50 χρόνια κλείνει το αίσχος της κατοχής στην Κύπρο

Ήταν 23 Απριλίου του 2003, πριν 21 χρόνια, όταν το κατοχικό καθεστώς Ντενκτάς άνοιξε το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας στη Λευκωσία. Είχαν προηγηθεί πολλά και γνωστά, όπως η απόφαση του ΕΔΔΑ για την υπόθεση Λοϊζίδου και η σύνοδος κορυφής του Ελσίνκι. Μέχρι σήμερα, δυστυχώς, έχουν ανοίξει και άλλα οδοφράγματα, παρά το προσωρινό κλείσιμό τους για 15 μήνες επί κορωνοϊού (με πρωτοβουλία της νόμιμης κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας).

Υφίσταται αναντίρρητα αιτιώδης δεσμός μεταξύ του ανοίγματος των οδοφραγμάτων και των περιφερειακών γεωστρατηγικών επιδιώξεων Τούρκων και Βρετανών. Τα οδοφράγματα κανονικοποιούν την κατοχή και την εθνοκάθαρση, αιμοδοτούν οικονομικά το ψευδοκράτος, προσφέρουν άλλοθι σε επιχειρήματα κατάργησης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ουσιαστικά εξαφανίζουν το ζήτημα του τουρκικού στρατού κατοχής και ενισχύουν το τουρκικό και βρετανικό αφήγημα περί σύγκρουσης και συμφιλίωσης των «δύο κοινοτήτων», διαγράφοντας το ιστορικό καταισχύνης που εκκινεί από την Τριμερή του 1955.

Όπως ήδη αναφέραμε, τα οδοφράγματα άνοιξαν οι ίδιοι οι Τούρκοι, ακριβώς επειδή δεν άντεχαν άλλο, αδυνατούσαν να διαχειριστούν την πίεση και τον οικονομικό μαρασμό που προκαλούσε ο δίκαιος, πλήρης και υπερτελής αποκλεισμός τους. Πρέπει λοιπόν να κλείσουν. Λυδία λίθο της πολιτικής μας στην Κύπρο οφείλει να αποτελεί η ανάδειξη του ζητήματος ως μιας υπόθεσης τουρκικής εισβολής, κατοχής και εθνοκάθαρσης, όχι διαμάχης κοινοτήτων, άσχετα από τις υπογραφές περί ΔΔΟ και συναφή.

Aνάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΟι σχεδιασμοί για Ελεγκτική-Εισαγγελία δεν σχετίζονται με όσα συζητούνται
Επόμενο άρθροΔιπλές εκλογές: 706,534 πολίτες θα αποφασίσουν για Ευρωεκλογές και Δημοτικές

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ