Μπλίνκεν: Είναι σαφές ότι το Ισραήλ θέλει συμφωνία για τους ομήρους

Οεπικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν τόνισε, σε δηλώσεις του στο NBC, ότι είναι «σαφές» ότι το Ισραήλ είναι πρόθυμο να κάνει «μεγάλους συμβιβασμούς» προκειμένου να επιτύχει μια συμφωνία εκεχειρίας και απελευθέρωσης ομήρων με τη Χαμάς και ότι η ευθύνη για την επίτευξή της εναπόκειται τώρα στην τρομοκρατική οργάνωση.

«Είναι σαφές ότι θα ήθελαν να το δουν αυτό να συμβαίνει», δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, σχετικά με την προθυμία του Ισραήλ για μια συμφωνία. «Φέρνει μια άμεση κατάπαυση του πυρός, φέρνει τους ομήρους πίσω και μας δίνει κάτι για να χτίσουμε πάνω σε αυτό», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν η ευκαιρία για συμφωνία για τους ομήρους θα μπορούσε να «εξανεμιστεί» μετά τη δήλωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι θα προχωρήσει με την επιχείρηση στη Ράφα, ο Μπλίνκεν ανέφερε ότι «οι άνθρωποι λένε πράγματα – ας επικεντρωθούμε στο τι κάνουν, τι κάνουμε εμείς».

«Το πιο άμεσο, το πιο επείγον είναι να δούμε τις επόμενες ημέρες ποια θα είναι η απάντηση της Χαμάς σε μια πολύ ισχυρή πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι», επισήμανε.

«Όλοι συμφωνούν ότι πρόκειται για μια καλή συμφωνία, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα, και πάλι, την άμεση κατάπαυση του πυρός, που όλοι θέλουν, και την επιστροφή των ομήρων στην πατρίδα, που όλοι πρέπει να θέλουν. Εκεί επικεντρώνεται η προσοχή».

Σχετικά με τα πιθανά μέτρα που θα λάβουν οι ΗΠΑ εάν το Ισραήλ προχωρήσει σε επιχείρηση στη Ράφα αντί να επιδιώξει συμφωνία με τη Χαμάς, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι δεν θέλει να συζητήσει «υποθετικά για το τι μπορεί να συμβεί».

«Επικεντρωνόμαστε στο να δούμε αν αυτή η συμφωνία μπορεί να γίνει, όπως θα έπρεπε να γίνει. Και θα δούμε τι θα κάνει η Χαμάς. Είναι στο χέρι τους».

Επανέλαβε, ωστόσο, ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν δει ακόμη «ένα σαφές, αξιόπιστο σχέδιο για την προστασία των αμάχων» στη Ράφα και ότι μέχρι να το δουν «δεν μπορούν και δεν θα υποστηρίξουν μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση» εκεί.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ