Ειδήσεις των οκτώ

Της Αγγέλας Καϊμακλιώτη*


Με δυσκολεύει πολύ η φετινή επέτειος. Πενήντα χρόνια από τότε. Είμαι μάλλον ισόβια φορέας ενός ανεπούλωτου τραύματος και αδυνατώ να το διαχειριστώ. Με έχουν κουράσει τα μεγάλα λόγια, οι ξύλινοι αλλά και οι πύρινοι λόγοι των πολιτικών, η κοροϊδία και τα ψέματα, η διαφθορά και το ξεπούλημα του τόπου.

Τα χρόνια πέρασαν και το κυπριακό πρόβλημα άρχισε να περνάει από το πεδίο δράσης, της διεκδίκησης και του αγώνα, στο χώρο της μνήμης, της νοσταλγίας και της μοιρολατρίας. Τι θέλουμε οι Κύπριοι για τη χώρα μας; Πώς οραματιζόμαστε το μέλλον μας σε τούτο το νησί; Τι κάνουμε για να αλλάξουμε τα πράγματα; Μας ενδιαφέρει να ενώσουμε τον τόπο μας; Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που θέλουν να επιστρέψουν; Ποιος τους θυμάται; Ποιος ενδιαφέρεται για τους γέροντες των προσφυγικών συνοικισμών;

Στις 14 Αυγούστου το 1974 ήμουν εφτά χρονών. Είμαι μάρτυρας αυτόπτης και αυτήκοος. Δεν ξεχνώ, παρόλο που θέλω πάρα πολύ να ξεχάσω. Οι γονείς μου, ο Γιώργος και η Μαργαρίτα, δύο εργατικοί, νεαροί οικογενειάρχες από την επαρχία Αμμοχώστου, μέσα σε ένα βράδυ έχασαν τα πάντα, έγιναν πρόσφυγες στον ίδιο τους τον τόπο. Μετά από πολύχρονη ταλαιπωρία, φτώχια κι εξευτελισμούς, κατέληξαν στη Δρομολαξιά σε έναν από τους μεγαλύτερους συνοικισμούς αυτοστέγασης.

Γνώρισα τους ανθρώπους αυτών των προσφυγικών συνοικισμών. Έζησα από κοντά τις ιστορίες τους. Βιοπαλαιστές, οι περισσότεροι από τα χωριά της Μεσαορίας και της Καρπασίας, επιστρέφοντας τα βράδια κατάκοποι από το μεροκάματο, παρακολουθούσαν με αγωνία, το δελτίο των οκτώ, για να ακούσουν τη χαρμόσυνη είδηση της επιστροφής, αυτή που τους έταζαν με θέρμη, οι πολιτικοί στα συλλαλητήρια. Η μητέρα μου πολύ νωρίς έπαψε να ελπίζει και σύντομα μετοίκησε στο κοιμητήρι των εκτοπισμένων. Ο πατέρας μου, όπως και πολλοί άλλοι πρόσφυγες, έπαψε μεν να ελπίζει αλλά στα ογδόντα δύο του, συνεχίζει να ακούει πενήντα χρόνια μετά, κάθε βράδυ, τις ειδήσεις στο δελτίο των οκτώ. Δεν ξέρω πια τι περιμένει. Αν περιμένει…

*Ποιήτρια


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ