Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2025 θα είναι πλεονασματικός

Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2025 θα είναι πλεονασματικός ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης κατά την έναρξη του Υπουργικού Συμβουλίου .

Απευθυνόμενος στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου σήμερα το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «σήμερα, η ειδική συνεδρίαση αφορά τον προϋπολογισμό για το 2025.

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της  της Δημοκρατίας κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου ανέφερε πως σε συνέχεια της έγκρισης του στρατηγικού πλαισίου 2025-2028, σήμερα ξεκινά η συζήτηση στο δικό μας επίπεδο για τον προϋπολογισμό του 2025.

Ο πρόεδρος δήλωσε πως «Θυμάστε όταν είχαμε εγκρίνει το στρατηγικό πλαίσιο σάς είχα ζητήσει συγκεκριμένα να δείτε αναλυτικά τον προϋπολογισμό του κάθε Υπουργείου, σας ζήτησα να κατηγοριοποιήσουμε τις ανελαστικές, τις λειτουργικές δαπάνες, οι οποίες δεν μπορούν να αποφευχθούν και να δούμε τις κοινωνικές και αναπτυξιακές δαπάνες.  Όλα αυτά που αφορούν την καθημερινότητα του κόσμου, της κοινωνίας που είναι η προτεραιότητα μας».

Επίσης δήλωσε ευχαριστημένος γιατί όταν είχε ζητήσει να γίνει αντιστοίχιση του αναπτυξιακού σκέλους του προϋπολογισμού, «με τις προτεραιότητες που υποσχεθήκαμε στον κόσμο, τις δράσεις που περιλαμβάνονται στο προεκλογικό μας πρόγραμμα. Το είπα πολλές φορές, το κοινωνικό μας συμβόλαιο με τον λαό, ό,τι υποσχεθήκαμε είμαστε εδώ για να το υλοποιήσουμε και χαίρομαι ιδιαίτερα διότι η υλοποίηση όσων έχουμε πει βρίσκεται σε αρκετά υψηλό επίπεδο. Οι προτεραιότητες του κάθε Υπουργείου πρέπει να είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένες με τις οροφές του προϋπολογισμού».

Πλεονασματικός ο προϋπολογισμός του 2025

Ο ΠτΔ δήλωσε πως σίγουρα ο προϋπολογισμός θα είναι πλεονασματικός, δεν τίθεται θέμα να μην είναι πλεονασματικός..

Επίσης είπε πως «Βάσει της συζήτησης που θα κάνουμε και πού θα καταλήξουμε, θα υπάρχει και άλλη συζήτηση, είναι αρκετά σημαντικό θέμα, θα ακολουθήσω και φέτος την περσινή πρακτική της 29ης Φεβρουαρίου το 2024, και στις αρχές του 2025 θα παρουσιάσουμε στον κόσμο το τι θα κάνουμε το 2025. Εξυπακούεται ότι πριν το τέλος του Μάρτη του 2025 θα πάω πάλι στην κοινωνία απευθείας για να πω όλα αυτά, τις 88 δράσεις, τις θυμάμαι πολύ καλά, που υποσχεθήκαμε για το 2024, ποιες υλοποιήθηκαν, αν έχει οποιαδήποτε που δεν υλοποιήθηκε τότε γιατί δεν υλοποιήθηκε και άλλα. Αυτό μέσα στο πλαίσιο της λογοδοσίας προς την κοινωνία, προς τον κόσμο, για την ανάγκη απευθείας επαφής και θα πράξετε και εσείς το ίδιο στα Υπουργεία σας με ξεχωριστές συνεντεύξεις Τύπου. Ο προϋπολογισμός οποιασδήποτε Κυβέρνησης στέλνει και το στίγμα των προτεραιοτήτων».

Το πρόγραμμα πενταετίας και η ψηφιοποίηση

Μες την αναφορά του Προέδρου πως ένα προεκλογικό πρόγραμμα που υλοποιείται σε βάθος πέντε χρόνων, στην πορεία προκύπτουν και άλλες ανάγκες, κάποια δεδομένα τα οποία φυσικά τα λαμβάνουμε υπόψη. Σημείωσε πως πείναι  σημαντικό όμως κάποιες εμβληματικές δράσεις που θέλω το δεύτερο εξάμηνο του 2024 – αλλά και ολόκληρο το 2025, υπάρχουν κάποιες πολιτικές – να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση, για παράδειγμα, ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους.

Σημείωσε ότι «Είχαμε μια ειδική συνεδρίαση, μας ενημέρωσε ο Υφυπουργός. Υλοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού που αφορά οριζόντια όλους μας, είναι προτεραιότητα και δεν μπορούμε να δεχθούμε την όποια καθυστέρηση στο συγκεκριμένο θέμα».

Τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να γίνουν. Το κράτος ιδρύθηκε το 1960, σήμερα είμαστε στο 2024, δεν μπορούμε να λειτουργούμε με όρους του 1960. Μέσα στο πλαίσιο των τολμηρών μεταρρυθμίσεων, ναι, μην αναμένετε ότι θα ικανοποιηθούν όλοι με αυτά που προωθούμε. Είμαστε εδώ, αν θεωρούμε ότι είναι για το καλό της κοινωνίας, αν θεωρούμε ότι θα βελτιωθεί η καθημερινότητα του πολίτη, να συγκρουστούμε με οποιονδήποτε. Φυσικά και θα συζητήσουμε προηγουμένως μέσα στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης με όσους επηρεάζονται αλλά σε καμία απολύτως περίπτωση δεν θέλω να ληφθεί υπόψη πολιτικό ή οπουδήποτε άλλο κόστος. Είμαστε εδώ πρώτα και πάνω από όλα για την κοινωνία.

Πράσινη μετάβαση στο προσκήνιο  

Για την πράσινη μετάβαση ο ΠτΔ είπε, «Το είπα και προχθές, τον Σεπτέμβριο περιμένω συγκεκριμένες εισηγήσεις. Είναι ένα θέμα που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Με πολιτικές που εντάσσονται μέσα στην πολιτική μας φιλοσοφία που είναι ο κοινωνικός φιλελευθερισμός».

Το τρίπτυχο μας για ισχυρή οικονομία

«Μια ισχυρή οικονομία στη βάση του τρίπτυχου που λαμβάνουμε αποφάσεις: δημοσιονομική υπευθυνότητα, ισχυρό χρηματοπιστωτικό σύστημα και τολμηρές μεταρρυθμίσεις, για να μπορούμε την ίδια στιγμή να κάνουμε κοινωνική πολιτική, από τη μια στοχευμένα για όσους έχουν ανάγκη και κατά δεύτερο σε θέματα που ως κράτος έχουμε υποχρέωση, όπως η παιδεία και η υγεία, είναι ψηλά στις προτεραιότητες μας, αλλά την ίδια στιγμή στη μεσσία τάξη του τόπου μας. Η μεσαία τάξη που διαχρονικά αυτή κράτησε την οικονομία, ήταν η ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας και της κυπριακής κοινωνίας» σημείωσε ο Πρόεδρος.

Τέλος ανέφερε πως «με αυτά ξεκινούμε. Θέλω να είμαστε πολύ συγκεκριμένοι, συγκεκριμένες και όχι γενικές πολιτικές που θέλουμε να υλοποιηθούν το 2025. Θέλω να ακούσω τις τρεις-τέσσερεις εμβληματικές πολιτικές και στη βάση αυτών των εμβληματικών που  βρίσκονται στο προεκλογικό μας πρόγραμμα, να κτίσουμε και τον προϋπολογισμό μας. Προϋπολογισμός, ο οποίος – το λέω από τώρα – θα είναι πλεονασματικός».


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ