Χαρίτσης: Επιστολή σε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας για κοινή πρωτοβουλία σχετικά με το Παλαιστινιακό

Σε κοινή πρωτοβουλία για το Παλαιστινιακό, «για να σταθεί η Ελλάδα στη σωστή πλευρά της ιστορίας», καλεί ο Αλέξης Χαρίτσης τα κόμματα της «δημοκρατικής αντιπολίτευσης».

Ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, με επιστολή του στους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και της Πλεύσης Ελευθερίας, απευθύνει κάλεσμα για κοινό αίτημα με αντικείμενο:

α) Τη διεξαγωγή προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή με θέμα τις διεθνείς πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η χώρα μας για την άμεση κατάπαυση του πυρός.

β) Την αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης κατ’ εφαρμογή της ομόφωνης απόφασης της Βουλής των Ελλήνων του 2015.

γ) Την άμεση σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

δ) Να ζητήσει η κυβέρνηση την σύγκληση Έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

ε) Την άμεση επιστροφή της φρεγάτας «ΥΔΡΑ» από την Ερυθρά Θάλασσα.

Όπως τονίζει στην επιστολή του ο κ. Χαρίτσης, «η Ελλάδα οφείλει να πρωταγωνιστήσει σε μια διεθνή πρωτοβουλία που θα βάλει φραγμό στην απόφαση της κυβέρνησης Νετανιάχου να κλιμακώσει την εισβολή στα παλαιστινιακά εδάφη. Εξέλιξη που νομοτελειακά σημαίνει εκδίωξη του άμαχου πληθυσμού και ανυπολόγιστο αριθμό θυμάτων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να συνεχίσει να παίζει τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου, όταν χώρες όπως η Αίγυπτος και το Κατάρ αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την επανέναρξη των διπλωματικών διαπραγματεύσεων. Οφείλει να απαιτήσει την άμεση κατάπαυση του πυρός και τη διακοπή οποιασδήποτε μορφής πολεμικών επιχειρήσεων.

Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να προβεί σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να αναγνωριστεί το Κράτος της Παλαιστίνης, στη βάση της ομόφωνης απόφασης της Βουλής των Ελλήνων του 2015. Θα πρέπει, επίσης, να συντονίσει τις ενέργειές της με τις κυβερνήσεις της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Μάλτας που έχουν εκδηλώσει αντίστοιχη πρόθεση και να εργαστεί για την αναγνώριση παλαιστινιακού Κράτους από την ΕΕ».

Σύμφωνα με πηγές της Νέας Αριστεράς, ο κ. Χαρίτσης θα πραγματοποιήσει δήλωση επί του θέματος στο περιστύλιο της Βουλής, το μεσημέρι.

Η δήλωση του Αλέξη Χαρίτση

«Τούτες τις μέρες τα βλέμματα ολόκληρης της ανθρωπότητας είναι στραμμένα στη μαρτυρική Ράφα. Εκεί όπου 1.500.000 άμαχοι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, είναι στοιβαγμένοι χωρίς τρόφιμα, χωρίς φάρμακα, χωρίς πρόσβαση σε στοιχειώδη ανθρωπιστική βοήθεια», σημειώνει.

«Εκεί όπου η ακροδεξιά κυβέρνηση Νετανιάχου πραγματοποιεί μια γενοκτονία σε βάρος του παλαιστινιακού λαού. Την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση, με τη σιωπηρή υποστήριξή της στις πολεμικές επιχειρήσεις είναι συνένοχη στο έγκλημα, ενώ και η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να παίζει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου. Δεν πάει άλλο», τονίζει, επισημαίνοντας ότι το πρωί σήμερα απέστειλε επιστολή στους προέδρους των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης και ζήτησε να αναλάβουν «κοινή δράση για να γίνει στη Βουλή συζήτηση προ ημερησίας για τη γενοκτονία των Παλαιστινίων».

Όπως επίσης και «να συγκληθεί το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας», «να συντονίσει η κυβέρνηση τις ενέργειές της με τις κυβερνήσεις της Ισπανίας, της Μάλτας, της Ιρλανδίας, της Σλοβακίας, που ζητούν αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, σύμφωνα και με την ομόφωνη απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου τον Δεκέμβριο του 2015» και «να υπάρξει απεμπλοκή της χώρας από τις πολεμικές επιχειρήσεις και επιστροφή της φρεγάτας “Ύδρα” από την Ερυθρά Θάλασσα».

«Η Ελλάδα πρέπει να είναι παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης. Η Ελλάδα πρέπει να σταθεί στη σωστή πλευρά της ιστορίας», καταλήγει ο Αλ. Χαρίτσης.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ