Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην τελετή απονομής των βραβείων του δημοσιογραφικού διαγωνισμού του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σας καλωσορίζω στο Προεδρικό Μέγαρο για την καθιερωμένη τελετή απονομής των δημοσιογραφικών βραβείων που διοργανώνει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ενός θεσμού, ο οποίος έχει καθιερωθεί και δικαιολογημένα χαίρει ευρύτερης εκτίμησης, ανάμεσα σε πολλούς παράγοντες, λόγω της εγκυρότητας και της αξιοπιστίας του Πρακτορείου.

Με τη σημερινή εκδήλωση, το ΚΥΠΕ συμβάλλει ταυτόχρονα έμπρακτα στην αναβάθμιση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος, το οποίο όχι μόνο στον τόπο μας, αλλά και σε διεθνές επίπεδο δοκιμάζεται από πολλαπλές και ποικιλόμορφες προκλήσεις που αγγίζουν και τις αρχές που πρεσβεύει η δημοσιογραφία και απειλούν αξίες που κατακτήθηκαν μέσα από αγώνες δεκαετιών. Αναμφίβολα, η ψηφιακή επανάσταση, όλα αυτά που ζούμε εδώ και λίγα χρόνια, έχει δημιουργήσει ένα εντελώς νέο σκηνικό στον τομέα της ενημέρωσης, το οποίο από τη μια λειτουργεί ευεργετικά γιατί εκμηδενίζει έννοιες όπως ο χρόνος και ο χώρος, αλλά την ίδια στιγμή επηρεάζει βασικές αρχές της δεοντολογίας, όπως είναι η ακρίβεια της είδησης, η προστασία της ιδιωτικότητας, ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, η περιφρούρηση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων και πολλά άλλα.

Στην εποχή των ψευδών ειδήσεων και της προσπάθειας χειραγώγησης της κοινής γνώμης μέσα από αδιαφανείς διαύλους, όπου συναντώνται πολιτικά, οικονομικά, θρησκευτικά και άλλα συμφέροντα, η προσήλωση του Τύπου στην αντικειμενική ενημέρωση αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, για λόγους που είναι σε όλους προφανείς.

Για την Κυβέρνησή μας, οι λειτουργοί του Τύπου ως φορείς διακίνησης πληροφοριών, ιδεών και απόψεων, είναι εξαιρετικά πολύτιμοι συνεργάτες στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουμε για τη θεμελίωση ενός καλύτερου αύριο για τη χώρα μας.

Θέλουμε τους δημοσιογράφους να είναι ο έντιμος διαμεσολαβητής ανάμεσα σε εμάς και τους πολίτες, να είναι αυστηροί και δίκαιοι στις κρίσεις τους, να ψέγουν τα κακά και την ίδια ώρα να αναδεικνύουν τα θετικά. Και λαμβάνοντας υπόψη, ακριβώς – είναι και ένδειξη του σεβασμού μας προς τον δημοσιογραφικό κόσμο – έχουμε υιοθετήσει και κάποιες νέες πρακτικές που εφαρμόζονταν πολλά χρόνια προηγουμένως. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος έχει καθιερώσει δύο φορές τη βδομάδα το briefing των δημοσιογράφων, έχουμε μια ισχυρή ομάδα που είναι πάντοτε στη διάθεση των λειτουργών του Τύπου.

Σε μια εποχή, πέραν των ψευδών ειδήσεων, που η απαξίωση σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της, έχουμε όλοι υποχρέωση να εργαστούμε ώστε να μην επιτρέψουμε την επικράτηση της ισοπέδωσης ως της κυρίαρχης αντίληψης. Και σε αυτό το ζήτημα, σε αυτή την προσπάθεια, ο ρόλος του Τύπου, ο ρόλος όλων εσάς, έχει βαρύνουσα, πρωταγωνιστική σημασία. Και είναι σε αυτό το πλαίσιο που η Κυβέρνησή στηρίζει εμπράκτως τον Τύπο – και όταν λέω τον Τύπο δεν εννοώ μόνο τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ – γιατί ακριβώς θεωρούμε τον Τύπο, ανάμεσα σε άλλα, πυλώνα της Δημοκρατίας μας.

Θα ήταν παράλειψή μου, μέσα στο πλαίσιο της αποψινής εκδήλωσης, να μην αναδείξω τον ειδικό ρόλο που έχει να διαδραματίσει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, όχι μόνο για όλα όσα προανέφερα, αλλά ειδικά σε μια χώρα που εδώ και πενήντα χρόνια, μισό αιώνα, υπάρχει συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή. Εξάλλου, το ΚΥΠΕ δημιουργήθηκε για να καλύψει τις ανάγκες προβολής του Κυπριακού στο εξωτερικό, στα πρώτα δύσκολα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και κατοχή.

Σήμερα, είναι ένας σύγχρονος ενημερωτικός κόμβος, με διεθνή εμβέλεια και παρουσία σε όλα τα μεγάλα γεγονότα, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Χωρίς ίχνος υπερβολής, και το γνωρίζω και από πρώτο χέρι, βρίσκεται στην προμετωπίδα της ενημέρωσης και αποτελεί την πολυτιμότερη πηγή άντλησης πληροφόρησης για όλα τα κυπριακά Μέσα Ενημέρωσης. Ο ρόλος του αυτός ενισχύεται ακόμη περισσότερο και από τις προκλήσεις που δέχεται τα τελευταία χρόνια ο έντυπος Τύπος, είτε λόγω του αυξημένου ρόλου των διαδικτυακών μέσων, αλλά και τις επιπτώσεις που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία, η οικονομική κρίση και η πανδημία.

Σαν αποτέλεσμα αυτής της νέας κατάστασης πραγμάτων που διαμορφώνεται στο τοπίο της ενημέρωσης, το ΚΥΠΕ καλείται πλέον να διαδραματίσει έναν ακόμη πιο σημαντικό ρόλο. Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνούμε – το γνωρίζω αυτό πολύ καλά από το Υπουργείο Εξωτερικών –  ότι το ΚΥΠΕ αποτελεί πολύτιμη πηγή πληροφόρησης για την ομογένεια μας, για τις ξένες διπλωματικές αποστολές στην Κύπρο, για διεθνείς οργανισμούς και θεσμούς και την ίδια στιγμή αξιοποιείται από τις δικές μας διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερης σημασίας αναμένεται να είναι και ο ρόλος του ΚΥΠΕ, μαζί με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, στην επερχόμενη δεύτερη Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία, το πρώτο εξάμηνο του 2026. Γνωρίζω και από προσωπική εμπειρία – από την πρώτη Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας το δεύτερο εξάμηνο του 2012, όταν ήμουν Εκπρόσωπος Τύπου της Προεδρίας στις Βρυξέλλες – τον καθοριστικό ρόλο που το ΚΥΠΕ και το ΓΤΠ διαδραμάτισαν τόσο εκτός Κύπρου, αλλά και εντός της χώρας μας.

Για όλους τους λόγους που προανέφερα, ως Πολιτεία στηρίζουμε εμπράκτως το Πρακτορείο και ικανοποιούμε κάθε δικαιολογημένο αίτημα που σχετίζεται με θέματα στελέχωσης και τεχνολογικής αναβάθμισης. Έχουμε μια εκκρεμότητα σοβαρή που αφορά το κτήριο, είναι κρίμα να πληρώνουμε τόσα χρόνια ενοίκιο και να μην υπάρχει ένα ιδιόκτητο κτήριο για το ΚΥΠΕ. Είναι ένα θέμα που θα επιλύσουμε.

Θέλω να σας συγχαρώ, το Διοικητικό Συμβούλιο, τη Διευθυντική Ομάδα, όλους όσοι εργάζονται στο ΚΥΠΕ που το έχουν καταστήσει – θέλω να αναφέρω και αυτή τη διάσταση, το συζητήσαμε πρόσφατα στο Υπουργικό Συμβούλιο – ένα πρότυπο ημικρατικό οργανισμό και στην οικονομική διαχείριση. Και είναι κάτι το οποίο αναγνωρίζουμε.

Συγχαίρω, επίσης, τους δημοσιογράφους, τους φωτογράφους, τους κινηματογραφιστές, το διοικητικό προσωπικό για τον επαγγελματισμό και την αφοσίωσή τους. Και φυσικά να συγχαρώ και όσους διακρίθηκαν και σε όσους συμμετείχαν στον διαγωνισμό, αλλά και στην κριτική επιτροπή.

Θέλω να συγχαρώ την ΑΗΚ, είναι σημαντικό να υπάρχει τέτοιου είδους στήριξη από την ΑΗΚ, είναι κάτι που τιμά και το ΔΣ της και το διευθυντικό προσωπικό της.

Πηγή : ΚΥΠΕ


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ