Στέλιος Λουκάς – Κοιτώ κατάματα τον Φόβο

Ο Στέλιος Λουκάς δεν είναι μόνο ένας άνθρωπος που η μορφή του είναι συνδυασμένη με τη μακροβιότερη ελληνική τηλεοπτική εκπομπή για το βιβλίο («Ένα βιβλίο, ένα ταξίδι» στη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης TV100). Είναι κι ένας άνθρωπος των γραμμάτων, με αισθητό αποτύπωμα στην ποιητική γραφή.

Η τελευταία του ποιητική συλλογή «Με λένε Φόβο» κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Κέδρος και μοιάζει να είναι μια κραυγή αγωνίας του συγγραφέα για όλα αυτά που μας περιβάλουν…

Ο φόβος μας καθορίζει;

Ο Φόβος είναι στις ζωές των ανθρώπων ένας διαρκής συνομιλητής. Είναι αυτός που καθορίζει τις πράξεις μας , τους δρόμους που ακολουθούμε στους διάφορους τομείς της καθημερινής δραστηριότητας μας , είναι αυτός που άλλοτε μας κινητοποιεί ευεργετικά και δυναμικά να αντιδράσουμε σε ένα συμβάν και άλλοτε μας τρομάζει τόσο πολύ που μας κάνει άτολμους, διαρκώς φοβισμένους και εντέλει αποτυχημένους .

Στο βιβλίο μου , χρησιμοποιώ την ποίηση και συνομιλώ με το Φόβο, τον κοιτώ κατάματα,  του λέω ότι γνωρίζω τι του αρέσει και τι δεν του αρέσει στους ανθρώπους και προσπαθώ μέσα από αυτήν την ανίχνευση και των δικών του προθέσεων , να θίξω κι άλλα ζητήματα που έχουν σχέση με την αναζήτηση του αληθινού νοήματος της ζωής , με τη σχέση του ανθρώπου με τη Φύση , με τις απώλειες που είναι πάντα οδυνηρές αλλά μιλώ και για το σεβασμό απέναντι στον Άλλο και κυρίως στον πόνο του Άλλου.

Στους στίχους σας επικρατεί μια απαισιόδοξη οπτική, είναι αυτό το συναίσθημα που νιώθετε σήμερα;

«…όμως όταν ακούω τις νύχτες / Τα όνειρα των ανθρώπων να τραγουδούν /Συντρίβονται

μέσα μου /Όλες οι νεογέννητες ήττες», γράφω σε ένα μου ποίημα.

Μπορεί η πρώτη εντύπωση της ανάγνωσης των ποιημάτων να δείχνει μια απαισιόδοξη οπτική, όμως,  μέσα στον τελικό στοχασμό του κάθε ποιήματος ενεδρεύει η ομορφιά , η αθωότητα, η τόλμη , η συνειδητοποίηση του λάθους , η ειλικρίνεια,  η αποφασιστικότητα και η παραδοχή να πολεμηθεί η κάθε βαρβαρότητα που μας κυκλώνει και μας απομακρύνει ακόμη και από τον αληθινό μας εαυτό.

Είναι μια παρότρυνση η συλλογή σας να κάνουμε ένα διάλειμμα από την ευζωία και να καθίσουμε μια στιγμή να σκεφτούμε για την ύπαρξη μας;

Είναι θα έλεγα ένα κάλεσμα να βγάλουμε από μέσα σας την αδράνεια και την ηττοπάθεια και τους φόβους μας και να τινάξουμε από πάνω μας τη σκόνη της κάθε μέρας.

Η κάθε μέρα, πιστεύω, ότι μας δίνει πολλές αφορμές για να στοχαστούμε πάνω στα σημαντικά της ύπαρξης.Όμως η ατολμία μαςίσως και η αδιαφορία μας, ίσως και οι λανθασμένες προτεραιότητες που έχουμε θέσει, μας καθηλώνουν σε ένα ασήμαντο σήμερα,  χωρίς πετάγματα του νου και της ψυχής, χωρίς την ελπίδα και το πάθος για έναν βίο πιο ουσιαστικό στις απολαύσεις του.

Μπορούμε και πώς να νικήσουμε το Φόβο;

Δημιουργώντας  από τα νεανικά μας χρόνια έναν εσωτερικό κόσμο γεμάτο αληθινές αξίες, με γνώση και δύναμη για το μέλλον που θα έρθει. Μπορούμε να μειώσουμε τις αρνητικές συνέπειες των φόβων μας με πίστη στην αγάπη, την ομορφιά, την αθωότητα, το σεβασμό στην ιερότητα της ζωής.

Ερχόμενος κάποιος όπως εσείς, αντιμέτωπος με μεγάλες μορφές της γραφής, μέσα από το δημοσιογραφικό σας έργο, το να γράφετε είναι κι ένα βάρος αναμέτρησης μ’ αυτές τις μεγάλες μορφές;

Σε καμιά περίπτωση. Ο κάθε συγγραφέας,   ο κάθε ποιητής, αναμετριέται, πιστεύω, μόνο με τον εαυτό του και τις δικές του δυνάμεις και δυνατότητες. Κι αν είναι αρκετά ευφυής θα χρησιμοποιήσει ευεργετικά ό,τι μας έχουν υπέροχο κληροδοτήσει οι μεγάλες μορφές του πολιτισμού μας.

«Ο φόβος πρέπει να μοιράζεται, όπως το φως το βράδυ της Ανάστασης», γράφετε.

Μπορεί ο μοιρασμένος φόβος να γίνει πηγή δημιουργίας;

Ο φόβος που μοιράζεται, ναι, μπορεί να γίνει μια κινητήριος δύναμη. Μια πηγή που θα μας ξεδιψάσει και θα μας δώσει την αντοχή και τη θέληση να προχωρήσουμε πιο αποφασιστικά. Δεν σας έχει τύχει, να μοιράζεστε με κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο μια αγωνία, έναν φόβο, μια απελπισία και μετά την όποια

συζήτηση , να νιώθετε μεγάλη ανακούφιση και θέληση για δράση; Ναι, ο φόβος , πρέπει να μοιράζεται κι έτσι να προχωρούμε , με περισσότερη δύναμη και θάρρος… Η ζωή γίνεται πιο όμορφη όταν γνωρίζουμε να μοιραζόμαστε,  όχι μόνο τις χαρές μας αλλά και τις λύπες και τους φόβους μας…

Τάσος Ρέτζιος

 


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΜέρα Μαγιού με τον Μίκη Θεοδωράκη, στη Ζάτουνα
Επόμενο άρθροΗ κυβέρνηση ανακοίνωσε την παράταση της ασυνέπειάς της και τη​ς χρηματοδότησης της αισχροκέρδειας για άλλους δύο μήνες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ