Θ. Καράογλου: «Ο νέος κώδικας φορολογικής διαδικασίας ανοίγει νέο κεφάλαιο στη σχέση των φορολογουμένων με την εφορία»

Στο νέο κεφάλαιο που ανοίγει στη σχέση των φορολογουμένων με την εφορία ο εκσυγχρονισμός και η ψηφιοποίηση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, αναφέρθηκε ο εισηγητής του σχετικού σχεδίου νόμου, κ. Θεόδωρος Καράογλου, στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής επί των άρθρων της νομοθετικής πρωτοβουλίας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Στην ομιλία του ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας επικεντρώθηκε στην απόφαση της Κυβέρνησης να θεσπίσει ξεκάθαρους κανόνες τόσο προς την πλευρά του ελεγχόμενου, όσο και του ελεγκτή, καθιστώντας σαφές πως μέσα από τη ριζική αναδιαμόρφωση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας κανένας συνεπής φορολογούμενος δεν έχει λόγο να ανησυχεί για την επικοινωνία με τις φορολογικές αρχές. Όπως εξήγησε «είναι ζήτημα ορθολογικότητας, διαφάνειας, ανθεκτικότητας και αποτελεσματικότητας» που ταυτίζεται με την πολιτική και κοινωνική βούληση».

Και συνέχισε: «Με το σχέδιο νόμου δεν ανατρέπουμε σχεδιασμούς, αλλά βοηθούμε τη φορολογική διοίκηση να προσαρμοστεί στις πραγματικές συνθήκες και να προσπεράσει παρωχημένες λογικές», συμπληρώνοντας πως με την ενίσχυση της διαφάνειας ως προς την επαφή και τις συναλλαγές του πολίτη με την εφορία, κλείνουν εκκρεμότητες δεκαετιών και βελτιώνεται η οικονομική, δημοσιονομική και φορολογική πολιτική.

Περιγράφοντας τις καινοτομίες του σχεδίου νόμου, παρατήρησε ότι η εισαγωγή της καθολικής ψηφιακής επικοινωνίας του πολίτη με τη φορολογική διοίκηση, ως προς την κοινοποίηση πράξεων, λοιπών εγγράφων και αρχείων, παρέχει το πλεονέκτημα της ακριβούς αποτύπωσης αυτών των συναλλαγών. «Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να αμφισβητηθούν δικαστικά ο χρόνος, η μορφή και το περιεχόμενο της επικοινωνίας. Ενώ, από εδώ και στο εξής, ο χρόνος διάρκειας ενός ελέγχου θα είναι οριοθετημένος. Την ίδια στιγμή κλείνουμε τα “παράθυρα” που εκμεταλλεύονται ορισμένες εποχικές επιχειρήσεις ώστε να αποφεύγουν την καταβολή προβλεπόμενων φόρων. Η καθιέρωση του ενδιάμεσου προσδιορισμού φόρου για συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων, οι οποίες πληρώνουν μια δόση ΦΠΑ και στη συνέχεια εξαφανίζονται, θεραπεύει αυτό το ζήτημα» πρόσθεσε.

Τέλος, αφού εξειδίκευσε τα 112 άρθρα του σχεδίου νόμου, σημείωσε ότι η οικονομική πολιτική μιας κυβέρνησης υποδηλώνεται από τη φορολογική της πολιτική. «Στο πλαίσιο αυτό εφαρμόζουμε ένα σύγχρονο φορολογικό σύστημα, το οποίο είναι απόλυτα προσαρμοσμένο στα σημερινά κοινωνικά και τεχνολογικά δεδομένα. Διότι η φορολογία είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία εμπέδωσης κοινωνικής δικαιοσύνης», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Καράογλου.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΤο Ισραήλ δεν δικαιούται να ηττηθεί!
Επόμενο άρθροΕυρωεκλογές 2024: Επιτροπή για την εθνική κυριαρχία και την Κύπρο, νέος φορέας στις κάλπες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ