Μαρία Πασχαλίδου «Η ποίηση είναι μέσον διάσωσης»

Η Μαρία Πασχαλίδου είναι μία από τις εν δράσει εξέχουσες προσωπικότητες στο μωσαϊκό των λογοτεχνών της Ελλάδας. Γράφοντας από παιδί, αποφασίζει να μπει δυναμικά στο χώρο της λογοτεχνίας, εκδίδοντας τέσσερις ποιητικές συλλογές μεταξύ 2016-2019, αποδεικνύοντας το πλούσιο ψυχικό και λεκτικό της οπλοστάσιο, όπως επίσης και την επείγουσα ανάγκη της να εκφραστεί μέσω του λόγου.

Η ποίησή της, φορά τα ίχνη πρωταρχικών φορτίσεων, οι οποίες είναι το αποτέλεσμα διαρκούς συναισθηματικής εργασίας κι εντάσεων της ψυχής. Προτιμάει το όνειρο από τη συμβατική πραγματικότητα, τις όμορφες εναλλαγές αντί της στεγνής και άπνοης μονιμότητας, τις αποχρώσεις, από τα καθορισμένα χρώματα. Χαρίζει τις διαστάσεις της αιωνιότητας στο χρόνο και στον έρωτα. Αρνείται τον συμβιβασμό της ψυχικής σκλαβιάς του ανθρώπου και ό, τι είναι ικανό να σκιάσει του κόσμου την ομορφιά. Μας καλεί, να ξυπνήσουμε τη φωνή μας, να μεταφράζουμε το ιδανικό, σε ένα ολοζώντανο Όραμα. «Κάθε φορά που γράφω, ένα αγκάθι, πέφτει από την καρδιά μου…» εξομολογείται η ποιήτρια και τονίζει πως προορισμός της ποίησης της, είναι να δημιουργεί σύγχυση, στη λογική πλευρά των ανθρώπων, ωθώντας του να χρησιμοποιούν εκείνη την πλευρά τους, που αντιλαμβάνεται μέσω των αισθήσεων, προαναγγέλοντας μία πράξη προσδοκίας και αγάπης.

Οι ποιητικές της συλλογές έχουν τίτλους «Έστω μια ζωή» (2016), «γιατί μπορώ» (2017). «Μνήμη Θανάτου» (2018), «εσύ είσαι αγάπη» (2019). Όλα της τα βιβλία έχουν κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις ΓΕΡΜΑΝΟΣ, ενώ σύντομα θα διαβάσουμε το πρώτο της πεζογράφημα, ένα ερωτογράφημα διηγημάτων, από τον ίδιο εκδοτικό οίκο. Η ανεξάντλητη ποιητική παραγωγή της , δεν συμβαίνει ερήμην της ζωής, αφού η Μαρία Πασχαλίδου είναι επαγγελματίας μουσικός, σύζυγος και μητέρα τριών παιδιών. Εκτός από την ποίησή της, παράλληλα αρθρογραφεί σε περιοδικά λόγου και τέχνης και δραστηριοποιείται σε λογοτεχνικές και καλλιτεχνικές ενώσεις.

Βιογραφικό Σημείωμα:

Η Μαρία Πασχαλίδου, γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου. Είναι καθηγήτρια μουσικής και ενεργό μέλος στη Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης από το 1993. Μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος και της Αμφικτυονίας Ελληνισμού. Δημοσιεύει στα περιοδικά Πνευματική Ζωή, Νέα Αριάδνη, Ακτή Κύπρου, Μουσών Μέλαθρον κ.α. Ποίησή της μελοποίησαν οι Δημήτριος Θέμελης και Πάρις Παρασχόπουλος. Έχει αποσπάσει βραβεία και επαίνους για το έργο της.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθρο39o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Δεν το σταματάει ούτε ο καιρός, ούτε ο ιός!
Επόμενο άρθροVae Victis «Αλίμονο στους Ηττημένους» Του Σταύρου Σιδερά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ