Τουρκικές υπερπτήσεις και ελληνική ετοιμότητα…

Του Ανδρέα Γερμανού


Τουρκικές προκλήσεις και παραβιάσεις του Ελληνικού εναέριου χώρου πραγματοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια. Είναι κάτι το σύνηθες και αναμενόμενο. Το γεγονός ότι η Τουρκία τις τελευταίες ημέρες  πέρασε σε ένα άλλο επίπεδο  προκλήσεων  με εκατοντάδες  υπερπτήσεις οπλισμένων τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 πάνω από κατοικημένα Ελληνικά νησιά στα Δωδεκάνησα (Ρόδο, Κω, Λέρο, Κάρπαθο, Κάλυμνο, κλπ.) δεν έχει προηγούμενο και με τις ενέργειές της αυτές δοκιμάζει τις αντοχές, την υπομονή και τα αντανακλαστικά της ελληνικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.

Με τις υπερπτήσεις  αυτές η Τουρκία ουσιαστικά πέρασε πια στο επόμενο στάδιο. Το στάδιο της απειλής, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Η Ελληνική κυβέρνηση, για μια ακόμη φορά,  σταθερή στην πολιτική αντιμετώπισης της επιθετικής Τουρκίας με διπλωματικά μέσα, κατέφυγε και πάλι στα γνωστά έντονα διαβήματα και την καταγγελία της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ, κλπ.

Η Τουρκία όμως όλα αυτά τα διαβήματα τα  αντιμετωπίζει με προκλητική και παγερή αδιαφορία!! Δείχνει να μην υπολογίζει ούτε και να ενδιαφέρεται για την συνοχή  του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που συνεχίζεται η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ούτε αν θα ενταχθεί ή όχι στην ΕΕ. Αδιαφορεί για όλους και για όλα και συνεχίζει συνειδητά και απροκάλυπτα την προκλητική, παραβατική και επεκτατική πολιτική της.

Επιδιώκει με κάθε τρόπο να  αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία. Συμπεριφέρεται όχι ως σύμμαχος και μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά ως  διεθνής τρομοκράτης και ταραχοποιός.

Καταπατεί κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου. Δεν υπολογίζει ούτε νοιάζεται για ψηφίσματα και λεκτικές καταδίκες.

Γνωρίζει καλά ότι όλοι αυτοί οι συνασπισμοί και συμμαχίες, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Ε.Ε, αλλά και αρκετές άλλες χώρες, που βρίσκονται εκτός των συμμαχιών αυτών, ολίγον ενδιαφέρονται για την μικρή Ελλάδα!!  Αισθάνεται σιγουριά και είναι απολύτως βέβαιη ότι θα συνεχίσουν να ανέχονται κάθε παραβατική της συμπεριφορά, όπως άλλωστε πράττουν τα τελευταία 50 χρόνια.

Με τις μονομερείς ενέργειές της η Τουρκία, δημιουργεί συστηματικά και σταθερά ένα κλίμα ιδιαίτερης έντασης στις σχέσεις της με την Ελλάδα, παρά τις όσες προσπάθειες για ΜΟΕ (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης).  Δεν τα υπολογίζει και δεν συγκινείται από αυτά. Με τις υπερπτήσεις δείχνει έτοιμη να τινάξει στον αέρα την ειρήνη στην περιοχή.

Η Τουρκία έχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Το ακολουθεί πιστά και το εφαρμόζει κατά γράμμα. Το υλοποιεί  βήμα-βήμα και δεν θα σταματήσει αν δεν πετύχει τους στόχους της. Αν δεν ικανοποιηθούν οι παράλογες απαιτήσεις της. Το απέδειξε περίτρανα στην Κύπρο!!

Η Ελλάδα  παρακολουθεί τις Τουρκικές προκλήσεις. Προβαίνει σε διαβήματα διαμαρτυρίας και καταγγελίες. Τι πέτυχε με αυτή την πολιτική συμπεριφορά; Ουσιαστικά δεν πέτυχε τίποτε και η άλλη πλευρά θεωρεί την ελληνική  στάση ως ένδειξη αδυναμίας.

Η Ελλάδα δεν πρέπει να πτοηθεί από τέτοιου είδους απειλές. Γνωρίζει ότι σε μια σύγκρουση με την Τουρκία θα είναι μόνη. Ούτε φίλοι, ούτε σύμμαχοι θα βρεθούν να πολεμήσουν στο πλευρό της Ελλάδας. Γι’ αυτό η κυβέρνηση οφείλει να καλέσει όλα κόμματα και σε κοινή σύσκεψη με την στρατιωτική ηγεσία να αξιολογήσουν την υπάρχουσα κατάσταση, να συνειδητοποιήσουν τους κινδύνους που προκαλούνται, να  σφυρηλατήσουν την ενότητα του λαού, να αξιολογήσουν την ετοιμότητα και το ηθικό των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και να χαράξουν επιτέλους μια ενιαία πολιτική κι ένα σχέδιο αντιμετώπισης της Τουρκικής επεκτατικής βουλιμίας.

Δεν αρκεί η επίκληση του Διεθνούς δικαίου. Πάντοτε υπερίσχυε το δίκαιο του ισχυρού. Κανείς δεν θα υπερασπισθεί το δίκαιο μας, αν εμείς οι ίδιοι δεν το υπερασπιστούμε πρώτοι και με κάθε τρόπο.

Η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί, ούτε να αποδείξει κάτι. Με την μέχρι σήμερα στάση της απέδειξε σε όλους ότι δεν επιδιώκει την ρήξη και τον πόλεμο. Είναι όμως  η ώρα η Ελλάδα να ξεκαθαρίσει προς όλους και προς πάσα κατεύθυνση, σε φίλους κι εχθρούς, ότι  η περίοδος χάριτος προς την Τουρκία έληξε!! Είναι η ώρα να ξεκαθαρίσει και να το πει καθαρά. Να γίνει κατανοητό από όλους ότι εάν η Τουρκία αποφασίσει “να ανοίξει την πόρτα του φρενοκομείου“, η Ελλάδα είναι πανέτοιμη να υπερασπιστεί με κάθε τρόπο την εθνική της κυριαρχία, τα δίκαια και τα συμφέροντα της σε γη, αέρα και θάλασσα.

Όταν οι δήθεν φίλοι και σύμμαχοι συνειδητοποιήσουν ότι όσα λέει η ελληνική πλευρά τα εννοεί, τότε όλα θα αλλάξουν.

Και επειδή όπως λέει ο σοφός λαός «και ο άγιος φοβέρα θέλει», θα πρέπει η αποφασιστικότητα αυτή να γίνει αισθητή και στην Τουρκία. Θα πρέπει να κατανοήσει ότι τα αστεία, τα ζεϊμπέκικα, οι κουμπαριές και οι χαβαλέδες ανήκουν στο παρελθόν. Θα πρέπει  να γνωρίζει ότι αν τολμήσει να κάνει έστω κι ένα βήμα, αυτά που θα χάσει  θα είναι πολύ περισσότερα από αυτά που πιστεύει ότι θα κερδίσει.

Η Ελλάδα εξάντλησε όλα τα όρια υπομονής και αντοχής. Δυστυχώς δεν έχει άλλη επιλογή. Είναι η ώρα να λάβει τις σωστές αποφάσεις και όλα εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται σε τέτοιες στιγμές και περιστάσεις.

Οι πάντες πρέπει να επαγρυπνούν και να είναι πανέτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΒασίλης Λαδάς – Δυο κόσμοι χωριστά…
Επόμενο άρθροΗ “γαλάζια πατρίδα” σε φάση υλοποίησης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ