Η σημασία της ψήφου για την Ευρώπη

της Σοφίας Γερμανού

Είμαστε μια ανάσα  πριν από την κάλπη της 9ης Ιουνίου για τις Ευρωεκλογές και ξαφνικά, ένας θεσμός που ήταν σχετικά αδιάφορος άρχισε να προκαλεί το ενδιαφέρον. Αρχηγοί και κομματάρχες πάσης φύσεως και πάσης κατηγορίας ξεχύθηκαν σε πόλεις και χωριά προς άγραν ψήφων, υπενθυμίζοντας σε όλους πόση αξία έχει η δική τους ψήφος και η σημασία και της δικής τους συμμετοχής σε αυτό τον αγώνα, τα αποτελέσματα του οποίου ίσως να φέρουν ένα άλλο αέρα στην μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια…

Κι ο κόσμος τους ακούει και τους κοιτάζει περίεργα και σκέφτεται, συνήθως με καχυποψία. Τί είναι αυτό που κάνει περισσότερα από 30 κόμματα να ρίχνονται με 42 υποψηφίους το καθένα στην μάχη του σταυρού, και τι πιθανότητες έχουν ακόμη και ικανά στελέχη των κομμάτων, όταν συναγωνίζονται σε εθνικό επίπεδο με περσόνες της τηλεόρασης, αστέρες του ποδοσφαίρου, της δημοσιογραφίας,  του Θεάτρου και των καλών τεχνών..;

Κακά τα ψέματα… Όσο χλιαρά και να αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες τις ευρωεκλογές, αυτές έχουν την ιδιαίτερη σημασία τους, ακόμη και για τους λάθος λόγους.

Καταρχήν αποτελούν ένα πολύ δυνατό τεστ για την κυβέρνηση, την αντιπολίτευση, και τα υπόλοιπα κόμματα, να μετρήσουν τις δυνάμεις τους. Ακόμη και σε μία περίπτωση όπως η φετινή, όπου δεν έχουμε κλείσει ούτε καν χρόνο από τις βουλευτικές εκλογές με την ξεκάθαρη επικράτηση της ΝΔ, το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης κάτι θα σημαίνει. Δεν μπορεί η ΝΔ για παράδειγμα να αρκεστεί σε ένα ποσοστό που θα υπολείπεται σημαντικά του αντίστοιχου περσινού, και που μπορεί να την οδηγήσει σε εσωστρέφεια και φθορά. Αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά την βελτίωση των ποσοστών του, ή τουλάχιστον την διατήρησή τους, αφού υπέστη εν τω μεταξύ και σημαντικές αποχωρήσεις από το κόμμα. Το ΠΑΣΟΚ στοχεύει στην δεύτερη θέση, ενώ η Ελληνική λύση θέλει να αποδείξει ότι τα ποσοστά της στις βουλευτικές δεν ήταν πυροτέχνημα.

Εδώ όμως δεν ψηφίζουν οι τοπικές κοινωνίες τους εκπροσώπους τους. Εδώ οι υποψήφιοι διεκδικούν ψήφους από όλη την επικράτεια. Σε αυτό το σημείο μπαίνουν στην εξίσωση οι αστέρες της TV, οι πρώην αθλητές, οι μεγαλοδημοσιογράφοι. Ο τοπικός επιχειρηματίας ή δικηγόρος π.χ. δεν είναι αρκετός, αφού το προφίλ του έχει αντίκρυσμα μόνο εντός των στενών ορίων της πόλης του. Εδώ ο υποψήφιος για να εκλεγεί (και για να φέρει στο κόμμα του τα επιθυμητά ποσοστά) χρειάζεται εξαψήφιο αριθμό ψήφων. Ποιους περιμέναμε να τοποθετήσουν στα ψηφοδέλτιά τους τα κόμματα μπροστά σε αυτή την απαιτητική αποστολή; Ποιος μπορεί να φέρει 150.000 ψήφους, αν όχι ο ολυμπιονίκης, ο πρώην αρχηγός κόμματος, η παρουσιάστρια των ειδήσεων.

Από την άλλη μεριά, το ευρωκοινοβούλιο αποτελεί έναν ελκυστικό προορισμό για τους πολιτευτές. Εκτός από το πρεστίζ της δραστηριοποίησης και ει δυνατόν της ανάδειξης σε ένα διεθνές επίπεδο, ο ευρωβουλευτής απολαμβάνει μία «πολιτική νηνεμία», μακριά από τις «κοκορομαχίες» του εθνικού κοινοβουλίου. Χτίζει προφίλ, αποκτά σημαντικές διεθνείς διασυνδέσεις που μπορεί να φανούν χρήσιμες στην πορεία, και βεβαίως -ας μην κοροϊδευόμαστε- έχει και υψηλότατες απολαβές. Δεν είναι κολάσιμο, άλλωστε και η πολιτική μία επιλογή καριέρας είναι. Αρκεί να είναι κανείς προσεκτικός και να μην υποκύπτει εύκολα σε πειρασμούς, όπως μας δίδαξε η πρόσφατη ιστορία…

Τι αφορούν όμως όλα τα παραπάνω τους απλούς ψηφοφόρους; Ποιος μπορεί να τους πείσει ότι αξίζει να διεκδικήσουν με την ψήφο τους μία καλύτερη ζωή μέσα στην Ε.Ε.; Τι είναι αυτό που θα αλλάξει την επόμενη ημέρα για τον Έλληνα και όλους τους Ευρωπαίους πολίτες;

Είναι όντως η Ευρώπη μια μεγάλη άρρηκτα Ενωμένη οικογένεια και τα 29 κράτη μέλη της αποτελούν μια ισχυρή δύναμη που λαμβάνει άμεσες αποφάσεις και είναι έτοιμη  να στηρίξει το ίδιο τα συμφέροντα και των μεγάλων και των μικρών και αδύναμων μελών της;

Προβληματισμένοι και καχύποπτοι είναι όχι μόνο οι Έλληνες αλλά η πλειοψηφία των ευρωπαίων πολιτών. Η ευρωσκεπτικιστική ρητορική, η αύξηση των λαϊκιστικών κινήσεων και οι εσωτερικές αντιπαραθέσεις έχουν θέσει σε δοκιμασία την ενότητα της Ευρώπης.

Δεν θα μηδενίσουμε τα θετικά που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά πρέπει να αλλάξει ρυθμούς και ταχύτητα. Να γίνει γρήγορη και άμεση στις αποφάσεις της χωρίς διγλωσσίες, χωρίς δύο μέτρα και δύο σταθμά. Να δει τα ανθρώπινα προβλήματα και να βάλει ξανά στο επίκεντρο της πολιτικής τον άνθρωπο.

Σε μια εποχή όπου οι προκλήσεις είναι πολλές και ποικίλες, από την κλιματική αλλαγή και την ψηφιακή μετάβαση μέχρι την ενίσχυση της δημοκρατίας και την κοινωνική συνοχή, οι ευρωεκλογές αποτελούν μια κρίσιμη στιγμή για την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή. Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μπορεί να αποδειχτεί πιο σημαντικός από ποτέ, αφού αυτό έχει τη δύναμη να επηρεάζει με τα νομοθετικά μέτρα που εφαρμόζει, την καθημερινή ζωή εκατομμυρίων πολιτών. Από την οικονομική πολιτική και τα κοινωνικά δικαιώματα μέχρι την περιβαλλοντική προστασία και την ασφάλεια, οι αποφάσεις που λαμβάνονται στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο έχουν άμεσο αντίκτυπο σε κάθε γωνιά της Ευρώπης.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΤο στοίχημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης…με τον εαυτό της
Επόμενο άρθροΠαθαίνουν τα ψάρια αλτσχάιμερ;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ