Υπηρεσία Διπλωματικού & Ιστορικού Αρχείου ΥΠΕΞ Η ανεξαρτησία της Ελλάδας μέσα από πολύτιμα έγγραφα και τεκμήρια

Γεώργιος Πολυδωράκης Εμπειρογνώμονας Πρεσβευτής – Σύμβουλος Β’ προϊστάμενος της ΥΔΙΑ/ΥΠΕΞ

Του Βασίλη Λωλίδη

Η νέα, καλαίσθητη έκδοση της υπηρεσίας του Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου (ΥΔΙΑ) του υπουργείου Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) με τίτλο: «Η Ελλάδα Ελεύθερη: Αναγνώριση και σύναψη διπλωματικών και προξενικών σχέσεων», αποτελεί έναν επιστημονικό και ταυτόχρονα χρηστικό τόμο που παρουσιάζει μέσα από σημαντικά τεκμήρια και πολύτιμα έγγραφα την ιστορική διαδρομή προς την Ελληνική Ανεξαρτησία.

Ο τόμος που επιμελήθηκε με ιδιαίτερη φροντίδα ο Εμπειρογνώμονας Πρεσβευτής – Σύμβουλος Β’ κ. Γεώργιος Πολυδωράκης, προϊστάμενος της ΥΔΙΑ/ΥΠΕΞ, αποτελεί ουσιαστικά τον κατάλογο της πολύ ενδιαφέρουσας και πετυχημένης έκθεσης που διοργάνωσε η ΥΔΙΑ του ΥΠΕΞ με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Ήταν το αποτέλεσμα μιας ενδελεχούς έρευνας της ΥΔΙΑ καλύπτοντας ένα μεγάλο κενό όσον αφορά την ολοκληρωμένη καταγραφή και τεκμηρίωση της σύναψης διπλωματικών και προξενικών σχέσεων του ελληνικού κράτους με τα υπόλοιπα κράτη της εποχής αμέσως μετά την ίδρυσή του.

Η έκθεση αποτέλεσε σταθμό στις δράσεις του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς πρόσφερε την μοναδική ευκαιρία σε Έλληνες και ξένους να παρακολουθήσουν την πορεία ανεξαρτησίας της Ελλάδας σε διπλωματικό επίπεδο μετά τις νίκες στο στρατιωτικό πεδίο. Για πρώτη φορά ο επισκέπτης μπορούσε να δει από κοντά ανεκτίμητης ιστορικής αξίας επιστολές, πρωτόκολλα, συνθήκες, διατάγματα των αρχών του 19ου αιώνα που φέρουν τις υπογραφές σημαντικών προσωπικοτήτων που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο ώστε η πατρίδα μας να εξελιχθεί σε ένα ανεξάρτητο και αυτόνομο κράτος.

Στην εισαγωγή της έκδοσης «Η Ελλάδα Ελεύθερη: Αναγνώριση και σύναψη διπλωματικών και προξενικών αρχών» ο κ. Πολυδωράκης κάνει μια ιδιαίτερα αναλυτική παρουσίαση των διακοσίων από τα σημαντικότερα έγγραφα τα οποία αρχικά συμπεριλήφθηκαν στην έκθεση και εν συνεχεία μεταφέρθηκαν στις σελίδες του βιβλίου.

Ο πρόεδρος της Αϊτής πρώτος υποστηρικτής της Ελληνικής Επανάστασης

Ο τόμος χωρίζεται σε συνολικά πέντε ενότητες, δυο εισαγωγικές και τρεις κύριες, κάνοντας ευκολότερη την μελέτη των εγγράφων και των ερμηνευτικών σχολίων που τα συνοδεύουν.

Στην πρώτη ενότητα, παρουσιάζονται αντίγραφα των βασικών διεθνών συνθηκών και πρωτοκόλλων με την υπογραφή των οποίων επετεύχθη η ανεξαρτησία της Ελλάδας, ξεκινώντας από τη Συνθήκη του Λονδίνου του 1827 έως τον Διακανονισμό της Κωνσταντινούπολης τον Ιούλιο του 1832.

Η τρίτη ενότητα, περιλαμβάνει τις δύο πρώτες αναγνωρίσεις της Ελληνικής Επανάστασης, το 1822 και 1823. Πρόκειται για τη γνωστή αναγνώριση της Επανάστασης από τον πρόεδρο της Αϊτής Jean-Pierre Boyer στις 15 Ιανουαρίου 1822, όπως αυτή δημοσιεύθηκε, σε μετάφραση, στον τέταρτο τόμο του βιβλίου του Ιωάννη Φιλήμονος «Δοκίμιον Ιστορικόν περί της Ελληνικής Επαναστάσεως» το 1861.

Η τέταρτη ενότητα, περιλαμβάνει τις αναγνωρίσεις του νέου ελληνικού κράτους από τα υπόλοιπα ανεξάρτητα κράτη της εποχής προς το τέλος της Επανάστασης και κυρίως αμέσως μετά την Ανεξαρτησία, και η σύναψη μαζί τους προξενικών και διπλωματικών σχέσεων.

Η ίδρυσης Προξενικής Αρχής στην Κύπρο το 1834

Η πέμπτη και τελευταία ενότητα, αναφέρεται στις, προξενικές κυρίως, σχέσεις που αναπτύχθηκαν ανάμεσα στο νέο ελληνικό κράτος και μη ανεξάρτητα κράτη και περιοχές, που είτε ήταν υπό την πλήρη κυριαρχία αυτοκρατοριών της εποχής, είτε είχαν ένα καθεστώς αυτονομίας. Από τα οκτώ μη ανεξάρτητα κράτη και περιοχές που περιλαμβάνονται στον τόμο, αξίζει να αναφερθεί το Ηνωμένο Κράτος των Ιονίων Νήσων, με το οποίο οι επαφές της ελληνικής Κυβέρνησης είχαν ήδη αρχίσει, κατά την περίοδο της Επανάστασης, ενώ στην Κέρκυρα ιδρύθηκε προξενείο τον Μάιο του 1833, αλλά και την Ηγεμονία της Σάμου, όπου διορίστηκε υποπρόξενος το 1834. Στην ενότητα αυτή περιλαμβάνεται η Κύπρος, στην οποία η ίδρυση προξενικής αρχής ολοκληρώθηκε το 1846.

Στην έκδοση παρουσιάζονται τρία σημαντικά έγγραφα αναφορικά με την ίδρυση Προξενικής Αρχής στην Μεγαλόνησο:

8/20 Αυγούστου 1834. Διάταγμα διορισμού του αγωνιστή Νικολάου Θησέα ως πρώτου Προξένου της Ελλάδας στην Κύπρο. Ο Θησέας γεννήθηκε στην Κύπρο και έλαβε μέρος στην Επανάσταση πολεμώντας κυρίως στην Πελοπόννησο. Επιστρέφοντας στο νησί, ήταν από τους πρωταγωνιστές της εξέγερσης του 1833 με επίκεντρο την περιοχή Λάρνακας, Αγίου Γεωργίου Κοντού και Σταυροβουνίου. Δεν ανέλαβε τελικώς τα καθήκοντα του Προξένου στην Κύπρο, καθώς είχε ήδη φύγει από το νησί.

15/27 Σεπτεμβρίου 1834. Η πρώτη σελίδα των προξενικών οδηγιών προς τον διορισθέντα (μετά τον Ν. Θησέα) υποπρόξενο της Ελλάδας στην Κύπρο Δημήτριο Φραγκούδη. Καθώς οι οθωμανικές Αρχές ηρνούντο να τον αναγνωρίσουν, ούτε εκείνος μετέβη τελικώς στην Κύπρο για να αναλάβει τα καθήκοντά του. Παρέμεινε στην Αθήνα, φέροντας τον τίτλο του υποπροξένου στην Κύπρο, έως το 1841 που διορίσθηκε υποπρόξενος στη Ζάκυνθο.

19/31 Ιουλίου 1846. Η αναφορά του πρώτου υποπρόξενου της Ελλάδας που ανέλαβε υπηρεσία στην Κύπρο Δημητρίου Μαργαρίτη σχετικά με την άφιξή του στο νησί στις 19 Ιουνίου 1846 και την υποδοχή που του επεφύλαξαν οι τοπικές Οθωμανικές Αρχές. Η πρώτη ελληνική προξενική Αρχή στην Κύπρο είναι γεγονός.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ