Δεκτή η τροπολογία Σ. Φάμελλου από τον ΟΑΣΕ για την παράνομη Τουρκική Κατοχή της Κύπρου

Δεκτή κατά πλειοψηφία έγινε η τροπολογία για την παράνομη τουρκική κατοχή της Κύπρου αλλά και για την ανάγκη σεβασμού και εφαρμογής του διεθνούς δικαίου, που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ Σωκράτης Φάμελλος, στη διακήρυξη της ετήσιας συνέλευσης.

Η τροπολογία συζητήθηκε σήμερα το πρωί στην Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων και Ασφάλειας του ΟΑΣΕ, που συνεδριάζει αυτές τις ημέρες στο Βουκουρέστι.

Υπερασπιζόμενος την τροπολογία ο Σωκράτης Φάμελλος υποστήριξε πως «είναι αναγκαίο να συμπεριληφθεί στην απόφασή μας ότι το διεθνές δίκαιο αποτελεί τη βάση της πολιτικής μας. Οφείλουμε επίσης να αναφερθούμε στην παράνομη κατοχή της μισής κυπριακής επικράτειας από την Τουρκία. Τη στιγμή μάλιστα που στις 20 Ιουλίου συμπληρώνονται 50 χρόνια από την παράνομη τουρκική εισβολή».

«Δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια και να αποφεύγουμε την αναφορά σε μια παράνομη κατοχή, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα παρά τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ. Εάν θέλουμε πραγματικά να υποστηρίξουμε την επίλυση συγκρούσεων σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και να προτρέψουμε όλα τα μέρη να εντείνουν τις προσπάθειες για να εξευρεθεί μια λύση, πρέπει να συμπεριλάβουμε αυτή την τροπολογία στην απόφασή μας».

Ο Σωκράτης Φάμελλος στην επιχειρηματολογία του στηρίχτηκε στις βασικές αρχές της ελληνικής διπλωματικής πολιτικής και της διπλωματικής στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που είναι το διεθνές δίκαιο, η τήρηση των αποφάσεων των παγκόσμιων/διεθνών φορέων και ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών. Και σημείωσε ότι η υιοθέτηση της τροπολογίας από τα μέλη της Επιτροπής του ΟΑΣΕ αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της δέσμευσης των κρατών-μελών του ΟΑΣΕ στις αποφάσεις τους που πρέπει να εφαρμοστούν.

Σημειώνεται ότι η υιοθέτηση της άνω τροπολογία του Σωκράτη Φάμελλου συνάντησε την έντονη αντίθεση της τουρκικής αντιπροσωπείας στην Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων και Ασφάλειας του ΟΑΣΕ. Στην ίδια συνεδρίαση υιοθετήθηκαν δύο τροπολογίες της βουλευτή Ε. Χαραλαμπίδου από την Κύπρο, η πρώτη σχετικά με τον ανθρωπιστικό διάδρομο από την Κύπρο προς τη Γάζα, την
πρωτοβουλία «Αμάλθεια» και η δεύτερη για τις αυξανόμενες εντάσεις στην περιοχή της Μεσογείου καθώς και μία τροπολογία του βουλευτή Κ. Χατζηγιάννη, επίσης από την Κύπρο, για το Διακοινοβουλευτικό Φόρουμ για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Με βάση την εγκριθείσα τροπολογία η σχετική παράγραφος της απόφαση της ΚΣ του ΟΑΣΕ διαμορφώνεται ως εξής:

«Calls for the expansion of international efforts to mediate and resolve conflicts in the Mediterranean region by utilizing diplomatic channels and international legal frameworks to foster dialogue and reconciliation on the basis of international law and in the case of the Turkish occupation of Cyprus on the relevant decisions of the Security Council».

#OSCEPABucharest24


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ