Παναγιώτης Γκολέμης – Η Ελλάδα μπορεί να εκμεταλλευτεί το δυναμικό της και να πρωταγωνιστήσει στον ψηφιακό τομέα

www.kornilios.photography

Ο Τεχνικός Διευθυντής της Cisco Hellas Παναγιώτης Γκολέμης, μιλάει στο SPEAKNEWS για την πορεία που έχει διαγράψει το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων (Digital Transformation and Skills Center – DT&S) στα τέσσερα χρόνια της μέχρι τώρα λειτουργίας του, για την δικαίωση της επιλογής της Θεσσαλονίκης ως έδρας του κέντρου, και για τις προοπτικές που υπάρχουν για ένα ακόμη πιο δημιουργικό μέλλον στην καινοτομία και την τεχνολογία.

Ποιος είναι ο ρόλος και ποιοι οι στόχοι του Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων;

Το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων (Digital Transformation and Skills Center – DT&S) ιδρύθηκε τον Ιούνιο 2020 με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας, μεταξύ του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και της Cisco. Τα επίσημα εγκαίνια έγιναν τον Οκτώβριο του 2021, παρότι το κέντρο λειτουργούσε από τον Σεπτέμβριο του 2020 με τους περιορισμούς που επέβαλε η πανδημία και τα συνεχιζόμενα lockdowns.

Το DT&S από την έναρξη της λειτουργίας του φιλοξενεί υλοποιημένες, πλήρως λειτουργικές και καινοτόμες ψηφιακές λύσεις με σκοπό την παρουσίασή τους στους επισκέπτες του. Οι λύσεις αυτές μελετήθηκαν και υλοποιήθηκαν από το DT&S με την συμμετοχή συνεργατών της Cisco και StartUps που δραστηριοποιούνται στον αντίστοιχο τεχνολογικό τομέα. Ενδεικτικά αναφέρουμε: εφαρμογές Έξυπνης Πόλης, λύσεις Τηλεϊατρικής, υλοποίηση περιβάλλοντος Τηλεκπαίδευσης, περιβάλλον Τηλεργασίας, υλοποίηση λύσεων CyberSecurity και Safe City, εγκατάσταση λύσεων Γεωργίας Ακριβείας, λύσεις Ηλεκτροκίνησης.

Οι αρχικοί στόχοι ήταν: η υλοποίηση προγραμμάτων καινοτομίας, η ανάπτυξη ερευνητικών προγραμμάτων, η προώθηση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και η δια βίου εκπαίδευση σε θέματα τεχνολογίας. Αυτοί οι στόχοι έχουν υπερκαλυφθεί στο σύνολό τους και έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες σχετικά με την ανάπτυξη τοπικού οικοσυστήματος καινοτομίας, ενίσχυσης της εξωστρέφειας, ενημέρωσης σχετικά με λύσεις ψηφιακού μετασχηματισμού και φιλοξενίας εκδηλώσεων στο κέντρο σχετικές με την τεχνολογία και την καινοτομία.

Συνολικά από την έναρξη λειτουργίας του το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων φιλοξένησε περισσότερες από 210 εκδηλώσεις, συνέδρια, σεμινάρια σχετικά με τον σκοπό του, πολλά εκ των οποίων αποτέλεσαν ορόσημο για την πόλη της Θεσσαλονίκης, συμμετέχοντας συνολικά περισσότεροι από 14.500 συμμετέχοντες, αρκετοί εξ αυτών ήταν από σχεδόν όλη την Ελλάδα, ενώ περισσότεροι από 5.000 εξ αυτών ήταν από το εξωτερικό. Περισσότερες από τις μισές παραπάνω εκδηλώσεις, παρουσιάσεις, σεμινάρια οργανωθήκαν από το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων και πολλές διοργανώθηκαν από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, το ΑΠΘ, τα Επιμελητήρια και άλλους.

Επίσης υπογράφθηκαν 20 Μνημόνια Συνεργασίας με διάφορους φορείς (Πανεπιστήμια, Δήμοι, Περιφέρειες, Επιμελητήρια κτλ) και υλοποιήθηκαν 20 έργα καινοτομίας σε διάφορους τομείς όπως εκπαίδευση, υγεία, πολιτισμό, υπηρεσίες προς τους πολίτες μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλα.

Τέλος στο DT&S συνολικά από τον Αύγουστο του 2020 υλοποιήθηκαν 450 μαθήματα σε σύνολο 1.784 διδακτικών ωρών, τα οποία παρακολούθησαν 187 εκπαιδευόμενοι και 282 παιδιά.

Γιατί η Cisco επέλεξε την Ελλάδα και δη τη Θεσσαλονίκη για τη δημιουργία αυτού του κέντρου; Τέσσερα χρόνια μετά μπορούμε να πούμε ότι έχει δικαιωθεί αυτή η επιλογή;

Η Θεσσαλονίκη επιλέχθηκε για πολλούς λόγους. Βασικός είναι ο πλούτος του ταλέντου που υπάρχει στην πόλη, απόρροια των πολλών και σημαντικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων αλλά και των ερευνητικών ιδρυμάτων. Οι σπουδαστές, οι απόφοιτοι και οι ερευνητές αυτών μπορούν να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη της καινοτομίας και τα έργα που υλοποιούμε. Επίσης η γειτνίαση με της χώρες τις Βαλκανικής δίνει μια σημαντική εξωστρέφεια στο εγχείρημα μας, διαφημίζοντας την πόλη και τη χώρα μας, αναβαθμίζοντας την σαν το κέντρο της τεχνολογίας και καινοτομίας των Βαλκανίων. Τέλος το σταθερό πολιτικό περιβάλλον και οι τοπικές αρχές από την αρχή αγκάλιασαν αυτή την προσπάθεια και στάθηκαν αρωγοί σε όλες μας τις πρωτοβουλίες.

Μετά από τέσσερα χρόνια δικαιωθήκαμε για την επιλογή μας και προσβλέπουμε σε ένα ακόμα πιο δημιουργικό μέλλον.

Έχει η Ελλάδα τη δυνατότητα να πρωταγωνιστήσει στον ψηφιακό μετασχηματισμό και να γίνει κόμβος καινοτομίας;

Ναι, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να πρωταγωνιστήσει στον ψηφιακό μετασχηματισμό και να γίνει ένας κόμβος καινοτομίας. Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που μπορούν να συνδράμουν σε αυτό:

  • Ανθρώπινο Δυναμικό: Η Ελλάδα έχει ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό, με επιστημονική και τεχνολογική εκπαίδευση.

  • Εκπαίδευση και Έρευνα: Τα ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα μπορούν να λειτουργήσουν ως κέντρα καινοτομίας και να προωθήσουν την έρευνα και την ανάπτυξη σε ψηφιακές τεχνολογίες.

  • Επιχειρηματικό Περιβάλλον: Η δημιουργία ενός φιλικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και προωθώντας τις επενδύσεις σε τεχνολογικά έργα και startups, είναι σημαντικός παράγοντας επίσης.

  • Ψηφιακές υποδομές: Η επένδυση σε ψηφιακές υποδομές και η ‘’Ψηφιοποίηση’’εν γένει όπως για πχ γρήγορο internet ,νέες τεχνολογίες επικοινωνιών, είναι απαραίτητες για την υποστήριξη της ψηφιακής ανάπτυξης.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να μπορέσει η Ελλάδα να διακριθεί σε αυτό το επίπεδο; Τι κινήσεις πρέπει να γίνουν από την πολιτεία;

Μια συνεκτική κυβερνητική στρατηγική για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, συμπεριλαμβανομένων φορολογικών κινήτρων και ενθάρρυνσης της καινοτομίας, μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη. Με τη σωστή στρατηγική και τη συνεργασία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η Ελλάδα μπορεί να εκμεταλλευτεί το δυναμικό της και να πρωταγωνιστήσει στον ψηφιακό τομέα.

Με βάση το σημερινά δεδομένα, σε ποιους τομείς της τεχνολογίας και της καινοτομίας πιστεύετε ότι θα μπορούσε να δακριθεί η ελληνική αγορά;

Υπάρχουν αρκετοί τομείς τεχνολογίας/ καινοτομίας όπου η ελληνική αγορά μπορεί να αναπτύξει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Οι ποιο βασικοί από αυτούς είναι :

Τεχνητή Νοημοσύνη και Μηχανική Μάθηση: Η ανάπτυξη λύσεων τεχνητής νοημοσύνης για εφαρμογές όπως η υγεία, η εκπαίδευση, η ενέργεια και η γεωργία μπορεί να ανοίξει νέες ευκαιρίες.

Κυβερνοασφάλεια: Η Κυβερνοασφάλεια αποτελεί ίσως την πιο βασική προτεραιότητα της αγοράς Πληροφορικής σήμερα και στο προσεχές μέλλον, η Ελλάδα μπορεί να αναπτύξει εξειδικευμένες υπηρεσίες και προϊόντα σε αυτόν τον τομέα τα οποία μπορούν να αποτελέσουν αυτοτελής λύσεις αλλά και να ενσωματωθούν σε Πλατφόρμες Κυβερνοασφάλειας μεγάλων πολυεθνικών. Έχουμε ένα πρόσφατο παράδειγμα με την Code BGB μια spinoff του Ελληνικού Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) την οποία εξαγοράσαμε και ενσωματώσαμε στην Πλατφόρμα Thousand Eyes της Εταιρίας . Αυτό είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα του τί μπορούμε να επιτύχουμε ως χώρα αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό και δημιουργώντας τις συνθήκες να δίνοντας αντίστοιχες ευκαιρίες.

Υγεία και Φαρμακευτική Τεχνολογία: Η ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών υγείας και τεχνολογιών όπως η τηλεϊατρική και η ψηφιακή διάγνωση μπορεί να δώσει ώθηση στον τομέα της υγείας.

Αγροτική Τεχνολογία: Η χρήση τεχνολογίας για την αύξηση της παραγωγικότητας και τη μείωση των απωλειών στον αγροτικό τομέα μπορεί να είναι ένας επίσης σημαντικός τομέας.

Περιβαλλοντική Τεχνολογία: Η ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών για την προστασία του περιβάλλοντος και την μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος ,είναι επίσης ένας αναδυόμενος τομέας.

Ζούμε αυτή τη στιγμή την αυγή της τεχνητής νοημοσύνης, και αυτό προφανώς αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τους ανθρώπους της τεχνολογίας. Συμμερίζεστε όμως τους προβληματισμούς για τις συνέπειες που θα έχει αυτή η εξέλιξη;

Η εξέλιξη της Τεχνικής Νοημοσύνης τα τελευταία χρόνια δημιουργεί ένα πανίσχυρο εργαλείο στα χέρια της ανθρωπότητας. Η ορθολογική του χρήση ή μη, είναι στην απόλυτη διακριτική μας ευχέρεια.

Όπως μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε για να αυξήσουμε την αποδοτικότητά μας, την αποτελεσματικότητα λύσεων και προϊόντων, την βελτίωση της υγείας μας και της ποιότητας της ζωής μας, την ίδια στιγμή μπορούμε να δημιουργήσουμε απώλειες θέσεων εργασίας χωρίς να δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για αντίστοιχες νέες σε καινούργιους τομείς, μπορούμε να αδρανήσουμε και να μειώσουμε το επίπεδο της ανθρώπινης εξειδίκευσης, να υπονομεύσουμε την ιδωτικότητα, να δημιουργήσουμε μεγαλύτερους κινδύνους στην ασφάλεια (ψηφιακή η μη) κλπ.

Παρά τους προβληματισμούς αυτούς, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να φέρει πολλά οφέλη. Είναι σημαντικό να διαχειριστούμε την τεχνητή νοημοσύνη με σοφία και κατανόηση των πιθανών επιπτώσεών της, προκειμένου να επωφεληθούμε από τα οφέλη της ενώ παράλληλα να περιορίζουμε τους κινδύνους και τις πιθανές αρνητικές συνέπειες.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΝίκος Ευθυμιάδης – Στροφή στην καινοτομία ώστε αυτή να γίνει εθνική κουλτούρα
Επόμενο άρθροΠαναγιώτης Κετικίδης “Πρέπει να βάλουμε στον παγκόσμιο χάρτη των επενδυτών, τη Θεσσαλονίκη”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ