Νίκος Ευθυμιάδης – Στροφή στην καινοτομία ώστε αυτή να γίνει εθνική κουλτούρα

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Διεθνούς Τεχνολογικού Κέντρου Thess INTEC μιλάει στο SPEAKNEWS για το εμβληματικό έργο που έχει ως στόχο την προαγωγή της συνεργασίας ανάμεσα στη βιομηχανία και την έρευνα με στόχο την καινοτομία.

Κύριε Ευθυμιάδη, πείτε μας ποια είναι αυτή τη στιγμή η εικόνα γύρω από το THESS INTEC, τόσο από άποψη επενδυτικού ενδιαφέροντος από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όσο και στο θέμα των εργασιών.

Το Thess INTEC είναι ένας μεγάλος, σύγχρονος χώρος διαθεματικής συνεργασίας βιομηχανίας και έρευνας με στόχο την καινοτομία. Έχει πολλές επενδυτικές διαστάσεις όπως αυτή της ανάπτυξης εργαστηριακών χώρων έρευνας και ανάπτυξης (R&D) που ενδιαφέρει τις περισσότερες βιομηχανίες αλλά και μικρότερες όπως οι start ups. Σχεδιάζεται σε έναν προνομιακό χώρο 760 στρεμμάτων με μεγάλο παραλιακό μέτωπο δίπλα στο διεθνές αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Αυτή ακριβώς η εικόνα μέχρι τώρα μας έχει φέρει στην προνομιακή θέση να συνομιλούμε με 20 περίπου εργαστήρια και περισσότερες από 70 ελληνικές και ξένες βιομηχανίες. Είναι ένα εμβληματικό και μεγαλεπίβολο έργο που αντίθετα με τους γνωστούς ρυθμούς της Ελληνικής γραφειοκρατίας, έφθασε στο σημερινό στάδιο ωρίμανσης πολύ πιο γρήγορα από αντίστοιχα πολύ μεγάλα έργα στη Χώρας μας.

Ποιος είναι ο χρονικός ορίζοντας του έργου;

Η έναρξη της Α’ φάσης κατασκευής αναμένεται μέσα στο καλοκαίρι του 2024 με τα βασικά έργα υποδομών (χωματουργικά, αντιπλημμυρικά, βασική οδοποιία και αρκετό πράσινο) ενώ άμεσα θα ξεκινήσει και το 1ο μεγάλο κτίριο του Thess INTEC έκτασης πάνω από 10.000 τ.μ το οποίο θα παίξει μεγάλο ρόλο στέλοντας τα πρώτα μηνύματα και προσελκύοντας τους πρώτους ενοίκους (tenants) καθώς και επιλεγμένες startups και spinoffs. Μαζί με το κτίριο του Thess INTEC το ΕΚΕΤΑ θα ξεκινήσει την κατασκευή 4 κτιρίων συνολικής έκτασης 16.000 τ.μ. Έτσι, αναμένουμε αυτή η Α’ φάση του έργου των 26.000 τ.μ να είναι αρκετά δυναμική και αρχιτεκτονικά εντυπωσιακή δίνοντας σιγουριά και αξιοπιστία και προσελκύοντας πολλούς νέους επενδυτές.

Είναι η Θεσσαλονίκη έτοιμη να ανταποκριθεί στο ρόλο ενός κέντρου τεχνολογίας και καινοτομίας για την ευρύτερη περιοχή; Ποια είναι τα μεγάλα βήματα που πρέπει να κάνει για να το πετύχει;

Η Θεσσαλονίκη ανέκαθεν ήταν μια πόλη πολυσυλλεκτική, πολυπολιτισμική με διακεκριμένο και μητροπολιτικό χαρακτήρα στην ευρύτερη περιοχή ενώ παραμένει σημαντικό κέντρο εμπορίου και επιχειρηματικότητας με διαρκώς αναβαθμιζόμενο ρόλο. Διαθέτει δηλαδή όλα τα απαραίτητα συστατικά για ένα αποτύπωμα μεγαλύτερο, διεθνούς χαρακτήρα και πιο επιδραστικό. Αυτό που την διαφοροποιεί κυριολεκτικά είναι η πολύ μεγάλη και ποιοτική ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα που σταδιακά δημιούργησαν τα τρία πανεπιστήμια μαζί με το ΕΚΕΤΑ. Συνεπώς, νομίζω πως οφείλει η Θεσσαλονίκη να συνεργαστεί αποτελεσματικά, ενώνοντας τις ερευνητικές και ακαδημαϊκές δυνάμεις της και μαζί με την ελληνική και ξένη βιομηχανία και το Thess INTEC στον ρόλο του ενορχηστρωτή, να πάμε γρήγορα μπροστά και να κάνουμε πολύ σημαντικά πράγματα στην καινοτομία. Το Thess INTEC έχει αντιληφθεί αυτές τις συλλογικές ικανότητες της πόλης και έχει την αποστολή του επιταχυντή καινοτομίας. Διαπιστώσαμε στην πράξη και δίπλα στους Μετόχους μας, πως μπορούμε να το κάνουμε και να το κάνουμε καλά και αυτό νομίζω θα είναι το μεγαλύτερο βήμα εμπρός.

Προς τα που πιστεύετε ότι πρέπει να στραφούν οι ελληνικές επιχειρήσεις, προκειμένου να μην χάσουν το τρένο της εξέλιξης; Βάσει των σημερινών δεδομένων, σε ποιους τομείς της τεχνολογίας και της καινοτομίας θα μπορούσαν να διακριθούν;

Η έννοια και ακόμα περισσότερο η εφαρμογή της καινοτομίας υπάρχει παντού. Το τεχνολογικό υπόβαθρο των επιχειρήσεών μας χρειάζεται αλλαγές και εκσυγχυχρονισμό που κοστίζει και θα πάρει χρόνο. Όμως έχουμε δει πως πολλές φορές η καινοτομία δεν έχει τεχνολογική βάση αλλά αφορά πχ στην οργάνωση ή την εφοδιαστική αλυσίδα. Έτσι θεωρώ πως η σημαντικότερη και η πιο ουσιαστική στροφή των επιχειρήσεών μας θα είναι μια γενικότερη θεώρηση και μαζική στροφή στην καινοτομία ώστε αυτή να γίνει εθνική κουλτούρα. Επίσης, θα πρότεινα στις επιχειρήσεις να δώσουν έμφαση στο ανθρώπινο δυναμικό και την εκπαίδευση των ταλέντων που διαθέτουν ή μπορούν να προσελκύσουν. Τέλος, να επιχειρήσουν σε τομείς που η χώρα μας διαθέτει αριστεία ή πρωτογεννές ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Σε κλάδους και τομείς δηλαδή όπου υπάρχουν περιθώρια καινοτομίας και δεν μπορούν να μας μιμηθούν άλλες χώρες.

Πολλοί φοβούνται τις εξελίξεις που θα φέρει η εγκατάσταση του ΑΙ σε όλες τις πτυχές της εργασίας. Εσείς είστε αισιόδοξος ή απαισιόδοξος;

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν αποτελεί καινούργια τεχνολογία και ότι έτσι ή αλλιώς “μαθαίνει” από εμάς τους ανθρώπους που την χειριζόμαστε.

Απλά η Τεχνητή Νοημοσύνη εξελίχθηκε απότομα και παντού δημιουργώντας εύλογα αυτή την φοβία. Μην ξεχνάμε πως για κάθε δύο θέσεις εργασίας που χάνονται από την μη ψηφιακή οικονομία, η ψηφιακή οικονομία δημιουργεί άλλες πέντε μετασχηματίζοντας σταδιακά και το ανθρώπινο δυναμικό. Συνεπώς, θεωρώ πως σαν χώρα έχουμε το υπόστρωμα να ανταποκριθούμε και είμαι πολύ αισιόδοξος.

Είναι το ανθρώπινο δυναμικό στην Ελλάδα έτοιμο από πλευράς προσώντων, ακαδημαϊκών και επαγγελματικών, για να ανταποκριθεί στη ζήτηση που δημιουργείται από τον ψηφιακό μετασχηματισμό;

Η Ελλάδα και ειδικά η Θεσσαλονίκη έχει ένα από τα Διεθνώς μεγαλύτερα ποσοστά πτυχιούχων και κατόχων μεταπτυχιακών τίτλων. Συνεπώς διαθέτουμε το υπόστρωμα του ακαδημαϊκού επιπέδου. Το κενό που έχει δημιουργηθεί στα επαγγελματικά skills και ακούγεται έντονα η ανάγκη για reskilling και up skilling είναι ευρύτερο και δεν αφορά μόνο στη χώρα μας. Όμως όσα περισσότερα γνωρίζεις τόσα περισότερα μπορείς να μάθεις γιατί διαθέτεις ευρεία γνωστική βάση και άρα ικανότητα μάθησης. Η καλύτερη ανταπόκριση στον ψηφιακό μετασχηματισμό θα είναι να γίνουν επενδύσεις καινοτομίας με τεχνολογικό υπόβαθρο οι οποίες εκτός από ποιοτικές θέσεις εργασίας θα δώσουν τις απαραίτητες εμπειρίες και άρα γνώσεις στο ανθρώπινο δυναμικό μας. Αυτό με τη σειρά του θα αυτοπυροδοτήσει νέο κύκλο ανάπτυξης, επενδύσεων και μάθησης και είναι κάτι που το οραματιζόμαστε στο Thess INTEC κάνοντάς το πράξη.

Η ανώτερη εκπαίδευση στην Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβαδίσει με τις εξελίξεις της εποχής; Στέκονται ανταγωνιστικά τα πτυχία των ελληνικών πανεπιστημίων;

Τα πανεπιστήμιά μας έχουν ποιότητα και αυτό αποδεικνύεται από την σημαντική εξέλιξη και τις διαχρονικές διακρίσεις των ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού. Οι πρόσφατες τομές στην εκπαίδευση με τη διεύρυνση της εκπαιδευτικής δραστηριότητας, μέσω ιδιωτικών επενδύσεων, θα βοηθήσει την Ελλάδα να μπει στο διεθνές πεδίο της εκπαίδευσης και αξιοποιώντας την ακαδημαϊκή ιστορία της να γίνει διεθνές πανεπιστημιακό κέντρο προσελκύοντας νέους από τα Βαλκάνια, την Ν.Α Ευρώπη και άλλους τόπους. Επειδή οι καλύτεροι πρεσβευτές είναι οι άνθρωποι, στην εποχή μιας ολοένα και πιο διεθνοποιημένης οικονομίας θα είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα μας να αναπτύσσει και να εκπαιδεύει επιστήμονες άλλων χωρών. Αυτό θα δώσει στην Ελλάδα νέα κανάλια δικτύωσης, συνεργασιών και νέων οικονομικών δραστηριοτήτων που έως τώρα δεν τα έχουμε.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΝικόλαος Τζόλλας “Η καινοτομία και η τεχνολογία είναι από τους βασικότερους συντελεστές στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου”
Επόμενο άρθροΠαναγιώτης Γκολέμης – Η Ελλάδα μπορεί να εκμεταλλευτεί το δυναμικό της και να πρωταγωνιστήσει στον ψηφιακό τομέα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ