Κ. Λουκόπουλος: ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ: πορεία χωρίς πυξίδα;

Του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου


Αμέσως μετά την Πολιτική Διακήρυξη των Αθηνών τον περασμένο Δεκέμβριο επεσήμανα ότι με αυτήν δυστυχώς χορηγήσαμε  «πιστοποιητικό καλής διαγωγής» στην Τουρκία έναντι ενός ήπιου κλίματος  δηλαδή περιορισμού του bulling που μας έκανε για μία παρατεταμένη περίοδο αλλά  οδηγούμαστε σε αυτοπεριορισμό και αυτοεγκλωβισμό . Το σχετικό αφήγημα το οποίο διανθίζεται και με πολλά ευφυολογήματα από τα συστημικά ΜΜΕ εστιάζεται στο ότι έχουμε μία διαρκή βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, απολαμβάνουμε… ηρεμία και ήλθε η ώρα επιτέλους να λύσουμε τα … προβλήματα μας (πληθυντικός παρακαλώ).

Από κοντά οι γνωστοί για διαφόρους λόγους «ναταβρουμενάκηδες» που εξισώνουν τις πολιτικές Ελλάδος και Τουρκίας λες και εμείς οι Έλληνες απειλήσαμε ότι θα ρίξουμε πυραύλους στην Κωνσταντινούπολή η θα πάμε ένα βράδυ ξαφνικά στην Τουρκία. Αγωνιούσαν μήπως κάποιοι «ακραίοι» στην χώρας μας… εκτροχιάσουν τις προσπάθειες εξομάλυνσης, χλευάζοντας μάλιστα όσος έχουν εκφράσει αντίθεση σε αυτήν την  εικονική πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί.

Η Άγκυρα ήταν πάντα και είναι την παρούσα περίοδο  κάτι από παραπάνω σαφής, άσχετα από το γεγονός ότι ορισμένοι κύκλοι στην Αθήνα στρουθοκαμηλίζουν! Ούτε  ένα εκατοστό δεν έχει κάνει πίσω στους στρατηγικούς στόχους του αναθεωρητισμού της διατηρώντας και το casus belli και το Τουρκο-λιβυκό Μνημόνιο ενώ συνεχίζει να εφαρμόζει το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας.  Είναι πάντα πολύ ξεκάθαρη και από την πλευρά της πολύ καλά κάνει άσχετα από το γεγονός κάποιοι στην Ελλάδα εθελοτυφλούν.

Εκμεταλλεύεται πλήρως το «ήπιο κλίμα»  για να επιβάλει τόσο μεταξύ μας όσο και  διεθνώς ως κανονικότητα όλα αυτά για τα οποία απαιτεί αναθεώρηση του status quo!

Ανοήτως κάποιοι στην Ελλάδα χρησιμοποιούν την τουρκική επιχειρηματολογία προκειμένου να πειστεί ο ελληνικός λαός ότι φέρουμε και εμείς ευθύνη για το πως έχουν διαμορφωθεί οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Διαρκώς με πολύ προσεγμένο και μεθοδικό τρόπο αλλά και με ένα επίχρισμα απειλών θέτει επιτακτικά το ζήτημα αποστρατικοποίησης των νησιών μας, αμφισβητεί τα όρια των διοικητικών και λειτουργικών αρμοδιοτήτων τόσο για του  FIR Αθηνών όσο και της περιοχής Έρευνας και Διάσωσης ενώ με ΝΟΤΑΜ και ΝΑVTEX και συνεχίζει τα περί γκρίζων ζωνών. Για να μην …δηλητηριαστεί το ήπιο κλίμα δεν δόθηκε στην Ελλάδα η πρέπουσα δημοσιότητα στο τι έχει δηλώσει τουλάχιστον δύο φορές τον τελευταίο μήνα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν για όλα τα «εκκρεμή θέματα» που έχουν οι χώρες μας και συνιστούν την αναθεωρητική ατζέντα της Άγκυρας συμπεριλαμβάνοντας και ζήτημα «τουρκικής» μειονότητας όπως αποκαλεί την μουσουλμανική που έχουμε στην Ελλάδα.   Ξεπεράσαμε μάλιστα πολύ εύκολα την πριν από ένα μήνα δήλωση Ερντογάν ότι «εάν οι τουρκικές δυνάμεις είχαν κινηθεί νοτιότερα το 1974, τότε η Κύπρος πιθανότατα θα ήταν σήμερα ολόκληρη τουρκική»! Για ποιόν λόγο άραγε;

Τέλος την προηγούμενη εβδομάδα μετά την κυβερνητική αναγγελία  για δημιουργία θαλάσσιου περιβαλλοντολογικού πάρκου και στο  Αιγαίο Πέλαγος,  οι Τούρκοι …σύσσωμοι, αντιπολίτευση και κυβερνών κόμμα υποστηριζόμενοι από το σύνολο των ΜΜΕ, μας «μάλωσαν» ισχυριζόμενοι ότι δεν κινούμαστε στο πνεύμα της Διακήρυξης των Αθηνών  επαναφέροντας (σημ. ποτέ δεν απέσυραν αυτήν την απαίτηση) μάλιστα στο προσκήνιο το ζήτημα της αμφισβήτησης της κυριότητας 152 νησίδων και μικρονησίδων του Αιγαίου και απειλώντας μας ακόμα και με στρατιωτική δράση καθόσον η τελευταία ανακοίνωση έγινε από το Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας με την προειδοποίηση ότι θα ληφθούν μέτρα.

Τώρα όχι μόνον αναγκάζει την Ελληνική Κυβέρνηση η οποία μάλλον αμήχανα αντέδρασε να πάρει πίσω τα περί θαλασσίων πάρκων αλλά απαιτεί και πολιτική δέσμευση των Αθηνών στο να μην επανέλθει, πλέον της γνωστής καθησυχαστικής προς την Τουρκία δήλωσης Γεραπετρίτη! Βέβαια οι γνωστοί  κύκλοι του δόγματος «να τα βρούμε ότι και αν γίνει» καταβάλουν φιλότιμες προσπάθειες στα ΜΜΕ να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα .

Ας βάλουμε ευδιάκριτα όρια μεταξύ ευσεβών πόθων και σκληρής πραγματικότητας και πρώτα απ’ όλα να αναρωτηθούμε τι επιθυμούμε να πετύχουμε με την πυροσβεστική αυτή τακτική γιατί πολύ απλά Εθνική… Στρατηγική δεν υπάρχει,  όπως δεν υπάρχει και Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας που θα μπορούσε να την εκπονήσει. Αλλά τα κόμματα του πολιτικοκομματικού κατεστημένου πάντα απόφευγαν κάτι τέτοιο προκειμένου να μην δεσμεύονται στους πρόσκαιρους τακτικισμούς με τους οποίους  έχουν πιστέψει ότι θα αντιμετωπίσουν τον τουρκικό αναθεωρητισμό που συνιστά απειλή για τα εθνικά μας συμφέροντα. Θα με ρωτούσατε ευλόγως ποια είναι αυτά τα εθνικά συμφέροντα και ποιοι είναι αντικειμενικοί σκοποί με τους οποίους αυτά υποστηρίζονται και προωθούνται, αναγράφονται άραγε σε κάποιο ενιαίο καθοδηγητικό κυβερνητικό έγγραφο; OXI, αλλά για αυτό το θέμα θα επανέλθουμε.

Χωρίς συνεκτική και μακρόπνοη Στρατηγική φαίνεται ότι ακόμα μία Ελληνική Κυβέρνηση παλινωδεί στα λεγόμενα ελληνοτουρκικά και δεν έχει πυξίδα. Το μεγάλο ζήτημα είναι που θέλουμε να «πάμε». Όπως είπε ο μεγάλος δάσκαλος Χένρυ Κίσινγκερ παραφράζοντας μία γνωστή ατάκα από την Αλίκη στην Χώρα των Θαυμάτων «όταν δεν γνωρίζεις να πας, το πιθανότερο είναι να βρεθείς εκεί που δεν θέλεις»! Εκεί λοιπόν βρίσκεται η Χώρα σήμερα. Αυτοπεριορισμένη και αυτοεγκλωβισμένη που φοβάται μήπως και καταρρεύσει αυτή η ηρεμία που υποτίθεται ότι αγόρασε από την Τουρκία με την Πολιτική Διακήρυξη των Αθηνών  η οποία είναι όμως αναμφίλεκτα επίπλαστη.

Και με αυτές τις συνθήκες ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει την 13 Μαΐου στην Τουρκία για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Ταγίπ Ρετζέπ Ερντογάν. Η Τουρκία θα άρει μετά την συνάντηση το casus belli ή θα καταργήσει το Τουρκο-Λιβυκό Μνημόνιο ως ένδειξη ειλικρινούς και όχι προσχηματικής θέλησης καλής γειτονίας και φιλίας; Θα επιδείξει καλή θέληση για την επίλυση του Κυπριακού για το οποίο κάποιοι στην Ελλάδα όπως ο κ. Ροζάκης προτείνουν αποσύνδεση από τον λεγόμενο ελληνοτουρκικό διάλογο; Αν όχι λέμε και πάλι μηδέν εις το …πηλίκιο όπως  είχε κάποτε κάποιος Έλληνας Πρωθυπουργός και θεωρούμε ότι η συνέχιση της προβολής του αφηγήματος της «της «αδιαμφισβήτητης βελτίωσης των Ε/Τ σχέσεων» παραπλανεί τον Ελληνικό λαό.

Από την στιγμή που η Άγκυρα  συνεχίζει να αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία και με διάφορες πονηριές υποστηρίζει αυτή την αμφισβήτηση πρακτικά, είναι αυτή που  παραβιάζει το πνεύμα της Διακήρυξης των Αθηνών κατηγορώντας την φοβική Αθήνα για αυτό. Μήπως ήλθε η ώρα αν δεν πετύχει ο κ. Μητσοτάκης να κάνει τον Ερντογάν να δείξει ότι θέλει φιλία και καλή γειτονία, να καταγγελθεί αυτή η Διακήρυξη για την  οποία προσπάθησαν να μας πείσουν ότι αυτή είναι που θα επιλύσει το πρόβλημα ασφαλείας της πατρίδας μας; Με  casus belli, Τουρκο-λιβυκό Μνημόνιο και  Γαλάζια Πατρίδα κανένα Σύμφωνο Φιλίας και Καλής Γειτονίας δεν πρέπει να υπογραφεί αν αληθεύουν οι φήμες ότι η Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου προετοιμάζει κάτι τέτοιο από πλευράς Ελλάδος. Σε κάθε περίπτωση οι προσπάθειες να δομηθεί αξιόπιστη αποτροπή θα πρέπει να συνεχιστούν και με την ευκαιρία να θυμίσουμε ότι οι τρεις πυλώνες αυτής, είναι δυνατότητες, πολιτική βούληση να χρησιμοποιηθούν και φυσικά  πειθώ!

* Ο Αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Λουκόπουλος είναι Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Πηγή : anixneuseis.gr


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΤζον Κέρι προς Αθήνα: Βρείτε τα με τον Ερντογάν για τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο
Επόμενο άρθροΣτο Παρίσι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος -Θα συναντηθεί και με τον Εμανουέλ Μακρόν

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ