Τζακ Στρο, Αλεξάντερ Ντάουνερ, βίος και πολιτεία

της Φανούλας Αργυρού

Να θυμίσουμε ποια είναι τα δύο αυτά πρόσωπα, Τζακ Στρο και Αλεξάντερ Ντάουνερ, τα οποία πρόσφατα… επανήλθαν, συντονισμένα, να μας «λύσουν» το Κυπριακό. Και τα οποία υπηρέτησαν και υπηρετούν αρκετά καλά τα τουρκικά συμφέροντα. Όσο αυτοί επανέρχονται, τόσο κι εμείς θα υπενθυμίζουμε τον βίο και πολιτεία τους.

Επανέρχομαι λοιπόν μετά το σύντομο παραπολιτικό μου σχόλιο στην ιστοσελίδα της «Σημερινής», 5/6/24, «Τζακ Στρο, Αλεξάντερ Ντάουνερ, τους έβγαλαν σεργιάνι!!!» (https://simerini.sigmalive.com/article/2024/6/5/tzak-stro-alexanter-ntaouner-tous-ebgalan-sergiani/).

Ντάουνερ - Τατάρ.jpg
Συνάντηση Ντάουνερ – Τατάρ.

Lord Jack Straw – Βρετανός Σοσιαλιστής ΥΠΕΞ, 2001-2006

Ο τιμηθείς για τις υπηρεσίες του από το τουρκικό κράτος και το παράνομο καθεστώς στα κατεχόμενα, Βρετανός Σοσιαλιστής Υπουργός των Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας (Φόρεϊν Όφις) επί «Σχεδίου Ανάν» (βλέπε Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ/Φόρεϊν Όφις) Τζακ Στρο, μετέπειτα Λόρδος Στρο, δήλωσε τα εξής σε συγκέντρωση σε αίθουσα της Βουλής των Κοινοτήτων τον Φεβρουάριο 2006, τα οποία δημοσίευσε η τουρκική εφημερίδα στο Λονδίνο «Λόντρα Γκαζέτ», 22 Φεβρουαρίου 2006:

«Αν με ρωτούσατε ποιος είναι ο μεγαλύτερός μου εκνευρισμός (μετά την αποχώρησή μου από το Φόρεϊν Όφις) είναι ότι στις 26 Απριλίου 2004, ενόψει της απόφασης υπέρ του σχεδίου επανένωσης της Κύπρου στον Βορρά και την απόρριψή του από τον Νότο, αποφασίσαμε ομόφωνα να πάρουμε τα μέτρα εκείνα που να τερματίζουν την απομόνωση των Τουρκοκυπρίων. Και παρ’ όλες τις συνεχείς αποφασιστικές προσπάθειες του Πρωθυπουργού… ο τερματισμός της απομόνωσης δεν έγινε κατορθωτός… Η βρετανική κυβέρνηση γνωρίζει τον εκνευρισμό των Τουρκοκυπρίων».

Και επανέλαβε την υπόσχεσή του ότι θα έκαναν ό,τι μπορούσαν, για να κάνουν σίγουρο ότι οι υποσχέσεις θα κρατηθούν κατά γράμμα αλλά και σε πνεύμα.

Δύο μέρες, λοιπόν, μετά το δημοψήφισμα στην Κύπρο της 24ης Απριλίου 2004, έγινε σύσκεψη, ομολόγησε ο Στρο, στο Φόρεϊν Όφις και αποφάσισαν εκδικητικά να προωθήσουν το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα μέσω της Ε.Ε., δηλαδή την αναγνώριση!

Αλλά πρέπει να πάμε πίσω και στις 2 Ιουλίου 2004. Λίγες μόνο εβδομάδες μετά το ΟΧΙ μας (24.4.2004 απορρίπτοντας το «Σχέδιό (τους) Ανάν»). Να δούμε τι έγραψε η ηλεκτρονική «Independent» με τίτλο «Ο Στρο υπόσχεται να βοηθήσει να τερματιστεί η απομόνωση της Βόρειας Κύπρου». Ο Στρο, ως Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας, συναντήθηκε με τον λεγόμενο τότε πρωθυπουργό Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και του είπε, έγραψε η εφημερίδα: «Διαβεβαιώνω τους Τουρκοκυπρίους της Βρετανίας για τη δέσμευσή μου να βοηθήσω να υλοποιηθεί η ευρωπαϊκή πολιτική για τερματισμό της οικονομικής απομόνωσης, και να φέρουμε τους Τουρκοκυπρίους πιο κοντά στην ΕΕ, για να απολαμβάνουν όλοι οι Κύπριοι τα οφέλη της ευρωπαϊκής συμμετοχής σε ειρήνη και ευημερία». Δηλαδή, ενόσω υπηρετούσε ως ΥΠΕΞ της «εγγυήτριας» Βρετανίας…

Στις 22 Νοεμβρίου 2011, ο Τζακ Στρο βραβεύθηκε στο Λονδίνο από τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου, σε τελετή απονομής βραβείων στους πλέον επιτυχημένους Τούρκους επιχειρηματίες – «Most Successful Turks».

«Δεν είναι μόνον ο πλέον υποστηρικτικός Βρετανός, είναι ο μεγαλύτερος εθελοντής Τούρκος, ο Τζακ Στρο», δήλωσε ο Νταβούτογλου (https://www.mfa.gov.tr/the-speech-delivered-by-h_e_-ahmet-davutoglu_-minister-of-foreign-affairs-of-the-republic-of-turkey-at-the-_most-successful-turk.en.mfa).

Lancashire.jpg
Φωτογραφία της εφημερίδας Lancashire telegraph.co.uk, 23.l0.2012.

Ο Τζακ Στρο το 2012 τιμήθηκε ξανά από την τουρκική κυβέρνηση

Στις 23 Οκτωβρίου 2012, η Lancashire Telegraph έγραψε ότι ο Τζακ Στρο πήγε στην Τουρκία για να τιμηθεί (ξανά!) με τη μεγαλύτερη τιμή που προσφέρει η Τουρκία σε ιδιώτες πέραν αρχηγών κρατών. Η μεγαλύτερη τιμή σε «έναν πολιτικό που προσεγγίζει τον ισλαμικό κόσμο και τις μουσουλμανικές κοινωνίες με ειλικρίνεια και φιλία».

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Α. Γκιουλ (A.Gul), κατά την τελετή επαίνεσε τον Τζακ Στρο ως «φίλο της Τουρκίας και του τουρκικού λαού», τονίζοντας τις προσπάθειές του για να γίνει η Τουρκία μέλος της ΕΕ και για την υποστήριξή του στην υπόθεση των Τουρκο-κυπρίων (https://www.lancashiretelegraph.co.uk/news/10002130.blackburn-mp-jack-straw-honoured-turkish-government/).

Στις 15 Απριλίου 2011, ο Τζακ Στρο πληρώθηκε £2.000 (από την Τουρκία) για συμμετοχή σε συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη, στις 24.3.2011, όπου παρευρέθη μετά της συζύγου του. Όλα τα έξοδα, διαμονής και φαγητού πληρωμένα από την τουρκική κυβέρνηση, ανέρχονταν σε £2.910. Δήλωση του ιδίου στο Commons Register of Financial Interests, 3.5.2011 (https://publications.parliament.uk/pa/cm/cmregmem/120305/straw_rt-hon-jack.htm).

Στις 7/9/23, με ανάρτησή της η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου απάντησε σε ένα άλλο φιλοτουρκικό άρθρο του στο «Politico» και έγραψε:

«Ο Jack Straw έδειξε για άλλη μια φορά ότι παραμένει παγωμένος στον χρόνο με το πρόσφατο άρθρο του στο Politico. Το άρθρο του στερείται ουσίας και αγνοεί την ιστορική πραγματικότητα, το διεθνές δίκαιο και τις υποχρεώσεις της Συνθήκης του Ηνωμένου Βασιλείου προς την Κύπρο. Επιπλέον, οι εισηγήσεις του θα οδηγούσαν σε ομηρεία της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, μια χώρα που κατέχει παράνομα το ένα τρίτο του εδάφους της.

»Δυστυχώς, όμως, το άρθρο του δεν αποτελεί έκπληξη. Οι στενοί δεσμοί του με την Τουρκία είναι γνωστοί και περιλαμβάνουν την πληρωμή του με πάνω από £27.000 από συμφέροντα που σχετίζονται με την Τουρκία τα τελευταία του χρόνια ως βουλευτή. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η πολιτική καριέρα του Στρο τελείωσε με ένα σκάνδαλο cash for access» (https://x.com/ukcypriotfed/status/1699808326635155862?s=46&t=8BBVGBeQrWa1lv99LKqt3g).

Και έτσι συνεχίζεται ο βίος και πολιτεία του Τζακ Στρο. Βλέπε «Ή δεν υπάρχουν οι 50 βουλευτές ή είναι θρασύδειλα ανθρωπάκια…», απάντηση στο δημοσίευμα της «Independent», 30.5.2024, για τη νέα προσπάθεια του Τζακ Στρο να προωθήσει αναγνώριση των κατεχομένων και απευθείας πτήσεις από ΗΒ… (https://simerini.sigmalive.com/article/2024/6/6/e-den-uparkhoun-oi-50-bouleutes-e-einai-thrasudeila-anthropakia-energeia-tou-poulemenou-tzak-stro-kai-tou-philotourkou-ian-ntankan-smith/).

Alexander Downer – Λομπίστας της Τουρκίας

Και να ’σου συντονισμένα και ο Αυστραλός Αλεξάντερ Ντάουνερ, που έτρεξε από την Αυστραλία (!) να επισκεφθεί τα κατεχόμενα μέσω του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, παράλληλα με το δημοσίευμα της «Independent» για απευθείας… πτήσεις!

Επιβεβαιώνεται από την εφημερίδα «Πολίτης» (1.6.2024), ότι ο Ντάουνερ είναι έμμισθος λομπίστας της Τουρκίας για το Κυπριακό και σε άλλα θέματα. Είδε τον Ε. Τατάρ και είπε ότι χρειάζονται… νέες ιδέες για το Κυπριακό!

Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Ιουλίου 2008, ο τότε ΓΓ του ΟΗΕ, Ban Ki-moon, είχε διορίσει τον πρώην ΥΠΕΞ της Αυστραλίας Αλεξάντερ Ντάουνερ ως Ειδικό Σύμβουλο για το Κυπριακό. Τελικά τον Φεβρουάριο του 2014 παραιτήθηκε και ανέλαβε Υπ. Αρμοστής της Αυστραλίας στο Λονδίνο.

«Λόντρα Γκαζέτ».jpg
Το δημοσίευμα της «Λόντρα Γκαζέτ», πρώτη σελίδα.

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ.jpg
Το δημοσίευμα της «Λόντρα Γκαζέτ», πρώτη σελίδα.

«Ο μεσολαβητής που είναι πράκτορας!»

Αξίζει να αναφέρω ότι, από τις 23 Νοεμβρίου 2009, είχε γράψει στο «Βήμα» της Κυριακής, στην Αθήνα, ο Αγγ. Αθανασόπουλος, με τίτλο «Ο μεσολαβητής που είναι πράκτορας!» και ότι «Ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ εργάζεται για βρετανική εταιρεία κατασκοπίας…».

Τα χρόνια του ως ειδικός σύμβουλος για το Κυπριακό καλύπτονται από ακραίο φιλοτουρκισμό και, παρόλο που και η Βουλή των Αντιπροσώπων τον Φεβρουάριο του 2013 εξέδωσε ψήφισμα εναντίον του για «μεροληπτική θέση, επιζήμιες δηλώσεις και ενέργειες», ο πρώην Ύπ. Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αυστραλία, Αχιλλέας Αντωνιάδης, το 2013 έγραψε με παραδείγματα για τον φιλοτουρκισμό και πως ήταν ο λάθος άνθρωπος για τη θέση εκείνη, και παρόλο ότι αποκαλύφθηκε και έγγραφο του ΟΗΕ για τις ενέργειές του, διατηρήθηκε στη θέση του μέχρι το 2014. Όταν αντικαταστάθηκε από άλλο «όμοιό» του, τον διαβόητο Νορβηγό Έσπεν Μπαρθ Έιντε και βρέθηκε Υπ. Αρμοστής στο Λονδίνο!

Για τον Α. Ντάουνερ έγραψε και η γνωστή δημοσιογράφος Helena Smith, στις 22 Φεβρουαρίου 2010, με τίτλο «Greek Cypriot’ anger at ‘biased’ Downer» στην “Sydney Morning Herald” (https://www.smh.com.au/world/greek-cypriots-anger-at-biased-downer-20100221-onzm.html).

“Cyprus Parliament rebukes Downer” 3.2.2013 (http://www.heraldsun.com.au/news/breaking-news/cyprus-parliament-rebukes-downer/story-e6frf7jx-1226261428838).

«Downer is definitely the wrong man for the job» – by Achilleas Antoniades – Cyprus Mail – June 2, 2013 (https://archive.cyprus-mail.com/2013/06/02/downer-is-definitely-the-wrong-man-for-the-job/).

«Κεραυνοί» κομμάτων κατά Ντάουνερ για το έγγραφο του ΟΗΕ, 17.5.2013 (https://www.sigmalive.com/news/politics/45735/keravnoi-kommaton-kata-ntaouner-gia-to-eggrafo-tou-oie).

Την 1.4.2018, ο συνάδελφος Μάριος Πούλλαδος, με τίτλο «Βρετανική πλεκτάνη Ντάουνερ κατά Τραμπ», έγραψε αποκαλυπτικά στοιχεία για τη σχέση του με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες μέσω της εταιρείας Hakluyt…

Μεταξύ άλλων: «Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις μέρες και τα έργα του πρώην Ειδικού Συμβούλου του ΟΗΕ στην Κύπρο, Αλεξάντερ Ντάουνερ; Ο Αυστραλός διπλωμάτης, που υπήρξε κατά πολλούς αγωγός της αγγλικής διπλωματίας στο νησί, ήταν αυτός μας κληροδότησε τις παραχωρήσεις των διαπραγματεύσεων Χριστόφια-Ταλάτ, υπό τη μορφή εγγράφου ‘‘συγκλίσεων’’, μεταξύ των δύο πλευρών…» (https://simerini.sigmalive.com/article/2018/4/1/bretanike-plektane-ntaouner-kata-tramp/).

Ως συνήθως για το Κυπριακό, να μην ξεχνιόμαστε, όλα ξεκινούν από το Λονδίνο…

*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

Λεζάντα κεντρικής φωτογραφίας:

«Ο ένας ξεφτιλισμένος βραβεύει και ο άλλος ξεφτιλισμένος παίρνει το βραβείο»

«Ο ψευδοϋπουργός του ψευδοκράτους των κατεχομένων εδαφών της Κύπρου, Tahsin Ertuğruloğlu, βραβεύει τον πρώην υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Jack Straw. Φτου σας, ξεφτιλισμένοι, κυρίως ο δεύτερος». Αναρτήθηκε από Σάββα Καλεντερίδη. Φωτογραφία: Ιστοσελίδα «Ινφογνώμων», 13 Οκτωβρίου 2017.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ