Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην επετειακή εκδήλωση της ΕΔΕΚ για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και τα 55 χρόνια από την ίδρυση του Κινήματος Σκαλί Αγλαντζιάς

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που συμμετέχω στην αποψινή επετειακή εκδήλωση, με την οποία τιμώνται δύο σημαντικά ορόσημα για τη χώρα μας: H συμπλήρωση 20 χρόνων από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση – αυτή που προσωπικά χαρακτηρίζω τη μεγαλύτερη επιτυχία από ιδρύσεως της πατρίδας μας το 1960 –  και η 55η επέτειος από την ίδρυση της ΕΔΕΚ.

 

Πριν της όποιας άλλης αναφοράς, επιτρέψτε μου, ως ελάχιστη ένδειξη τιμής και εκτίμησης, να μνημονεύσω τον ιδρυτή και ιστορικό ηγέτη της ΕΔΕΚ, τον οραματιστή Βάσο Λυσσαρίδη. Δεν χρειάζεται να πω πολλά για τον γιατρό, όλοι γνωρίζουν την ιστορική του πορεία, θα περιοριστώ μόνο σε κάτι που έχει άμεση σχέση με ένα από τα ορόσημα που τιμούμε σήμερα, τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση:

Σε ανύποπτο χρόνο, ο Λυσσαρίδης ήταν μεταξύ των πολύ λίγων στον τόπο μας που είχαν μιλήσει δημόσια και υποστήριξαν σθεναρά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Βρέθηκε, όμως, αντιμέτωπος με τη θέση της πλειοψηφίας που συνοψιζόταν στο ότι η Κύπρος δεν θα μπορούσε να γίνει δεκτή στην Ευρώπη χωρίς την εκ των προτέρων επίλυση του Κυπριακού. Η ιστορία δικαίωσε τον γιατρό και επιβεβαίωσε την ορθότητα της κρίσης όσων χάραξαν και υλοποίησαν τη στρατηγική της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

 

Η προσέγγιση του Λυσσαρίδη υπέρ της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση εντασσόταν στο πλαίσιο της γνωστής του συλλογιστικής για την αναγκαιότητα δημιουργίας συνεργιών, ειδικότερα, για μικρά και ανίσχυρα κράτη, την ανάγκη να αξιοποιήσουμε τα εμπλεκόμενα συμφέροντα, όπως αρέσκετο να αναφέρει. Αυτό ακριβώς κάναμε τότε, και από το 2004 η Κύπρος είναι πλήρες, ισότιμο και αναπόσπαστο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό το κορυφαίο γεγονός δεν ήταν συγκυριακό. Ήταν το αποτέλεσμα της συνεργασίας των Κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας. Ήταν το επιστέγασμα ενός ξεκάθαρου, μακροχρόνιου σχεδιασμού, με όραμα και με πολύ συγκεκριμένη στρατηγική. Ήταν πρώτα και πάνω από όλα το αποτέλεσμα των αγώνων του κυπριακού λαού. Ήταν η κατάληξη μιας τιτάνιας προσπάθειας ώστε να πειστεί η διεθνής κοινότητα ότι ένα μικρό κράτος, θύμα εισβολής και κατοχής δεν θα έπρεπε να τιμωρείται και να μην γίνεται αποδεκτό στην Ενωμένη Ευρώπη, λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας. Ήταν ένας αγώνας, ένας στόχος, που ναι είχε ως ένα από τους βασικότερους οραματιστές και συντελεστές, τον Γιάννη Κρανιδιώτη.

 

Είναι σε όλους γνωστός ο ρόλος της Ελληνικής Κυβέρνησης στην προσπάθεια για ένταξη της Κύπρου, υπήρξε καταλυτικός και οφείλουμε να είμαστε ευγνώμονες. Μνημονεύουμε, λοιπόν, και τον Ανδρέα Παπανδρέου, και τους στενούς του συνεργάτες, τον Θόδωρο Πάγκαλο και βεβαίως, όπως προανέφερα, τον αδικοχαμένο Γιάννο Κρανιδιώτη, που συνέβαλαν τα μέγιστα σε αυτή την τεράστια εθνική επιτυχία. Μια εθνική επιτυχία η οποία φέρει και την υπογραφή όλων των Προέδρων της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι και το 2004. Του πρώτου Προέδρου, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, με τη Συμφωνία Τελωνειακής Σύνδεσης μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της τότε Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας το 1972, όπως επίσης και των Σπύρου Κυπριανού, Γιώργου Βασιλείου, Γλαύκου Κληρίδη και Τάσσου Παπαδόπουλου, που ηγήθηκαν με επιτυχία τη μακρά πορεία μέχρι το 2004.

Είκοσι χρόνια μετά βλέπουμε με υπερηφάνεια τη σημαία της χώρας μας να κυματίζει δίπλα από τις σημαίες άλλων 26 κρατών-μελών και δικαιωματικά αντικρίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία και με την ακλόνητη πίστη ότι οι μέρες που θα έρθουν θα είναι σαφώς καλύτερες. Εξάλλου, αυτά τα 20 χρόνια, κανείς μα κανείς, δεν μπορεί να το αμφισβητήσει, τα πλεονεκτήματα και τις θετικές επιδράσεις από την ένταξή μας που είναι ορατές σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας. Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004 και στην Ευρωζώνη τ0 2008, έχει τοποθετήσει την Κυπριακή Δημοκρατία στον πυρήνα των κορυφαίων πολιτικών και οικονομικών κέντρων λήψης αποφάσεων.

Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση άλλαξε καταλυτικά τη χώρα μας, επηρέασε δραστικά τις πολιτικές μας σε όλα τα επίπεδα. Όμως, αν πρέπει να επιλέξω τη σημαντικότερη, κατά τη γνώμη μου, αλλαγή,  είναι τα οφέλη που προκύπτουν, ειδικότερα για ένα μικρό κράτος υπό κατοχή, από το γεγονός ότι είμαστε μέλος μιας ισχυρής οικογένειας, που αριθμεί 27 Κράτη-Μέλη και 450 εκατομμύρια πολίτες. Οφέλη πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά και πολλά άλλα. Για να αντιληφθούμε τη χρησιμότητα αυτής της τεράστιας αλλαγής, ας αναλογιστούμε πώς θα ήταν η ζωή μας, εάν η Κύπρος δεν ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πόσο εκτεθειμένη θα ήταν μια μικρή, ημικατεχόμενη χώρα στους κινδύνους που την περιβάλλουν και στις καθημερινές πολλαπλές και ποικιλόμορφες προκλήσεις που καλούμαστε να διαχειριστούμε.

Ας σκεφτούμε συγκεκριμένα τις κρίσεις και τις δυσκολίες που είχαμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα 20 χρόνια. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι ως Πολιτεία, ως κοινωνία, ως κυπριακός λαός με πρωτοφανείς καταστάσεις, όπως η οικονομική κατάρρευση της περασμένης δεκαετίας, και πιο πρόσφατα η πανδημία του κορωνοϊού και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Όλοι μπορούμε εύκολα να αναλογιστούμε πόσο πιο δύσκολο θα ήταν για την Κυπριακή Δημοκρατία να αντιμετωπίσει από μόνη της αυτές τις προκλήσεις. Στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο, μέσα από την ίδια ακριβώς συλλογιστική, που αντιμετωπίζουμε με τους εταίρους μας και τις σημερινές προκλήσεις, που έχουμε ενώπιόν μας, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, η πράσινη μετάβαση, το μεταναστευτικό, οι κοινωνικές ανισότητες και πολλά άλλα.

 

Και είναι ακριβώς μέσα από την ίδια προσέγγιση που θεωρώ ως ιδιαίτερα σημαντικό και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε ό,τι αφορά την κορυφαία μας προτεραιότητα, που δεν είναι άλλη από την απελευθέρωση του τόπου μας και την επανένωση της πατρίδας μας.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι που από την πρώτη μέρα της ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας έχουμε κάνει τους εταίρους μας κοινωνούς της ανάγκης για ουσιαστική, πρωταγωνιστική εμπλοκή και υποστήριξη της Ευρώπης, και είναι και με τη δική τους συμβολή που έγινε εφικτή η έναρξη της νέας προσπάθειας με τον διορισμό της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα.

Πενήντα χρόνια μετά την εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα δεδομένα δεν είναι εύκολα. Όμως, ποτέ δεν είπαμε και δεν θεωρήσαμε ότι αυτή η προσπάθεια θα ήταν εύκολη. Δυστυχώς, η τουρκική πλευρά ακολουθεί μια παρελκυστική τακτική και απαιτεί κυριαρχική ισότητα, μιλά για δύο κράτη και επικαλείται τις δήθεν πραγματικότητες. Για εμάς, η απάντηση είναι απλή, και ας μου επιτραπεί να την επαναλάβω και ενώπιόν σας: Λύση δύο κρατών ουδέποτε θα γίνει αποδεκτή, λύση δύο κρατών ουδέποτε θα συζητηθεί. Εμείς θέλουμε να απελευθερώσουμε την πατρίδα μας, να την επανενώσουμε, να γίνει χώρος ειρηνικής συνύπαρξης για όλους τους νόμιμους κατοίκους της, για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Αυτό είναι το όραμά μου. Αυτή είναι η υπόσχεση που έδωσα στον κυπριακό λαό όταν ζητούσα την ψήφο τους. Αυτό υπαγορεύει το πρόγραμμα διακυβέρνησής μου που αποτελεί το συμβόλαιό μου με την κοινωνία. Και αυτό θα τηρήσω μέχρι τέλους.

Και σε αυτή τη μεγάλη εθνική προσπάθεια, πραγματικά πιστεύω στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρώπη δεν μπορεί απλά να είναι ο καταλύτης για λύση, αλλά και ο καταλύτης και η καλύτερη ασφαλιστική δικλείδα για την εφαρμογή μιας ενδεχόμενης λύσης  και σε αυτόν ακριβώς τον ρόλο επενδύουμε, γνωρίζοντας πολύ καλά και τα μέσα και τα εργαλεία που η Ένωση έχει στη διάθεσή της, μέσα στο πλαίσιο και των ευρωτουρκικών.

 

Σε πολύ λίγους μήνες η χώρα μας θα αναλάβει  για δεύτερη φορά τα ηνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναμφίβολα, πρόκειται για μια αποστολή που λαμβάνει διαστάσεις εθνικής προτεραιότητας. Η Κυβέρνησή μας και εγώ προσωπικά αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία σε αυτό το σημαντικότατο ορόσημο για την Κυπριακή Δημοκρατία. Δώδεκα χρόνια μετά την επιτυχημένη διοργάνωση της πρώτης προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 20 χρόνια πλέον ως Κράτος-Μέλος, είμαστε σαφώς πιο έμπειροι και περισσότερο έτοιμοι γι’ αυτό το κορυφαίο στοίχημα που δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα κερδίσουμε.

Η έγκαιρη σύσταση και στελέχωση του Υφυπουργείου για Ευρωπαϊκά Θέματα, το άρτια καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό μας και, κυρίως, η αφοσίωση με την οποία είμαι βέβαιος ότι θα εργαστούμε, δεν αφήνουν την παραμικρή αμφιβολία για την επιτυχία αυτής της δύσκολης αποστολής που θα αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο το κύρος και την υπόσταση της χώρας μας. Είμαι βέβαιος, αγαπητέ μου φίλε Πρόεδρε, Φίλες και Φίλοι, ότι η συμβολή της ΕΔΕΚ και σε αυτή την εθνική προσπάθεια θα είναι δεδομένη και σημαντική. Εξάλλου, είναι ιστορικά αποδεδειγμένο, κανείς μα κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει, ότι τα στελέχη και τα μέλη της ΕΔΕΚ πάντοτε δήλωναν παρών στα καλέσματα της πατρίδας. Και επειδή σήμερα, εκτός από τα 20χρονα από την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση τιμάται και η 55η επέτειος από την ίδρυση της ΕΔΕΚ, επιτρέψτε μου να σας μεταφέρω τις ευχαριστίες μου και, βεβαίως, να εξάρω τον διαχρονικό ρόλο και την προσφορά της ΕΔΕΚ, η οποία υπερασπίστηκε έμπρακτα τη νομιμότητα σε τούτο τον τόπο, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ΕΔΕΚ ιδρύθηκε σε μια ιδιαίτερα τεταμένη και εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για την πατρίδα μας, η οποία λίγα χρόνια μετά, πέντε χρόνια μετά, θα βίωνε την προδοσία, την πολιτική ανωμαλία και εν τέλει την καταστροφή, με την παράνομη τουρκική εισβολή.

 

Φίλε Μαρίνο, Φίλες και Φίλοι, έχετε κάθε λόγο να είστε περήφανοι για τη συνδρομή σας, τη συνδρομή της ΕΔΕΚ, στις άοκνες προσπάθειες του λαού μας, πρώτα από όλα των απλών ανθρώπων, για πολιτική σταθερότητα, για οικονομική ανάπτυξη, για κοινωνική προκοπή, για ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της πατρίδας μας. Σε προσωπικό επίπεδο, θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για τη στήριξή σας στις προσπάθειες που καταβάλλουμε καθημερινά σε όλους τους τομείς, ώστε να πάρουμε τη χώρα μας πιο μπροστά, να την παραδώσουμε καλύτερη και πιο ισχυρή, μια πατρίδα, μια Κύπρο που αλλάζει καθημερινά.

Αυτοί οι μεγάλοι στόχοι – και αυτό έλεγε και ο μακαριστός γιατρός –  δεν επιτρέπουν μικροπολιτικές προσεγγίσεις. Και σε όσους επιμένουν να βλέπουν διαχωριστικές γραμμές και να κρίνουν τα πάντα με κομματικές παρωπίδες, ή με τα δικά τους συμφέροντα, απαντούμε ότι είμαστε εδώ απλά για να υπηρετούμε τους πολίτες, όλους τους πολίτες, χωρίς αποκλεισμούς και χωρις διακρίσεις. Δικό μας κόμμα – και αυτό το αποδεικνύουμε στην πράξη – είναι η Κύπρος και τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του λαού μας. Με ασπίδα και δόρυ μια ισχυρή οικονομία, θωρακίζουμε το κράτος μας και αναβαθμίζουμε την ασφάλεια μας, αντιμετωπίζοντας με επιτυχία τις όποιες προκλήσεις. Η αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού, η στήριξη πρωτίστως των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, η ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, η επένδυση στην παιδεία μας, οι συνεχείς μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς, το κοινωνικό κράτος, η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του θεσμού των ΣΥΟΠ, η πάταξη της διαφθοράς και πολλά άλλα με επίκεντρο τον άνθρωπο, είναι ψηλά στις δικές μας προτεραιότητες, είναι η καθημερινή μας έγνοια.

Στέκομαι ενώπιον σας χωρίς να ισχυρίζομαι ότι αυτούς τους 16 μήνες λύσαμε όλα τα προβλήματα του τόπου. Στέκομαι, όμως, ενώπιον σας και μπορώ να πω με απόλυτη βεβαιότητα ότι αυτούς τους 15 μήνες υλοποιούμε όλα αυτά που έχουμε υποσχεθεί στον κυπριακό λαό. Και σε αυτή την προσπάθεια που καταβάλλουμε, σας θεωρώ πολύτιμους συνεργάτες, πολύτιμους συμπαραστάτες και συνοδοιπόρους.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για όλα, καλούς αγώνες και χρόνια πολλά.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ