Στ. Καλαφάτης: «Αντιτασσόμαστε στα άκρα και τις ακρότητες»

«Τα όσα βλέπουμε και τα ακούμε τον τελευταίο καιρό από τους εκφραστές των άκρων δεν επιτρέπουν χαλαρή ψήφο, δεν επιτρέπουν να πάμε στην κάλπη αψήφιστα», τονίζει ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Το Μανιφέστο» και την δημοσιογράφο Ντόρα Κουτροκόη. Και προσθέτει: «Διότι η νέα Ευρωβουλή θα κληθεί να πάρει μείζονος σημασίας  αποφάσεις για την πορεία της Ευρώπης και -κατ΄επέκταση- για τα εθνικά μας συμφέροντα. Αλλά και διότι οι ευρωεκλογές αυτές θα έχουν τη δική τους ξεχωριστή  σημασία στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Θα αφορούν το μείζον για την πορεία του τόπου μας που είναι η πολιτική σταθερότητα, η σιγουριά για το καλύτερο, η ασφάλεια».

Απαντώντας για το πού έχει βάλει τον πήχη η Νέα Δημοκρατία ο κ. Καλαφάτης επισημαίνει ότι «το μέτρο σύγκρισης -όπως τόνισε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης- είναι τα αποτελέσματα των προηγούμενων ευρωεκλογών. Είναι η επαναβεβαίωση της πολιτικής υπεροχής της Νέας Δημοκρατίας και της εμπιστοσύνης προς τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρό μας, έτσι ώστε να αποδώσουν καρπούς οι πολιτικές για τη βελτίωση της καθημερινότητας. Να προχωρήσει ακόμη πιο δυναμικά η οικονομική, γεωπολιτική και αμυντική αναβάθμιση της Πατρίδας μας».

Για την πορεία του προεκλογικού αγώνα ο Βουλευτής Θεσσαλονίκης υπογραμμίζει: «Πάμε παντού κι ακούμε τους πάντες. Αναγνωρίζουμε τα προβλήματα και προβάλλουμε τις λύσεις που προωθούμε, χωρίς να διεκδικούμε το αλάθητο.  Παλεύουμε, ταυτόχρονα, εναντίον του λαϊκισμού, της διαστρέβλωσης, της καπηλείας. Αντιτασσόμαστε στα άκρα και τις ακρότητες».

Για την εξέλιξη των μεγάλων έργων στη Θεσσαλονίκη ο Στ. Καλαφάτης αφού υπενθυμίζει ότι «φέτος είναι η χρονιά ολοκλήρωσης του Μετρό της Θεσσαλονίκης» αναφέρεται διεξοδικά σε σειρά έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη και υπογραμμίζει: «Το σχέδιο που καταρτίσαμε -και είμαι περήφανος που συμμετείχα σ΄αυτό- μπήκε σε εφαρμογή και ισχύει στο ακέραιο, ό,τι είπαμε γίνεται».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Μετράμε αντίστροφα για τις ευρωκάλπες της 9ης Ιουνίου, αλλά η πολιτική  αντιπαράθεση διεξάγεται με όρους εθνικών εκλογών. Γιατί συμβαίνει αυτό και πού έχει βάλει τον πήχη η Νέα Δημοκρατία;

Στις 9 Ιουνίου οι κάλπες θα ανοίξουν για πέμπτη φορά μέσα σε έναν χρόνο. Αυτήν τη φορά, για να επιλέξουμε τις πολιτικές δυνάμεις και τα πρόσωπα που θα εκπροσωπούν την Πατρίδα μας στην Ευρωβουλή. Το γεγονός ότι δεν εκλέγουμε Βουλή και Κυβέρνηση προσδίδει στις ευρωεκλογές ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που ευνοούν -όπως απέδειξε το παρελθόν- την αποχή και τη χαλαρή ψήφο. Κι αυτό είναι λάθος, που οφείλουμε να αποτρέψουμε.  Διότι η νέα Ευρωβουλή θα κληθεί να πάρει μείζονος σημασίας  αποφάσεις για την πορεία της Ευρώπης και -κατ΄επέκταση- για τα εθνικά μας συμφέροντα, αλλά και διότι οι ευρωεκλογές αυτές θα έχουν τη δική τους ξεχωριστή  σημασία στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Θα αφορούν το μείζον για την πορεία του τόπου μας που είναι η πολιτική σταθερότητα, η σιγουριά για το καλύτερο, η ασφάλεια. Τα όσα βλέπουμε και τα ακούμε τον τελευταίο καιρό από τους εκφραστές των άκρων δεν επιτρέπουν χαλαρή ψήφο, δεν επιτρέπουν να πάμε στην κάλπη αψήφιστα…

Το μέτρο σύγκρισης -όπως τόνισε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης- είναι τα αποτελέσματα των προηγούμενων ευρωεκλογών. Είναι η επαναβεβαίωση της πολιτικής υπεροχής της Νέας Δημοκρατίας και της εμπιστοσύνης προς τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρό μας, έτσι ώστε να αποδώσουν καρπούς οι πολιτικές για τη βελτίωση της καθημερινότητας. Να προχωρήσει ακόμη πιο δυναμικά η οικονομική, γεωπολιτική και αμυντική αναβάθμιση της Πατρίδας μας. Θέλουμε ταυτόχρονα να είναι ισχυρή στην Ευρωβουλή η παρουσία των δυνάμεων και των προσώπων που ξέρουν, θέλουν και μπορούν να  υπηρετούν τα  εθνικά και οικονομικά συμφέροντα της Πατρίδας μας. Διότι στην επόμενη πενταετία η Ε.Ε. θα κληθεί να πάρει κρίσιμες αποφάσεις για τη στρατηγική και ενεργειακή της αυτονομία, την κλιματική κρίση, την ΚΑΠ, την ανταγωνιστικότητα. Και για όλα αυτά χρειάζονται δυνάμεις που πιστεύουν στο ευρωπαϊκό όραμα, δυνάμεις που θέλουν την Ελλάδα στη σωστή πλευρά της ιστορίας, δυνάμεις που να φέρνουν περισσότερους κοινοτικούς πόρους και όχι να ζητούν την περικοπή τους.

Βλέπουμε «επιστράτευση» κορυφαίων υπουργών στην περιφέρεια. Σας προβληματίζουν οι διαρροές προς τα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας;

Έχει ήδη ξεκινήσει τις περιοδείες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ακολουθούν υπουργοί, βουλευτές και στελέχη του κόμματος. Πάμε παντού κι ακούμε τους πάντες. Αναγνωρίζουμε τα προβλήματα και προβάλλουμε τις λύσεις που προωθούμε, χωρίς να διεκδικούμε το αλάθητο.  Παλεύουμε, ταυτόχρονα, εναντίον του λαϊκισμού, της διαστρέβλωσης, της καπηλείας. Αντιτασσόμαστε στα άκρα και τις ακρότητες. Δεν μπορεί να ακούγονται υποσχέσεις για συντάξεις 3.000 ευρώ, να υπάρχουν κόμματα που θέλουν να παριστάνουν τους πορτιέρηδες στις εκκλησιές, να διχάζουν τον κόσμο νομίζοντας ότι μπορούν να καπηλεύονται την πίστη και τη θρησκεία. Και βέβαια δεν μπορεί να αμφισβητεί τον πατριωτισμό της Παράταξής μας κανένας. Έχουμε ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές στα εθνικά μας ζητήματα, τα δίκαια και τα δικαιώματα της Πατρίδας μας. Κι ας μην καμώνονται πως δεν είδαν, δεν έμαθαν και δεν ξέρουν. Διότι είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκείνος που έκανε τη φωνή της Ελλάδας να ακούγεται και να μετριέται σοβαρά στις Βρυξέλλες, στο αμερικανικό Κογκρέσο, στην ευρύτερη γειτονιά μας. Είναι η Κυβέρνησή μας που ενισχύει τις Ένοπλες Δυνάμεις και κάνει απόρθητα τα σύνορά μας σε ξηρά, θάλασσα και αέρα. Εμείς βάλαμε την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια όταν άλλοι θεωρούσαν την ΕΟΚ «συνδικάτο» και αναζητούσαν τρίτους δρόμους. Εμείς κρατήσαμε την Ελλάδα στην Ευρώπη όταν άλλοι, παίζοντας τη μοίρα της στα ζάρια, την έσυραν στην πόρτα της εξόδου από το ευρώ. Εμείς -με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη- φέραμε ξανά την Ελλάδα, από το περιθώριο στο κέντρο των ευρωπαϊκών αποφάσεων, πρωταγωνίστρια σε μείζονος σημασίας διακυβεύματα, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και οι κοινές δράσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

 

Μιλάτε για λαϊκισμό. Είναι λαϊκισμός η ακρίβεια και η ασφάλεια; 

 

Υπάρχει σοβαρό και παρατεταμένο πρόβλημα  ακρίβειας που πλήττει τους πάντες και ακόμη περισσότερο τους πιο αδύναμους. Υπάρχει πρόβλημα νεανικής, οπαδικής και ενδοοικογενειακής βίας, προβλήματα σε λειτουργίες του κράτους που παραμένουν αγκυλωμένες σε χρόνιες παθογένειες. Δεν τα αρνούμαστε, τα ξέρουμε, τα αναγνωρίζουμε και εξαντλούμε κάθε διαθέσιμο μέσο για την αντιμετώπισή τους. Η βελτίωση της καθημερινότητας είναι βασικό και μόνιμο κυβερνητικό πρόταγμα. Προφανώς εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα στην καθημερινότητα όλων και χρειάζονται συνεχείς προσπάθειες. Δεν μπορούμε όμως να εξαπατούμε τον κόσμο με μαγικές λύσεις. Το ζήσαμε μόλις πρόσφατα, όταν κάποιοι υποσχέθηκαν “Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης” και επέβαλαν το τρίτο και πιο επώδυνο μνημόνιο.

 

Ως υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης είχατε παρουσιάσει την Ατζέντα για τη Θεσσαλονίκη του 2030. Πως προχωρά μέχρι τώρα; 

 

Το σχέδιο που καταρτίσαμε -και είμαι περήφανος που συμμετείχα σ΄αυτό- μπήκε σε εφαρμογή και ισχύει στο ακέραιο- ό,τι είπαμε γίνεται. Φέτος ολοκληρώνεται το Μετρό της Θεσσαλονίκης. Ήδη γίνονται δοκιμαστικά δρομολόγια, ενώ οι εργασίες για την επέκταση προς την Καλαμαριά αναμένεται να ολοκληρωθούν σε 6 – 8 μήνες μετά την παράδοση της βασικής γραμμής. Ακολουθούν οι μελέτες για τις δημοπρατήσεις επεκτάσεων προς Εύοσμο και Κορδελιό, σχεδιάζεται η επέκταση προς Τούμπα και Χαριλάου. Ξεπεράστηκαν τα προβλήματα στην κατασκευή του Fly Over και αισιοδοξούμε ότι η παράδοσή του θα γίνει όπως προβλέπεται τον Μάιο του 2027. Ξεκίνησε η ανάπλαση του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά. Μπαίνει σε φάση κατασκευής το νέο Παιδιατρικό Νοσοκομείο στο Φίλυρο και προχωρούν οι διαδικασίες για την κατασκευή μέσω ΣΔΙΤ του νέου Ογκολογικού νοσοκομείου, στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου. Εκδόθηκε η οικοδομική άδεια για το Μουσείο Ολοκαυτώματος και ξεκινά η υλοποίησή του. Έχουν αρχίσει πρόδρομες εργασίες για το τεχνολογικό πάρκο καινοτομίας Thess INTEC στην Περαία. Προχωρά ο διαγωνισμός για τα logistics στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου και οι διαδικασίες για την ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ και οι λύσεις που δρομολογήσαμε για τις γηπεδικές εγκαταστάσεις τις οποίες έχουν ανάγκη οι ομάδες της πόλης μας.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ