση του κ. Ερντογάν αφορούσε την κατάληψη και της υπόλοιπης ελεύθερης περιοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας (δηλαδή του 63% του εδάφους της νήσου), που, όπως τόνισε ο ίδιος, έπρεπε να είχε συμβεί το 1974 (Ιούλιο-Αύγουστο), ώστε να έχει επιλυθεί διά της ένοπλης βίας του Αττίλα, τότε, το Κυπριακό ζήτημα και να μην εκκρεμεί και παράγει προβλήματα στον τουρκικό σχεδιασμό, είτε για την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε για τις θαλάσσιες ζώνες και τα ενεργειακά αποθέματα υδρογονανθράκων πέριξ της Κύπρου, που σε μεγάλα τμήματα ήδη διεκδικεί ,παρανόμως ,η Τουρκία. Έτσι, η ολοκληρωτική κατάληψη της Κύπρου ήδη από το 1974 και η κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα άφηνε ελεύθερο τον τουρκικό επεκτατισμό να επιβάλει διχοτόμηση και στο Αιγαίο, προσαρτώντας, αργά η γρήγορα, και τα νησιά, τουλάχιστον, του ανατολικού τμήματος του Αρχιπελάγους, από τη Σαμοθράκη ως τη Δωδεκάνησο!!! (και βέβαια και το Καστελλόριζο).

Ο Τούρκος νεοσουλτάνος, στον οίστρο της μεγαλομανίας του, δεν σκέφτηκε ποια θα ήταν η τύχη των περισσότερων από 800.000 Ελληνοκυπρίων σε μια καθολικά τουρκική Κύπρο, ή των Ελλήνων των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, που βέβαια, βλέποντας τη δεινή μοίρα (εκπατρισμό, τουρκική σκλαβιά, προσφυγιά) των συμπατριωτών τους της Κύπρου, θα εγκατέλειπαν μαζικά και συνολικά τις εστίες τους στα πανέμορφα νησιά του Αρχιπελάγους, που ο ιδρώτας και η αισθητική γενεών και γενεών Ελλήνων μετέτρεψαν σε μικρούς παραδείσους και υψηλής επισκεψιμότητας τουριστικούς προορισμούς!

Δυστυχώς κάποια μισόλογα από αρμόδια ελληνικά χείλη αποσυνέδεσαν το Κυπριακό, από την (δήθεν) ελληνοτουρκική προσέγγιση της Διακήρυξης των Αθηνών, ώστε η τελευταία να προχωρήσει (!) ανεξαρτήτως της προόδου ή μη, της ακανθώδους επίλυσης του Κυπριακού, που παρέμεινε ήδη μισόν αιώνα, στα βράχια της υποκριτικής διεθνούς διπλωματίας και “μεσολάβησης”.

Σαν να μην ήταν ο κολοφώνας της τουρκικής θηριωδίας και αυθαιρεσίας η εισβολή και κατοχή του πιο προνομιούχου 37% του εδάφους της Κύπρου! Σαν να μην ήταν ελληνική στον πληθυσμό, τον πολιτισμό και τη γλώσσα της η Κύπρος επί 4.000 χρόνια, όσο δηλαδή και η υπόλοιπη κυρίως Ελλάδα!

Η εγκληματική αυτή αποκοπή και σαλαμοποίηση του Ελληνισμού και των απαράγραπτων δικαιωμάτων του, αποτελεί τεράστιο διπλωματικό και εθνικό ατόπημα, αν εφαρμοστεί στην πράξη! Το σύνθημα:” Θράκη, Αιγαίο, Κύπρος, ένα μέτωπο και ενιαίο σύνορο άμυνας του Ελληνισμού”, που τροφοδότησε και το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα της Ελλαδικής και Κυπριακής Άμυνας πριν λίγα χρόνια, είναι κατά μείζονα λόγο επίκαιρο και αναγκαίο σήμερα, υπό το φως της μεγενθυμένης τουρκικής απειλής, με τις νέες ανυπόστατες και επιθετικές προτεραιότητες της τουρκικής εξωτερικής και στρατιωτικής πολιτικής της “Γαλάζιας Πατρίδας, του “Εθνικού τους Όρκου και των δύο ισότιμων κρατών στην Κύπρο!

Πώς λοιπόν η Ελλάδα του Κ. Μητσοτάκη θα επιτύχει να βρει συμφέρουσες και νομικά δίκαιες λύσεις (κατά το διεθνές δίκαιο) στις διμερείς θαλάσσιες διαφορές και εκκρεμότητες με την Τουρκία, όταν η Μητρόπολη του Ελληνισμού καταπίνει και αδιαφορεί για την επιχειρούμενη νομιμοποίηση των ”τετελεσμένων” της κατοχής στη Βόρεια Κύπρο, (της διαβόητης ειρηνευτικής επιχείρησης του Αττίλα) και τη διεκδίκηση του μεγαλύτερου τμήματος των θαλασσίων ζωνών της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την Τουρκία;

Αυτό που κατάφερε η Τουρκία στην Κύπρο, το 1974, με αφορμή το άφρον και προδοτικό πραξικόπημα, που ήταν εν πολλοίς σχεδιασμένο και ξενοκίνητο για να επέλθει η παρούσα διχοτόμηση, επιδιώκει να το επιτύχει εδώ και δεκαετίες με την εκβιαστική πίεση που ασκεί και σε όλη τη χερσαία και θαλάσσια οριογραμμή από τον Έβρο, (τεράστια συγκέντρωση δυνάμεων και μεταναστευτική πίεση) ως τα νησιά του Αιγαιακού Αρχιπελάγους, που απαιτεί είτε τον αφοπλισμό τους, είτε την αλλαγή στην κυριαρχία τους, είτε την αποψίλωση και συρρίκνωση των νόμιμων θαλάσσιων ζωνών τους, με την απειλή του casus belli (διεθνώς παράνομου που το ανεχόμαστε από το 1995, δηλαδή τριάντα χρόνια)! Θέλει η πονηρή και πλεονέκτηςγείτων να μας εκφοβίσει και να μας λυγίσει, ώστε χωρίς να ρίξει τουφεκιά να μας αφαιρέσει απολύτως νόμιμα δικαιώματά μας στο Αρχιπέλαγος του Αιγαίου, το πρώτο παγκοσμίως ιστορικό Αρχιπέλαγος, διαχρονικά ελληνικό για 4.000 χρόνια, ώστε να στραγγαλίσει τον Ελληνισμό και να συγκυριαρχίσει σε αυτό, που για μας είναι ρίζα και διάρκεια”.

Η πρόσφατη μεγαλομανής φραστική επίθεση Ερντογάν για την κατάκτηση της υπόλοιπης ελεύθερης Κύπρου, δεν αφορά στενά το παρελθόν του 1974, αλλά προφανέστατα συνιστά ιταμή και ιμπεριαλιστική απειλή για το σήμερα και το αύριο της Μεγαλονήσου, που δεν πρέπει να περάσει στα ψιλά όπως ήδη γίνεται...τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα!

Αποτελεί, μαζί με ποικίλες άλλες τουρκικές προκλήσεις και σαφείς παραβιάσεις του πνεύματος και του γράμματος, της ,επικίνδυνης βέβαια και κατευναστικής, Διακήρυξης των Αθηνών, που έγιναν μετά την υπογραφή της και έχουν σχολιαστεί από πολλούς έγκριτους σχολιαστές, σοβαρή παραβίαση του παραπάνω κειμένου και ισχυρή απόδειξη των τουρκικών επεκτατικών προθέσεων (και όχι απλά μεγαλοστομία ενόψει των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών στην Τουρκία, όπως έσπευσε να το ερμηνεύσει Ελληνίδα πολιτικός...)!

Μια εκφοβιστική απειλή, που πρέπει να οδηγήσει αναμφίβολα στη ματαίωση της προγραμματισμένης επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη στην Άγκυρα, τον Μάιο….

Και βέβαια πρέπει να καταγγελθεί από τον Έλληνα πρωθυπουργό κατά τη συνάντησή του, τον Απρίλιο, στην Ουάσιγκτον με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, ως σοβαρότατο πλήγμα και ανατροπή της βραχύβιας “Διακήρυξης φιλίας και καλής γειτονίας των Αθηνών” που χρησιμοποιήθηκε κυνικά από την Άγκυρα και την Ουάσινγκτον, ώστε να ανατραπούν οι αντιρρήσεις του Αμερικανικού Κογκρέσου για την πώληση ή εκσυγχρονισμό 120 συνολικά α/φ F-16 στην Τουρκία, που κανείς στην πράξη δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν κατά της Ελλάδος και της Κύπρου, για επίτευξη των επεκτατικών στόχων της Τουρκίας,όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, στο μέλλον.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ