Αντί editorial… Κύπρος 1974- 2024

της Σοφίας Γερμανού


Για να μη ξεχνάμε …

Στις 20 Ιουλίου 1974, η Κύπρος βρέθηκε αντιμέτωπη με μία από τις πιο σκοτεινές σελίδες της ιστορίας της, όταν ο τουρκικός στρατός εισέβαλε στο νησί, και προχώρησε σε εκτεταμένες καταστροφές, απώλειες και μαζικές εκτοπίσεις. Η τουρκική εισβολή είχε ως αποτέλεσμα τη διχοτόμηση του νησιού και την κατοχή του 37% του νησιού από την Τουρκία.

Η 50η επέτειος της τουρκικής εισβολής μας καλεί να θυμηθούμε και να τιμήσουμε τις θυσίες και τις δοκιμασίες που υπέστη ο κυπριακός λαός και να επαναβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας για απελευθέρωση.

Ακολουθεί το πρώτο επίσημο πολεμικό ανακοινωθέν της ημέρας εκείνης.

Έκτακτον Πολεμικόν Ανακοινωθέν υπ’ αρ. 1, 20 Ιουλίου 1974, 8 π.μ.

Ανακοινούται ότι την πρωΐαν της σήμερον τουρκικά αεροσκάφη άνευ προειδοποιήσεως, υπούλως και ανάνδρως προσέβαλον τον σταθμόν ραντάρ, εβομβάρδισαν το στρατόπεδον της ΕΛΔΥΚ και έρριψαν εντός του τουρκοκυπριακού θύλακος Λευκωσίας – Αγύρτας μικράν δύναμιν αλεξιπτωτιστών. Αι ελληνικαί κυπριακαί δυνάμεις αντιμετωπίζουν μετά γενναιότητος και πρωτοφανούς ενθουσιασμού την απρόκλητον επίθεσιν του τουρκικού σωβινισμού.

Ο εχθρός ουδέν κατώρθωσε να επιτύχη. Μέχρι στιγμής κατερρίφθησαν τρία εχθρικά αεροσκάφη.

Ουδεμία απώλεια εσημειώθη εις τας ημετέρας δυνάμεις.

Πατήστε το παρακάτω link για να ακούσετε το Έκτακτο πολεμικόν ανακοινωθέν


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ