ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία και με αθρόα προσέλευση φίλων της φιλοσοφίας, ο κύκλος διαλέξεων «Πρακτική Φιλοσοφία για Όλους: Μαθαίνουμε να ευτυχούμε» που συνδιοργάνωσαν η Πολιτιστική Κίνηση Λάρνακας ΦΙΛΟΠΟΛ και η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Λάρνακας, με ομιλήτρια την καθηγήτρια Φιλοσοφίας Δρ. Έλσα Νικολαΐδου.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις διαχρονικές θεωρίες ευδαιμονίας των σημαντικότερων Φιλοσόφων και Σχολών της αρχαιότητας σε συνδυασμό με πρακτικές ασκήσεις που βοηθούν στην κατανόηση και αφομοίωσή τους.

Οι τρεις διαλέξεις πραγματοποιήθηκαν στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Λάρνακας από τις 3 μέχρι τις 17 Απριλίου 2024 και είχαν τις πιο κάτω θεματικές:

1. Σωκράτης, Πλάτων, Κυνικοί φιλόσοφοι.
Το ευ ζην ως σκοπός της ζωής. Γνώθι σαυτόν και επιμέλεια εαυτού.
2. Αριστοτέλης.
Σκοπός της ζωής η ευδαιμονία: Αρετές, φιλία και ελεύθερος χρόνος.
3. Στωικοί, Επικούρειοι, Σκεπτικοί.

Η ευδαιμονία ως αταραξία ψυχής: Οι φιλοσοφικές σχολές στην υπηρεσία της ανθρωπότητας.
Οι διαλέξεις πρακτικής φιλοσοφίας είναι χρήσιμες γιατί προσφέρουν εργαλεία και δεξιότητες που μπορούν να εφαρμοστούν στην καθημερινή ζωή. Με την ευκαιρία επαναφέρουμε την εισήγηση μας για δημιουργία σχολής πρακτικής φιλοσοφίας στη Λάρνακα.

Μια φιλοσοφική σχολή στην πόλη όπου γεννήθηκε ο ιδρυτής της στωικής φιλοσοφίας, Ζήνων ο Κιτιεύς, είναι αδήριτη ανάγκη, αφού όπως φάνηκε υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον από τους πολίτες.

Μια τέτοια σχολή θα βοηθούσε στην ανάπτυξη της αυτογνωσίας, της επικοινωνίας, της κριτικής σκέψης και των ηθικών αρχών, βοηθώντας τους πολίτες να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της ζωής με πιο ενδυναμωμένο και ισορροπημένο τρόπο.

Η Πολιτιστική Κίνηση Λάρνακας ΦΙΛΟΠΟΛ, μπορεί να αναλάβει το συντονιστικό ρόλο αυτής της πρωτοβουλίας και είμαι βέβαιη πως η σχολή πρακτικής φιλοσοφίας θα αγκαλιαστεί από τους Λαρνακείς.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ