Κ. Μαυρίδης στο «EURACTIV» για τα 20 χρόνια από την ένταξή μας στην ΕΕ

Με δήλωσή του στο ευρωπαϊκό ειδησεογραφικό δίκτυο «EURACTIV», σε αφιέρωμα που ετοιμάστηκε για τησυμπλήρωση 20 χρόνων από τη μεγαλύτερη διεύρυνση της ΕΕ, με ένταξη 10 νέων κρατών-μελών, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, την 1η Μαΐου 2004,  ο Ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφιος Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ – S&D) χαρακτήρισε την ένταξή μας ως κορυφαίο επίτευγμα, με αναφορές όμως και στις απογοητεύσεις κι ιδιαίτερα στην αποτυχία της ΕΕ να τερματίσει την τουρκική κατοχή στην Κύπρο.  

Παρατίθεται αυτούσια η δήλωσή του πιο κάτω:

«Φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από τότε που η Κυπριακή Δημοκρατία εντάχθηκε με ολόκληρη την επικράτειά της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με υψηλές προσδοκίες. Παρά τις απογοητεύσεις, η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ αποτελεί το κορυφαίο επίτευγμα από την τουρκική εισβολή του 1974.

Πρώτον, το κράτος δικαίου της ΕΕ και οι δεσμευτικές αξίες της παραμένουν ο αξιόπιστος δρόμος προς μια ενωμένη ευρωπαϊκή Κύπρο και η απάντηση στις ανησυχίες των πολιτών της ανεξαρτήτως εθνικότητας ή θρησκείας. Επιπλέον, η ποιότητα της δημοκρατίας στην Κύπρο έχει βελτιωθεί καθώς και η ποιότητα ζωής, με διευρυμένες ευκαιρίες για κάθε Κύπριο πολίτη (π.χ. για απασχόληση, πανεπιστημιακές σπουδές, πρακτική άσκηση, επιχειρηματική δραστηριότητα, ταξίδια κ.λπ.). Όσον αφορά την οικονομία της Κύπρου, η σταθερότητα της Ευρωζώνης αποτελεί τη βάση για υγιή ανάπτυξη, παρά τις περιστασιακές άδικες πολιτικές, όπως το άνευ προηγουμένου κούρεμα καταθέσεων το 2013. Η ΕΕ παρέχει επίσης εργαλεία και πόρους για την προώθηση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής, με στόχο την ενδυνάμωση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (π.χ. άτομα με αναπηρίες, νέοι, γυναίκες κ.λπ.). Επιπλέον, σε μια εποχή παγκοσμιοποιημένων προκλήσεων, η ΕΕ λειτουργεί ως ασπίδα για την αποτελεσματική υπέρβαση των κρίσεων, ενεργώντας από κοινού με ενότητα και αλληλεγγύη, όπως συνέβη με την κρίση της πανδημίας και την κοινή απάντηση της ΕΕ.

Όσον αφορά τα θέματα ασφάλειας, η ΕΕ προσφέρει ένα πολιτικό δίχτυ ασφαλείας για την Κύπρο απέναντι στον τουρκικό επεκτατισμό, αλλά δεδομένης της γεωπολιτικής αστάθειας με αυταρχικά καθεστώτα, είναι αναγκαιότητα όπως η ΕΕ αποκτήσει ουσιαστικό γεωπολιτικό ρόλο και στρατηγική αυτονομία.

Σχετικά με το Κυπριακό και τις παράνομες μεταναστευτικές ροές, η ΕΕ απέτυχε να τερματίσει την τουρκική κατοχή και να προστατεύσει την Κύπρο μέσω μιας πραγματικής αλληλεγγύης, επιλέγοντας να ακολουθήσει την πολιτική κατευνασμού προς την Τουρκία. Οι βαριές κυρώσεις στην περίπτωση της επιθετικότητας της Ρωσίας στην Ουκρανία ενώ ταυτόχρονα προσφέρεται «θετική ατζέντα» στο τουρκικό καθεστώς, καταδεικνύουν  περίτρανα την πολιτική των «δύο μέτρων και δύο σταθμών» που ακολουθείται και που τροφοδοτεί τη δυσπιστία προς τα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Παραφράζοντας την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κα Μέτσολα, θα έλεγα ότι η ΕΕ δεν μπορεί να είναι πραγματικά ενωμένη όσο η Κύπρος παραμένει διχοτομημένη από τουρκικές δυνάμεις κατοχής.

Παρά όμως τις απογοητεύσεις, ως πραγματικοί υποστηρικτές της ΕΕ, είναι καθήκον μας να συμβάλουμε, με εποικοδομητική κριτική, σε ένα καλύτερο κοινό ευρωπαϊκό μέλλον.»

Παρατίθεται επίσης πιο κάτω το δημοσίευμα του «EURACTIV»:

https://www.euractiv.com/section/enlargementneighbourhood/news/eusbigbangenlargementhow-10-countriestransformedtheeu/


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ