Διεθνής Μαραθώνιος Θεσσαλονίκης: Απόστολος Τζιτζικώστας, Κωνσταντίνος Ζέρβας και Βούλα Πατουλίδου μιλάνε στο SPEAKNEWS.

του Δημήτρη Χατζηκόρτσου*

Με επιτυχία διεξήχθη ο 15ος μαραθώνιος Μέγας Αλέξανδρος. Το SPEAKNEWS ήταν παρόν και μίλησε με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα, και με την Βούλα Πατουλίδου Αντιπεριφερειάρχη της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης.

Α.Τζιτζικώστας:Υπάρχει τρόπος να ζούμε τις ζωές μας προσέχοντας – Ενωμένοι θα πάμε μπροστά

Ερωτώμενος για τη σημερινή πολύ σημαντική μέρα για τη πόλη ανέφερε τα εξής: «Είναι πολύ σημαντικό πως δύο χρόνια μετά είμαστε πάλι εδώ για τον μαραθώνιο «Μέγα Αλέξανδρο», έναν μαραθώνιο που έχει αθλητικά, κοινωνικά και εθνικά χαρακτηριστικά. Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι χιλιάδες συμπολίτες μας και επισκέπτες αγκάλιασαν και φέτος τον θεσμό αυτό και θέλω να τους ευχαριστήσω και να τους συγχαρώ για τη σημαντική προσπάθεια και τη συμμετοχή τους σε αυτό τον κορυφαίο θεσμό, όπως θέλω να ευχαριστήσω και όλους όσους συνέβαλαν στο να διοργανωθεί εκ νέου μετά από 2 χρόνια ο μαραθώνιος, ο ημιμαραθώνιος και μάλιστα και ο νυχτερινός. Όλα μαζί σήμερα. Είναι μια τεράστια γιορτή για τη Θεσσαλονίκη, για όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Εμείς ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είμαστε εδώ για να υποστηρίζουμε τη προσπάθεια αυτή και το θεσμό αυτό κάθε χρόνο και περισσότερο μέχρι να τον φτάσουμε να γίνει ένας απ τους κορυφαίους θεσμούς πανευρωπαϊκά».

Στην ερώτηση για το τι μήνυμα στέλνει η πόλη και η Περιφέρεια με το σημερινό γεγονός τόνισε χαρακτηριστικά πως: «Το μήνυμα είναι ότι αφενός μέσα από τον αθλητισμό προάγουμε τις αξίες του ευ αγωνίζεσθε αλλά και με το σημαντικό κοινωνικό μήνυμα που έχει ο «Μέγας Αλέξανδρος» και ο μαραθώνιος αυτός στέλνουμε και το μήνυμα ότι όλοι μαζί ως κοινωνία πάρα τις οποίες δυσκολίες υπάρχουν σήμερα, τις βλέπουμε και τις ζούμε καθημερινά θα τα καταφέρουμε. Ενωμένοι θα πάμε μπροστά».

Ο φετινός Μαραθώνιος διεξάγεται υπό δύσκολες συνθήκες για τη πόλη και συνολικά για τη χώρα.Σχετικά με τις προσδοκίες του για την επόμενη χρονιά είπε: «Πιστεύω ότι θα είναι ακόμη καλύτερα. Ήδη με τη σημαντική συμμετοχή όλων αυτών των συμπολιτών μας και των επισκεπτών στέλνουμε το μήνυμα ότι παρά τις δυσκολίες είμαστε εδώ και ότι παρά τη πανδημία υπάρχει τρόπος να ζούμε τις ζωές μας, να ξαναπάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας, πάντα όμως προσέχοντας και τηρώντας τα μέτρα προστασίας γιατί πραγματικά αξίζει να συμβάλλουμε όλοι ώστε να μπει ένα τέλος το ταχύτερο δυνατό σε αυτό τον εφιάλτη».

Κ. Ζέρβας : Έλειψαν πολύ στη πόλη οι μαραθώνιοι – Ευκαιρία να αφήσουμε το αυτοκίνητο και να χρησιμοποιήσουμε ποδήλατο

Απαντώντας στο ερώτημα για το τι μήνυμα στέλνει η πόλη τη σημερινή πολύ σημαντική μέρα με τη διεξαγωγή του μαραθωνίου ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Έλειψαν πολύ στη πόλη οι μαραθώνιοι όλο αυτό το διάστημα απ’ τον Μάρτιο του 20, όταν είχαμε το πρώτο lockdown και θυμάμαι το πρώτο τηλεφώνημα με τους διοργανωτές ότι ο αγώνας πάει για αναβολή. Τελικά είχαμε αρκετές αναβολές και ακυρώσεις. Σήμερα όμως, πήραμε το ρίσκο να κάνουμε αγώνες η πόλη έχει δύο μαραθωνίους μες την ίδια μέρα, θα επιβαρυνθεί λίγο αλλά είναι και μια ευκαιρία να αφήσουμε το αυτοκίνητο και να χρησιμοποιήσουμε ποδήλατο. Σε κάθε περίπτωση αγκαλιάζουμε αυτά τα δρομικά γεγονότα, χαιρόμαστε τον κόσμο που τρέχει στους δρόμους και είμαστε υπέρ μεγάλων οργανώσεων και διοργανώσεων».

Μάλιστα ο Δήμαρχος συμπλήρωσε πως 28 του μηνός θα παίξει η εθνική ομάδα μπάσκετ στη Θεσσαλονίκη μετά από 34 χρόνια. Μάλιστα θέλοντας να το τονίσει επανέλαβε τα 34 χρόνια απουσίας της Εθνικής Ελλάδος από τη Θεσσαλονίκη. «Όλα αυτά δείχνουν ότι κάτι αλλάζει στη πόλη, μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις φέρνουν ελκυστικότητα, πρεστίζ και περηφάνια στη πόλη. Συγχαρητήρια σε όλους, στους εθελοντές, στους διασώστες, στους ανθρώπους που βοήθησαν, στους εργαζόμενους στη καθαριότητα, στο Δήμο Θεσσαλονίκης που ήταν πριν και θα είναι και μετά. Όλοι αυτοί που κάνουν αυτό το τόσο εορταστικό πνεύμα να δείχνει τόσο λαμπερό».

Βούλα Πατουλίδου : Κάθε αθλητική εκδήλωση μας βγάζει από την αφάνεια και τη μιζέρια

Αρχικά, αναφορικά με την ενθαρρυντική προσέλευση του κόσμου επισήμανε χαρακτηριστικά πως: «Είναι ο λιγότερος κόσμος που θα μπορούσαμε να δούμε λόγω της πανδημίας αλλιώς προ πανδημίας θα υπήρχε μια λαοθάλασσα. Τιμούν τον Διεθνή Μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος» πρωτίστως το αγωνιστικό κομμάτι και το δεκάρι και το πεντάρι, όμως πλέον ο κόσμος αγαπά πάρα πολύ και το νυχτερινό μαραθώνιο που θα γίνει σήμερα ταυτόχρονα την ίδια μέρα. Στη συνέχεια υπογράμμισε πως κάθε αθλητική εκδήλωση η οποία ξεκινά δειλά δειλά και γιγαντώνεται μας βγάζει καταρχήν από την αφάνεια και τη μιζέρια την εσωτερική κάτι που συμβαίνει όταν κλείνεσαι σε τέσσερις τοίχους ,οπότε ότι έχει να κάνει με τον αθλητισμό είναι ότι καλύτερο.

Σε συνέχεια των δηλώσεων της τόνισε χαρακτηριστικά : Είναι απαραίτητο να αποφύγουμε τη μιζέρια, την εσωστρέφεια και να έχουμε μια πειθαρχία όπως μας τη διδάσκει ο αθλητισμός. Σχετικά με την τήρηση των μέτρων υπογράμμισε τα εξής : Όλοι φορούν μάσκες και έχουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε νόσησης. Υπάρχουν μάλιστα χαρακτηριστικά πατουσάκια έτσι ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις όταν είναι ακίνητοι οι συμμετέχοντες σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα της επιστημονικής επιτροπής της γενικής γραμματείας.

Κλείνοντας, ευχήθηκε την επόμενη χρονιά να είμαστε όλοι με φόρμες ώστε να συμμετέχουμε σε αυτή τη λαμπερή διοργάνωση.

*Ο Δημήτρης Χατζηκόρτσου είναι απόφοιτος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΔΠΘ και σπουδαστής δημοσιογραφίας στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΔυναμικό “παρών” της Κύπρου στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας και την έκθεση Marathon Expo 2021
Επόμενο άρθροΕπταμελής ελληνική αποστολή στο Αμπου Ντάμπι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ