Ερώτηση σε ΥΠΕΞ Σουηδίας για Κύπρο:«Υπάρχει κατοχή Τουρκίας εδώ και 50 χρόνια»

H Σουηδή βουλεύτρια Sara Gille από το κόμμα των Social Democrats (SD) της χώρας, υπέβαλε ερώτηση στον Υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας Τοbis Billstrom αναφορικά με την συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία εδώ και 50 χρόνια

Σύμφωνα με το ιστολόγιο Υπερβόρειοι που ανέδειξε το θέμα στην ερώτηση της η Sara,  με ρίζες κουρδικές, αναφέρει ότι η κατοχή στην Κύπρο παραμένει εδώ και 50 χρόνια και το θέμα της Κύπρου είναι σημαντικό για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σημειώνει επίσης ότι κανένας Υπουργός εξωτερικών δεν αναγνώρισε την Τουρκία ως υπεύθυνη για την κατοχή στην Κύπρο.

Aξίζει να σημειωθεί ότι η Sara Gille και το κόμμα της SD,έχουν θέσει ερωτήματα για την Κύπρο στην Σουηδική βουλή για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά.

Συγκεκριμένα η Sara Gille γράφει τα εξής στον ΥΠΕΞ Σουηδίας:

Έχω θέσει το θέμα της εισβολής της Τουρκίας στην Κύπρο στην προηγούμενη κυβέρνηση πολλές φορές χωρίς να λάβω μια αρκετά ικανοποιητική απάντηση. Ελπίζω λοιπόν ότι θα την παραλάβω από τον σημερινό Υπουργό Εξωτερικών.

Η Τουρκία εισέβαλε το 1974 στην Κύπρο και παρόλο που φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από τότε, η χώρα δεν έχει επιστραφεί. Η εισβολή οδήγησε στη διαίρεση της Κύπρου κατά μήκος της υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ στην λεγόμενη Πράσινη Γραμμή και αφού αρχικά η Τουρκία υποστηρίχθηκε από την διεθνή κοινότητα καθώς πίεζε να αποκαταστήσει την κυριαρχία. Όταν διαπιστώθηκε ότι ήταν μόνο άδειες λέξεις, η Τουρκία έχασε την υποστήριξη της και αντ’ αυτού η κριτική γινόταν όλο και περισσότερο. Ταυτόχρονα, γίνονταν μάχες σε όλη την Κύπρο, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να σκοτωθούν, να ακρωτηριαστούν και να εξαφανιστούν χωρίς ίχνος.

Στις 22 Ιουλίου 1974, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κάλεσε για άμεση κατάπαυση του πυρός και κάλεσε τις ξένες δυνάμεις να αποσυρθούν. Επιπλέον, ζήτησαν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Βρετανία για την επιστροφή του νησιού στον κυπριακό λαό. Παρόλα αυτά, οι μάχες συνέχισαν να μαίνονται και η κατάσταση ήταν επειγόντως ανθρωπιστική.

Αυτό οδήγησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εκδώσει έντεκα ψηφίσματα για την Κύπρο το 1974. Γνωρίζουμε ήδη ότι η Σουηδία έχει συνεισφέρει στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο (Unficyp). Το Κυπριακό δεν είναι σημαντικό μόνο για την Κύπρο, αλλά για ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου και κατ’ επέκταση και για την Ε.Ε. Καθώς η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ, η ΕΕ θα πρέπει να ζητήσει ξεκάθαρα από την Τουρκία ότι η χώρα πρέπει να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο. Είναι τρομερό το γεγονός ότι η Τουρκία μπορεί να συνεχίσει τη σκληρή παρενόχληση της κατά της Κύπρου, και ταυτόχρονα είναι αξιοσημείωτο ότι δεν υπάρχει πρώην υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας που να έχει πει ξεκάθαρα ότι η Τουρκία είναι αυτή που ευθύνεται για την κατοχή.

Υπό το φως των παραπάνω, θα ήθελα να ζητήσω από τον Υπουργό Εξωτερικών Tobias Billström τα εξής:

Με ποιον τρόπο συμβάλλει ο υπουργός σε μια ειρηνευτική διαδικασία στην Κύπρο και πως θεωρεί ο υπουργός προβληματική την κατάσταση στην Κύπρο;

Πηγή : sigmalive


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΔιπλές εκλογές: 706,534 πολίτες θα αποφασίσουν για Ευρωεκλογές και Δημοτικές
Επόμενο άρθροΖελένσκι: Ουκρανία και ΗΠΑ ετοιμάζουν διμερή «συμφωνία ασφαλείας»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ