Vae Victis «Αλίμονο στους Ηττημένους» Του Σταύρου Σιδερά

Γράφει ο Λάζαρος Μαύρος

Ξερνάει τα σώψυχά του ο Σταύρος Σιδεράς, στο νέο του μυθιστόρημα με τίτλο «VaeVictis – Αλίμονο στους Ηττημένους» που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις ΓΕΡΜΑΝΟΣ.
Γεμάτα αγιάτρευτη χολή, άχτι ανέκπτωτο, θυμό και θρήνο, μαζί κι αυτομαστίγωμα.
Ένα συνονθύλευμα ανελέητης αυτοβιογραφίας, αφήγησης πραγματικών ιστορικών γεγονότων βιωμένης εθνικής και προσωπικής τραγωδίας, αθυρόστομα εξομολογητικό των βασανιστικών ενοχών συνείδησης και της άγριας καταγγελίας των ενόχων του ολέθριου 1974, μαζί και αυτο-ψυχογράφημα μιας διαρκούς ασύστολης αντιμαχίας και με θεούς και δαιμόνους του συνειδητού και του υποσυνείδητου στη διαδρομή μιας 70χρονης επίγειας ζωής, που στιγματίστηκε ανεξίτηλα, ανεπούλωτα κι αθεράπευτα από τα προσωπικά του βιώματα των αποφράδων ημερών του χειρότερου Ιουλίου και Αυγούστου της κυπριακής ιστοριάς.

Ξερνάει τα σώψυχά του και το πρώτο κατά κυριολεξίαν ξερατό του, ήταν εκείνο του φρικτού πανικού τη στιμή που η πρώτη βόμβα της τουρκικής αεροπορίας εκράγηκε κοντά του, μέσα στο στρατόπεδο Γλυκιώτισσας του 251 Τάγματος Πεζικού της Κερύνειας την ώρα που ξημέρωνε το Σάββατο 20η Ιουλίου 1974.

Ήταν η μέρα που ο 26χρονος τότε στρατιώτης θητείας Σταύρος Σιδεράς περίμενε να απολυθεί με την 1972Β ΕΣΣΟ από την Εθνική Φρουρά, αλλά από την Παρασκευή 19/7/74 το βράδυ στάλθηκε απ’ τη Λευκωσία με την διμοιρία του 70 Τάγματος Μηχανικού για να ναρκοθετήσουν την ακτή του Πέντεμιλι, αλλά ο συνταγματάρχης του 3ου Τακτικού Συγκροτήματος δεν τους το επέτρεψε. Και τους διέταξε να… πάνε για ύπνο.

Τον κυνηγούν ακόμη μέσα του σαν ερινύες οι ψυχές των 31 συμπολεμιστών του 70ΤΜΧ που δεν κατάφερε να τους γλυτώσει στην μάχη μακελειό Καραβά και Λαπήθου της 6ης Αυγούστου 1974.

Είναι για εκείνους τους Αγνοούμενους, δικούς του συμπολεμιστές στην Λάπηθο, που όταν το 1996 το έπαιζε δημοσιογράφος – εκπομπάρχης της τηλεόρασης του Σίγμα και πέτυχε να πάρει τότε την πρώτη συνέντευξη από τον Ραούφ Ντενκτάς, παράσυρε τον δαίμονα να του ομολογήσει ότι τους εκτέλεσαν όλους οι Τούρκοι.

Με όλ’ αυτά και πλήθος άλλα ακαταλάγιαστης οργής, μερικά να μοιάζουν μυθιστόρημα, άλλα αναμνήσεις νεανικής τρυφερότητας, κάποια σαν απίστευτοι ισχυρισμοί ενός νέου που του προτάθηκε κιόλας κάποτε να γίνει πράκτορας της CIA με 11 χιλιάδες δολάρια τον μήνα αφού… διέπρεψε ως πεμπάμενος κατάσκοπος της κυπριακής ΚΥΠ με ταυτότητα Αμερικανού δημοσιογράφου στις σκλαβωμένες από τους Τούρκους περιοχές και πέτυχε να παραδώσει στον αρχιαστυνόμο του Ντενκτάς, τον Νιαζί, την 10χρονη θυγατέρα του την Φετιτζέ που είχε μείνει στον Άγιο Θεόδωρο του Αγρού….


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΜαρία Πασχαλίδου «Η ποίηση είναι μέσον διάσωσης»
Επόμενο άρθροΤο καλοκαίρι της αμφιβολίας ή το καλοκαίρι της προόδου;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ