Μαθήματα δημοκρατίας στα λύκεια της Καλαμαριάς μέσα από τη συνεργασία ΑΠΘ και Δήμου

Οι πλέον κρίσιμες ευρωεκλογές ως προς το διακύβευμά τους, που δεν είναι άλλο από την ίδια τη δημοκρατία, αλλά και ως προς τις καινοτομίες που εισάγουν με κυριότερη εκείνη της επιστολικής ψήφου, απέχουν λιγότερο από δύο μήνες και οι μαθητές της Καλαμαριάς, οι οποίοι θα ψηφίσουν για πρώτη φορά αυτό τον Ιούνιο, έχουν την ευκαιρία να πάνε στην κάλπη ως ενημερωμένοι, επομένως και ενεργοί πολίτες-μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Η Καλαμαριά και συγκεκριμένα τέσσερα Λύκειά της, είχαν την τιμή να επιλεγούν από το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Πολιτικής Έρευνας του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ώστε εκατοντάδες μαθητές να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα «Ψηφίζω για πρώτη φορά: Απόψεις και στάσεις των νέων για τις Ευρωεκλογές 2024», το οποίο διεξάγεται με πρωτοβουλία του διευθυντή του Τμήματος, καθηγητή Θεόδωρου Χατζηπαντελή.

Η Δήμαρχος Καλαμαριάς, Χρύσα Αράπογλου εξέφρασε τις θερμές της ευχαριστίες στον καθηγητή του ΑΠΘ για την επιλογή των σχολείων του Δήμου Καλαμαριάς, ενώ επεσήμανε πώς το πρόγραμμα που έτρεξε στις τάξεις των Λυκείων, είναι στην ουσία μία εισαγωγή των προγραμματικών δεσμεύσεων της δημοτικής αρχής όσον αφορά στα σχολεία και την απαραίτητη εισαγωγή σε αυτά των μαθημάτων δημοκρατίας. «Όλα όσα αντιμετωπίζουμε σήμερα, από το bullying και τις παθογένειες της κοινωνίας, μέχρι ποια είναι η αξία των θεσμών και της ίδιας της δημοκρατίας, είναι θέματα παιδείας. Και γι’ αυτό το πρόγραμμα του ΑΠΘ που συστήνει στους μαθητές μας την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι τόσο σημαντικό», τόνισε η Δήμαρχος.

«Το σημαντικό είναι να φτιάξουμε κριτικά σκεπτόμενους, επομένως ενεργούς πολίτες για τη χώρα και την Ευρώπη. Και αυτό δε μπορεί επ’ ουδενί να γίνει χωρίς την ενημέρωση των μαθητών και φυσικά με την περικοπή των σχετικών μαθημάτων από το σχολικό πρόγραμμα» τόνισε ο εμπνευστής του προγράμματος, κ. Χατζηπαντελής, ευχαριστώντας με τη σειρά του τη Δήμαρχο Καλαμαριάς και τον Αντιδήμαρχο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Πολιτισμού, Θάνο Γιαννακό για τη συνεργασία και τη βοήθεια. Ο καθηγητής του ΑΠΘ, εξήγησε πώς σκοπός του προγράμματος, το οποίο ολοκληρώνεται την Τετάρτη 17 Απριλίου, με την ενημέρωση και το εργαστήριο στο τελευταίο σχολείο, είναι να ενημερώσει τους μαθητές για τις αξίες τις οποίες πρεσβεύει η Ε.Ε., τα όργανά της, αλλά και τις ευρωεκλογές, που όπως εξήγησε με απλά παραδείγματα του πρόσφατου παρελθόντος, όπως την ενεργειακή κρίση, το αγροτικό ζήτημα ή και τον φόβο ενός γενικευμένου πολέμου, έχουν να παίξουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στις ζωές μας ως Ευρωπαίοι πολίτες.

Ο κ. Χατζηπαντελής καθώς και ο φοιτητής του Τμήματος, Βασίλης Σαρηγιάννης, απόφοιτος του 6ου Λυκείου της Καλαμαριάς, εξήγησαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πώς οι μαθητές ανταποκρίθηκαν πολύ θετικά στο πρόγραμμα, ενώ τόνισαν πώς η διαδικασία αυτή θα πρέπει να είναι διαρκής και να συνεχιστεί με νέες πρωτοβουλίες.

Χαιρετισμό απεύθυνε εκ μέρους του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και η υπεύθυνη Τύπου, Ελβίρα Φόρτε, η οποία συνεχάρη θερμά το ΑΠΘ και τη Δήμαρχο Καλαμαριάς για το «σπουδαίο εγχείρημα», όπως τόνισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πώς είναι εξαιρετικής σημασίας η συμμετοχή και η ενημέρωση τη δεδομένη χρονική στιγμή. «Αυτή την περίοδο αμφισβητείται η δημοκρατία. Αυτό είναι το διακύβευμα και είναι χρέος όλων μας να την υπερασπιστούμε, κάτι που μπορούμε να κάνουμε και με τη συμμετοχή μας στην ευρωκάλπη» τόνισε η κ. Φόρτε, λέγοντας πώς τα κεκτημένα, δεν είναι και δεδομένα, αλλά πρέπει να τα υπερασπιζόμαστε καθημερινά. Επιπλέον, η εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, δήλωσε πώς το Γραφείο θα είναι αρωγός σε κάθε πρωτοβουλία και δράση του Δήμου Καλαμαριάς.

Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Πολιτισμού του Δήμου Καλαμαριάς, Θάνος Γιαννακός τόνισε πώς οι δράσεις για τη δημοκρατική ευαισθητοποίηση των μαθητών και την ενημέρωσή τους για κάθε κοινωνικό πρόβλημα, όπως το bullying και τη βία εν γένει, θα συνεχιστούν, ενώ επεσήμανε πώς οι μαθητές του σήμερα είναι η πρώτη γενιά της ουσιαστικής ενσωμάτωσης στην Ε.Ε. και η οποία απολαμβάνει όλες τις δυνατότητες που δίνει στα μέλη της η ευρωπαϊκή οικογένεια. «Με τη φιλοξενία του προγράμματος αυτού στα Λύκεια της Καλαμαριάς, συμβάλλουμε και εμείς στην εδραίωση των αξιών της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης» τόνισε ο κ. Γιαννακός.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΤο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ… και η Ελληνική Διασπορά μας
Επόμενο άρθροΣΥΡΙΖΑ: Οι 35 υποψήφιοι ευρωβουλευτές από τις προκριματικές εκλογές

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ