Ανάσταση ή Σταύρωση διαρκείας;

της Σοφίας Γερμανού


Διανύουμε τις τελευταίες ημέρες του Απρίλη και βρισκόμαστε μια ανάσα πριν από την Μεγάλη Εβδομάδα, την  Σταύρωση και την Ανάσταση του Θεανθρώπου. Διανύουμε μια περίοδο που όλη η ανθρωπότητα, επηρεασμένη από την ανοιξιάτικη κοσμογονία της φύσης θα έπρεπε να είναι στα καλύτερα της και στην πιο όμορφη και δημιουργική της φάση.

Δυστυχώς όμως όσα συμβαίνουν γύρω μας, όπως ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία αλλά και οι πολεμικές επιχειρήσεις που συνεχίζονται στη Γάζα, με μας αφήνουν να χαρούμε αυτή την άνοιξη. Μάλιστα η πρόσφατη αντεπίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, ως απάντηση στο κτύπημα που πραγματοποιήθηκε από το Ισραήλ στην Πρεσβεία του Ιράν στη Συρία, διογκώνουν τους φόβους για γενικευμένη σύρραξη με την εμπλοκή πολλών κρατών και με απρόβλεπτες εξελίξεις και συνέπειες.

Ποιο είναι άραγε το επόμενο κεφάλαιο αυτής της ιστορίας; Θα ανταποδώσει και πώς το Ισραήλ; Ευτυχώς προς το παρόν η όποια αντίδραση του Ισραήλ δεν διαμόρφωσε προς το χειρότερο την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή. Ίσως να εισακούστηκαν και να επικράτησαν τελικά οι πιο νηφάλιες φωνές για αυτοσυγκράτηση και για αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Η κατάσταση όμως παραμένει τεταμένη, και τίποτα δεν αποκλείεται. Όλα δείχνουν ότι διανύουμε μια περίοδο έντασης και οι πολεμικές μηχανές είναι έτοιμες να σκορπίσουν την καταστροφή. Το ερώτημα που ανησυχεί, προβληματίζει και τίθεται από  κάθε σοβαρά σκεπτόμενο άτομο είναι το εξής: Μήπως έχουμε ήδη ξεπεράσει τη γραμμή ασφαλείας και βρισκόμαστε  στα πρόθυρα ενός Γ΄ Παγκοσμίου πολέμου;

Όλα δείχνουν ότι τα αποτελέσματα των δυο προηγούμενων παγκόσμιων πολέμων δεν μας προβλημάτισαν αρκετά. Οι  διακηρύξεις κρατών και παγκόσμιων οργανισμών  για ειρήνη, ευημερία και για ένα καλύτερο αύριο, δυστυχώς παραμένουν απλώς τυπωμένα χαρτιά και κούφια λόγια.

Την ώρα που η τεχνολογία τρέχει με ασύλληπτες ταχύτητες και θα έπρεπε να την εκμεταλλευόμαστε μόνο για να προάγουμε για μία καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους μας, την ίδια ώρα δεν μπορούμε να λύσουμε τα πιο βασικά και σημαντικά προβλήματα που είναι η Ειρήνη, η Ασφάλεια, η Υγεία, η Εργασία, η Ισότητα και η Δικαιοσύνη. Τα πάντα λειτουργούν σε ένα σύστημα που αντί να σέβεται τον άνθρωπο και να του εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή πορεία του σε αυτή την μικρή διάρκεια της ζωής του, θεοποίησε το χρήμα και απαξίωσε την ίδια την ανθρώπινη ζωή, ξοδεύοντας δισεκατομμύρια που ανά πάσα στιγμή μπορεί να οδηγήσουν στο τέλος της ανθρωπότητας.

Καθημερινά διαπιστώνεται ότι οι τόσες επαναστάσεις, οι τόσες εξεγέρσεις, οι τόσες εκατόμβες νεκρών στην Ιστορία της ανθρωπότητας δεν ήταν αρκετές για να μας προβληματίσουν. Δεν κατάφεραν να μας διδάξουν αυτό που έπρεπε, και βρισκόμαστε για άλλη μια φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, εκεί που αρχίσαμε. Ναι, πέτυχαμε πολλά σε όλους τους τομείς, αλλά όχι τόσα, ούτε αυτά που θα έκαναν ασφαλή και ειρηνική τη ζωή μας. Τελειοποιήσαμε όμως τις πολεμικές μηχανές και τα μέσα της αυτοκαταστροφής μας. Κάναμε τον πόλεμο θέαμα και τον «απολαμβάνουμε» από τα κανάλια, μεταξύ πίτσας και μπύρας όπως παρακολουθούμε κι  ένα ποδοσφαιρικό αγώνα.

Διανύουμε άραγε τις τελευταίες ημέρες προς την Ανάσταση ή τελικά η Σταύρωση θα είναι διαρκείας και το μέλλον αβέβαιο, αφού τα συμφέροντα, οι εγωισμοί και οι εθνικισμοί είναι πάνω από την ανθρώπινη αξία;

Αυτός είναι δυστυχώς ο κόσμος μας. Αυτή είναι η αλήθεια μας. Καθ’ όλη τη διάρκεια της Ιστορίας της ανθρωπότητας αποδείχτηκε ότι ο άνθρωπος κινδυνεύει τελικά περισσότερο από τον ίδιο τον εαυτό του.

Ας ελπίσουμε να επικρατήσει η φωνή της λογικής και να αποφύγουμε τα χειρότερα…

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ !!!


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΤεύχος 47, Απρίλιος 2024
Επόμενο άρθροΑθανάσιος Κυριαζής «Η διασύνδεση της Έρευνας και της Καινοτομίας στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ