Αποχωρεί από το Κάιρο η αντιπροσωπεία της Χαμάς – Νετανιάχου: “Το Ισραήλ θα σταθεί και μόνο του”

Η ισλαμική οργάνωση Χαμάς αναφέρει ότι η αντιπροσωπεία της αναχώρησε από το Κάιρο, όπου διεξήγαγε συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, και βρίσκεται καθ’ οδόν προς τη Ντόχα του Κατάρ.

Σύμφωνα με το κανάλι Al Jazeera, σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η εισβολή του Ισραήλ στη Ράφα και η κατάληψη του συνοριακού περάσματος της περιοχής είχαν στόχο να εμποδίσουν τις προσπάθειες των μεσολαβητών και να κλιμακώσουν τον πόλεμο. Επαναβεβαίωσε επίσης τη «δέσμευση και προσήλωσή της» στην τρέχουσα πρόταση εκεχειρίας.

Την ίδια ώρα, σε ένα προφανές μήνυμα προς τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει επιλέξει να αναστείλει ορισμένες παραδόσεις όπλων στο Ισραήλ, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δημοσίευσε ένα βίντεο από μια ομιλία που εκφώνησε την Κυριακή για τον εορτασμό του Ολοκαυτώματος. Στην ομιλία, ο Νετανιάχου είπε: «Καμία πίεση… δεν θα σταματήσει το Ισραήλ από το να αμυνθεί» και να επιτύχει τους πολεμικούς του στόχους. «Ογδόντα χρόνια πριν, στο Ολοκαύτωμα, ο εβραϊκός λαός ήταν εντελώς ανυπεράσπιστος απέναντι σε εκείνους που επιδίωκαν την καταστροφή μας. Κανένα έθνος δεν ήρθε να μας βοηθήσει» είπε.

«Ορκίζομαι σήμερα εδώ από την Ιερουσαλήμ σε αυτή την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος: Εάν το Ισραήλ αναγκαστεί να σταθεί μόνο του, το Ισραήλ θα σταθεί μόνο του. Αλλά ξέρουμε ότι δεν είμαστε μόνοι, επειδή αμέτρητοι αξιοπρεπείς άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποστηρίζουν τον δίκαιο αγώνα μας» συνέχισε ο Νετανιάχου.

Διπλωματική πίεση στο Ισραήλ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε το Ισραήλ – για πρώτη φορά – ότι θα σταματήσει τις αποστολές όπλων των ΗΠΑ που προορίζονται για τη Γάζα εάν ο ισραηλινός στρατός ξεκινήσει μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Χαμάς στη Ράφα.

Εν τω μεταξύ η πίεση προς το Ισραήλ κλιμακώνεται και από χώρες της ΕΕ. Η Ιρλανδία, η Ισπανία και ορισμένα άλλα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν το ενδεχόμενο να αναγνωρίσουν κράτος της Παλαιστίνης στις 21 Μαΐου, σύμφωνα με το εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTE της Ιρλανδίας.

Το RTE News ανέφερε ότι οι επαφές μεταξύ Δουβλίνου και Μαδρίτης, καθώς και μεταξύ Σλοβενίας και Μάλτας, έχουν ενταθεί με στόχο οι χώρες να αναγνωρίσουν από κοινού την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση. Σύμφωνα με το RTE, οι χώρες αυτές της ΕΕ περιμένουν την ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στις 10 Μαΐου, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην αναγνώριση της Παλαιστίνης ως ικανής να γίνει πλήρες μέλος του ΟΗΕ, όπου σήμερα εκπροσωπείται από την Παλαιστινιακή Αρχή.

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Σάιμον Χάρις μίλησε με τον Ισπανό ομόλογό του Πέδρο Σάντσεθ τη Δευτέρα, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε την συνομιλία «καλή και διεξοδική» για τη «σοβαρή κατάσταση στη Μέση Ανατολή». Ο εκπρόσωπος συνέχισε: «Σχετικά με την αναγνώριση της Παλαιστίνης, το έργο μας συνεχίζεται για την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης. Οι δύο πρωθυπουργοί επιβεβαίωσαν την επιθυμία τόσο η Ισπανία όσο και η Ιρλανδία να αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη, και συμφώνησαν ότι η επίσημη αναγνώριση αποτελεί σημαντικό μέρος της αναγνώρισης ότι η λύση των δύο κρατών είναι ο μόνος τρόπος για την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, με ένα κράτος της Παλαιστίνης και το κράτος του Ισραήλ να ζουν δίπλα-δίπλα με ειρήνη και ασφάλεια».

Η αντίδραση του Ισραηλινού ΥΠΕΞ

Στις πληροφορίες αυτές είχε αντιδράσει έντονα από χθες ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραήλ Κατς.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΚυρ. Μητσοτάκης: Ο ριζικός εκσυγχρονισμός των βασικών υποδομών του ΕΣΥ είναι το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση
Επόμενο άρθροLe Figaro: Αναζωπυρώθηκε η δράση των «Γκρίζων Λύκων» στη Γαλλία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ