Δημήτριος Τζοβάρας – Η ευημερία μιας κοινωνίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αξιοποίηση των τεχνολογιών

Ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Δημήτριος Τζοβάρας εξηγεί στο SPEAKNEWS πώς το ΕΚΕΤΑ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της έρευνας για την αντιμετώπιση των σύγχρονων κοινωνικών προκλήσεων, και πώς η μετατροπή των κατακτήσεων της έρευνας σε προϊόντα και υπηρεσίες, μπορεί να έχει θετικό οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο.

Κύριε Τζοβάρα, ποια είναι η αποστολή του ΕΚΕΤΑ;

Η μετατροπή της παραγόμενης επιστημονικής γνώσης σε καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, αποτελεί διαχρονικά την κύρια αποστολή του ΕΚΕΤΑ. Μέσω της αφοσίωσης του στον σκοπό αυτό, το Ερευνητικό Κέντρο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της βασικής, εφαρμοσμένης και τεχνολογικού χαρακτήρα έρευνας για την αντιμετώπιση των σύγχρονων κοινωνικών προκλήσεων.

Ποιοι είναι οι τομείς στους οποίους επικεντρώνονται οι καινοτόμες έρευνες που γίνονται στο ΕΚΕΤΑ;

Το επιστημονικό δυναμικό του Κέντρου, δραστηριοποιείται στην έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων ευρείας εφαρμογής με υψηλό κοινωνικό αντίκτυπο σε ένα εκτεταμένο φάσμα επιστημονικών περιοχών. Αυτό εκτείνεται από την τεχνητή νοημοσύνη, τα προηγμένα ρομποτικά συστήματα και το διαδίκτυο των πραγμάτων μέχρι την καθαρή ενέργεια και το πράσινο υδρογόνο, τα αυτόνομα οχήματα, την ολιστική προσέγγιση υγείας-διατροφής και τη γεωργία ακριβείας.

Με ποιους τρόπους περνάνε στην κοινωνία τα αποτελέσματα όλου του έργου και των ερευνών σας;

Μέσα στην ίδια την κοινωνία δημιουργούνται οι προκλήσεις και τα προβλήματα του πραγματικού κόσμου και εκεί έχουμε στραμμένο τα βλέμμα μας. Μέσα από την ποιότητα και την πρωτοτυπία των επιστημονικών μας δημοσιεύσεων, την ίδρυση και έντονη δραστηριοποίηση των spinoff μας, την κατάθεση και την αξιοποίηση πατεντών και τις διμερείς συνεργασίες με τη βιομηχανία, επιταχύνουμε τη μετατροπή της έρευνας του ΕΚΕΤΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες με θετικό κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο.

Υπάρχει σύνδεση του ΕΚΕΤΑ με το ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον; Επενδύουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στην καινοτομία;

Βεβαίως υπάρχει, και γίνεται ολοένα και πιο ισχυρή με την πάροδο του χρόνου. Η ουσιαστική και αποδοτική σύνδεση του ερευνητικού ιστού με την παραγωγή αποτελεί μία διαρκή πρόκληση για το ΕΚΕΤΑ που απαντά σε αυτή, με τη διαμόρφωση των βάσεων για παραγωγή καινοτόμων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας σε κλάδους όπως η Βιομηχανία 4.0, η καθαρή ενέργεια, οι έξυπνες πόλεις, η υγεία και η αγρο-ρομποτική.

Επιπλέον, το ΕΚΕΤΑ μέσω της δομής μεταφοράς τεχνολογίας ΣΠΕΙΡΑ που ίδρυσε πρόσφατα, υποστηρίζει την εμπορική αξιοποίηση του ερευνητικού του έργου, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό, στη σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή. Στην ίδια κατεύθυνση, και εστιάζοντας ιδιαιτέρως στους τομείς της Βιομηχανίας 4.0, των μεταφορών και των έξυπνων κτιρίων, το Ερευνητικό Κέντρο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε τρεις συνεργατικούς σχηματισμούς αλλά και σε ένα Κέντρο Ικανοτήτων, μέσω των οποίων συνεργάζεται με πλήθος επιχειρήσεων.

Την ίδια στιγμή, η διαρκής διεύρυνση του δικτύου των συνεργατών του, που περιλαμβάνει πάγιες συνεργασίες με παγκόσμιους κολοσσούς, όπως την Samsung, την Pfizer και την ExxonMobil, αλλά και συνεργασίες με την Coca Cola, την Aramco, την Kellogg Brown & Root, την TITAN, την Motor Oil, τη Ferroxcube, την AVL, τη MYTILINEOS, την Kleemann, τη Janssen, την Abbvie και τα Ελληνικά Πετρέλαια αποδεικνύει στην πράξη τόσο την πρόθεσή του να φέρει πιο κοντά την έρευνα με την παραγωγή, όσο και την εμπιστοσύνη που δείχνουν σε εμάς ελληνικές και διεθνείς εταιρίες καθώς και τη βούλησή τους να επενδύσουν στην καινοτομία.

Είναι ικανοποιητικό το επίπεδο της έρευνας και της καινοτομίας στην Ελλάδα σήμερα; Συμβαδίζει με τις διεθνείς εξελίξεις;

Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει ακόμη αρκετό δρόμο μπροστά της, κυρίως ως προς την απλοποίηση των θεσμών και τη θέσπιση ενός σταθερού και υψηλής ποιότητας ρυθμιστικού πλαισίου, που θα ενθαρρύνει την επένδυση των επιχειρήσεων στην καινοτομία και την μεγαλύτερη διασύνδεση μεταξύ της ακαδημαϊκής κοινότητας και των επιχειρήσεων.

Παρόλα αυτά, διαθέτουμε ταλαντούχους επιστήμονες σε όλη την Ελλάδα, οι οποίοι αποτελούν το κύριο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας. Οι ερευνητές του ΕΚΕΤΑ αποτελούν ένα εξαιρετικό παράδειγμα αυτού του δυναμικού, οι οποίοι όλα τα χρόνια της λειτουργίας του Κέντρου, έχουν αποδείξει ότι είναι ικανοί να παράγουν ερευνητικό έργο υψηλού επιπέδου, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για νέες ερευνητικές κατευθύνσεις και –κυρίως- για τη δημιουργία καινοτομίας σε σχέση και με το επιχειρηματικό και βιομηχανικό περιβάλλον της Ελλάδας.

Μιλήστε μας για τη συμμετοχή του ΕΚΕΤΑ στη δημιουργία του Thess Intec.

Το ΕΚΕΤΑ συμμετέχει ενεργά στη δημιουργία του Διεθνούς Τεχνολογικού Πάρκου 4η γενιάς, Thess INTEC, έχοντας ηγετικό ρόλο στη διοίκηση των MegaProjects της Τεχνητής Νοημοσύνης, της Καθαρής Ενέργειας και Βιώσιμης Βιομηχανίας και των Smart Logistics. Την ίδια στιγμή, ένα μεγάλο μέρος του Κέντρου, πρόκειται να αναπτυχθεί στο Thess INTEC, στο πλαίσιο του ΕΚΕΤΑ 2.0, του σχεδίου επέκτασης των ερευνητικών υποδομών, κτιρίων και εξοπλισμού του Ερευνητικού Κέντρου.

Οι εξελίξεις στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης είναι αλματώδεις. Είμαστε έτοιμοι ως χώρα να τις αφομοιώσουμε και να τις εκμεταλλευτούμε;

Οι εντυπωσιακές εξελίξεις στο τομέα της τεχνητής νοημοσύνης δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι μπορούν να μετασχηματίσουν τον σύγχρονο κόσμο, σε βαθμό που ήταν αδιανόητος πριν από μία δεκαπενταετία. Τόσο οι πολίτες, όσο και οι επιχειρήσεις αλλά και οι δημόσιες υπηρεσίες μπορούν να αποκομίσουν πολλαπλά οφέλη από την αξιοποίησή της. Παρόλα αυτά, οι ευκαιρίες που δημιουργεί, συνοδεύονται και από κινδύνους, που περιλαμβάνουν την κατάχρηση ή λανθασμένη εφαρμογή της.

Ακόμη και σήμερα, παραμένει ζητούμενο το αν ως ελληνική κοινωνία μπορούμε να διαχειριστούμε τους δυνητικούς κινδύνους και τις προκλήσεις που παρουσιάζονται. Η ΕΕ προχώρησε σε ένα σημαντικό βήμα τον περασμένο Ιούνιο, με την θέσπιση της «πράξης της τεχνητής νοημοσύνης» του πρώτου συνόλου ολοκληρωμένων κανόνων στον κόσμο για τη διαχείριση των κινδύνων της τεχνητής νοημοσύνης, παρέχοντας ένα σημαντικό πλαίσιο προστασίας.

Το ΕΚΕΤΑ, ως Ερευνητικό Κέντρο, που συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πέντε πρώτους ερευνητικούς οργανισμούς της Ευρώπης όσον αφορά στην προσέλκυση ανταγωνιστικής χρηματοδότησης στον τομέα τεχνητής νοημοσύνης την περίοδο 2021-2023, πιστεύει ότι η ευημερία μιας κοινωνίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αξιοποίηση αυτών των τεχνολογιών.

Ως εκ τούτου, επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε σταδιακά εμπιστοσύνη σε στις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, να επισημάνουμε τη σημασία της διατήρησης του μέτρου και της ευθύνης του ανθρώπου-επιστήμονα για την ανάπτυξη και τη χρήση τους και να αναδείξουμε ταυτόχρονα τη μοναδική ευκαιρία που προσφέρουν για τη χώρα μας σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.

Ποιο είναι το δικό σας όραμα σχετικά με το ΕΚΕΤΑ αλλά και ευρύτερα την έρευνα και την καινοτομία στην Ελλάδα;

Στα χρόνια που ακολουθούν θα ήθελα να δω το Ερευνητικό μας Κέντρο να συνεχίζει την πορεία της επιστημονικής αριστείας στους τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας για τη χώρα, ανταποκρινόμενο με επάρκεια στον κοινωνικό και οικονομικό του ρόλο, με στόχο την σταθερή οικοδόμηση ενός κοινού βιώσιμου μέλλοντος για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Είμαι βέβαιος, ότι η χώρα μας μπορεί να μετατραπεί -με τη συμβολή του εθνικού συστήματος καινοτομίας- σε έναν ισχυρό κόμβο αριστείας και σε ένα πρόσφορο έδαφος για ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας που να βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην καινοτομία.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΠαναγιώτης Κετικίδης “Πρέπει να βάλουμε στον παγκόσμιο χάρτη των επενδυτών, τη Θεσσαλονίκη”
Επόμενο άρθροΗ σύγχρονη ποιητική σκηνή της Κύπρου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ