Β. Κικίλιας: Συστήσαμε στην Τρίπολη την μεγαλύτερη μονάδα ΕΜΟΔΕ σε όλη την Ελλάδα

“Συστήσαμε στην Τρίπολη την μεγαλύτερη μονάδα ΕΜΟΔΕ (Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων) σε όλη την Ελλάδα, με 120 δασοκομάντος. Είναι πολύ σημαντική μονάδα, διότι είναι αερομεταφερόμενη και μπορεί να επέμβει σε δασικές πυρκαγιές σε οποιοδήποτε υψόμετρο και οπουδήποτε”.

Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σε δηλώσεις που έκανε σήμερα στην Τρίπολη, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης με στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος που υπηρετούν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, παρουσία του αρχηγού της Πυροσβεστικής, αντιστράτηγου Θεόδωρου Βάγια.

Όπως πρόσθεσε, “η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι πρώτη προτεραιότητα για την Πολιτική Προστασία, διότι έχουν εκδηλωθεί στο παρελθόν μεγάλες πυρκαγιές και είναι μια περιοχή πολύ κρίσιμη και ύψιστης σημασίας”.

“Για αυτό ζητάμε”, συνέχισε, “από όλους τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, τους πυροσβέστες, τους εθελοντές, την Αστυνομία, τον Στρατό, το Λιμενικό, την Πολιτική Προστασία, την Αυτοδιοίκηση, αλλά και τους πολίτες, την μέγιστη εγρήγορση και σοβαρότητα, για μια πάρα πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο που θα αντιμετωπίσουμε”.

Επίσης, ο Βασίλης Κικίλιας ανέφερε ότι “φέτος είχαμε έναν άνυδρο χειμώνα, η κλιματική κρίση είναι εδώ και θα δώσουμε τη μάχη” σημειώνοντας παράλληλα: “Φέτος έχουμε πάρει περισσότερα προληπτικά μέτρα από κάθε άλλη χρονιά, εφαρμόζουμε το νέο δόγμα του Πυροσβεστικού Σώματος για πιο άμεση επέμβαση στην έναρξη της δασικής πυρκαγιάς, αλλά ζητάμε και από τους πολίτες να βοηθήσουν και να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια, όπως και να στηρίξουν τους πυροσβέστες μας, που δίνουν ηρωικά τη μάχη κάθε μέρα”.

Όσον αφορά στην συνδρομή των πολιτών, ο Βασίλης Κικίλιας τους ζητά, “να καθαρίσουν τα οικόπεδα τους, τους αύλειους χώρους των σπιτιών τους, να κλαδέψουν τα πεύκα, τα οποία είναι μέσα σε κήπους και βγαίνουν έξω και να προασπίσουν την πατρίδα μας, το σπίτι μας, κάνοντας όλοι μαζί αυτή την προσπάθεια”.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, για το αν υπάρχουν κάποιες περιοχές στην Περιφέρεια Πελοποννήσου που είναι υψηλού κινδύνου, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας είπε ότι “έχουν εκπονηθεί σχέδια από τις κατά τόπους πυροσβεστικές υπηρεσίες, ενώ κάθε χρόνο οι άντρες και γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος δίνουν τη μάχη με πολύ μεγάλη αυταπάρνηση και δύναμη”.

Ακόμη, ο Βασίλης Κικίλιας υπογράμμισε ότι “φέτος είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά” και συνέχισε: “Θέλω όλοι να είναι σε εγρήγορση, για αυτό και η κοινή εκπαίδευση με τους δασάρχες, τους δασικούς εργάτες και τους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης.

Επίσης, ο ΔΕΔΔΗΕ και ο ΑΔΜΗΕ μπαίνουν πλέον στα δάση και δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες, ενώ θα καθαριστεί η περίμετρος 100 μέτρων γύρω από κάθε στρατόπεδο, ώστε να είναι αντιπυρική ζώνη.

Ταυτόχρονα, υπάρχει η ψηφιακή πλατφόρμα, όπου πρέπει να δηλώνουν οι πολίτες τα οικόπεδα, τα οποία έχουν καθαρίσει”.

“Πρέπει να καταλάβουμε όλοι”, συμπλήρωσε, “ότι είναι πολύ μεγάλη κρίση η κλιματική κρίση, είναι τεράστιο διακύβευμα για το παρόν και το μέλλον της χώρας και του πλανήτη και ότι πλέον όλοι, με άλλου είδους υπευθυνότητα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα των δασικών πυρκαγιών”.

Ακόμη, ανέφερε ότι “πρέπει όλοι να είμαστε επί ποδός και να είναι άμεση η κινητοποίηση των πάντων, για αυτό ζητώ επαγρύπνηση, σχέδιο δράσης και επέμβαση από τους πάντες”.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ