“Σελίδες εκ της συμφοράς του Πόντου 1921-1924” – Παρουσίαση βιβλίου

Ο βουλευτής Ροδόπης Ευρυπίδης Στυλιανίδης θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου “Σελίδες εκ της συμφοράς του Πόντου 1921-1924” του Καθηγητού Παντελή Χ. Βαλιούλη. Η εκδήλωση, που τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 20 Απριλίου στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης (Εθνικής Αμύνης 27) στις 6 το απόγευμα, και την διοργανώνουν οι Εκδόσεις Κυριακίδη και το Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης.

Ο Ποντιακός Ελληνισμός οφείλει τιμή και ευγνωμοσύνη στον μεγάλο δάσκαλο της Θράκης Παντελή Βαλιούλη, τον καθηγητή από τον Σκοπό της Ανατολικής Θράκης που δούλεψε με ενάργεια και προσήλωση στην Αμισό του Πόντου στα μαύρα χρόνια της Γενοκτονίας όπου και νυμφεύθηκε την εξαιρετική Ευτέρπη. Υπήρξε κατηγορούμενος και αυτός στα Δικαστήρια της Αμασείας το 1921 με μια κωμική κατηγορία η οποία κατέπεσε με πάταγο. Γλύτωσε την βέβαιη θανατική ποινή λόγω της “αφέλειας” του πρώτου άγαρμπου δικαστή ο οποίος αντικαταστάθηκε για αυτό τον λόγο από τον αιμοσταγή ψευδοδικηγόρο Emin Bey. Καταδικάστηκε σε εξορία και καταναγκαστικά έργα. Απελάθηκε στην Ελλάδα το 1924 με την Αμνήστευση λόγω Ανταλλαγής. Θεώρησε όμως Χρέος του να καταγράψει σε ένα μικρό βιβλιαράκι όλο το Έπος των Δικαστηρίων της Αμασείας, όπου με στιβαρό χέρι που δεν έτρεμε περιέγραψε τον πόνο και πάθη των Ελλήνων που δικάστηκαν και έδωσαν την ζωή τους στην αγχόνη του Κεμάλ υπέρ της Ελλάδας και του Έθνους και της Πίστης.

Από την πένα του Βαλιούλη μάθαμε για την ηρωική μορφή του Εθνομάρτυρα Νίκου Καπετανίδη και όσα έκανε στο εδώλιο αλλά και στο κελί. Μάθαμε για τον Πλάτωνα Αιβαζίδη τον πρωτοσύγκελο που καθοδήγησε τους άλλους Έλληνες στην τελευταία διαδρομή από την φυλακή στην εξέδρα της κρεμάλας με τον Εθνικό Ύμνο και την Υπέρμαχο Στρατηγό Παναγία μας. Μάθαμε για τον Ανταβάλογλου που δεν ήθελε να δει τον γιό του στην κρεμάλα και ζήτησε και αυτός να κρεμαστεί αν και είχε αθωωθεί λόγω γήρατος και τον κρέμασαν πριν τον γιό του. Μάθαμε ακόμα για τον Φελέκη από την Φάτσα του Πόντου που υπήρξε ο προδότης και ψευδομάρτυρας κατά των συμπατριωτών του επιβεβαιώνοντας τον κανόνα της Φυλής που βγάζει και Λεωνίδες και Εφιάλτες. Ο Βαλιούλης τα σημείωσε και τα έγραψε όλα. Μας έδωσε ως δώρο την πλήρη Ιστορία της πιο φοβερής δίωξης των Ελλήνων του Πόντου με ψυχραιμία, ακρίβεια και αξιοπιστία.

Προηγούμενο άρθροΣτη BEYOND η μεγαλύτερη συνάντηση ψηφιακής τεχνολογίας και καινοτομίας στην Ελλάδα | 25-27.04.2024
Επόμενο άρθροΜπορέλ: Η Μέση Ανατολή στο χείλος του γκρεμού – Απαραίτητη η αποκλιμάκωση μεταξύ Ιράν-Ισραήλ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ