Από την αποθέωση στην αποκαθήλωση

του Περικλή Στέλλα


Από την αποθέωση στην αποκαθήλωση είναι ένα γκολ…δρόμος. Όχι, μην γελάτε. Είναι αλήθεια. Και αποδεικνύεται διαχρονικά στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Δυστυχώς δεν έχουμε αποκτήσει ακόμη ποδοσφαιρική κουλτούρα, δεν έχουμε αποκτήσει νοοτροπία. Την μία μέρα αποθεώνουμε και την επομένη μέρα αποκαθηλώνουμε. Τους πάντες. Δεν έχει εξαιρεθεί ποτέ και κανένας. Στο τελευταίο ντέρμπι των αιωνίων αντιπάλων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη επιβεβαιώθηκε για πολλοστή φορά ο κανόνας αυτός της άθλιας νοοτροπίας μας. Που έχουν παράγοντες, δημοσιογράφοι και κυρίως οι φίλαθλοι.

Ο Μπούργκος που (ρεπορτάζ, σχόλια φιλάθλων, βετεράνων κλπ)έχει διαλύσει ότι έχτισε ο Μάντζιος, κάνει χαλαρή και light προπόνηση και δεν πρόκειται να μείνει στον ΄Αρη, αποθεώνεται και αποκαλείται ΠΑΟΚφάγος. Ο Λουτσέσκου που μέχρι την Τετάρτη το βράδυ ήταν ο Στρατηγός, ο Χενεράλ, ο αναμορφωτής, ο νικητής, ο κόουτς της καρδιάς μας, στήνεται σε λαϊκό δικαστήριο πριν ακόμη κατέβει στα αποδυτήρια και το σύνθημα που δονεί την ατμόσφαιρα είναι: ’’Φέρε το κύπελο και φύγε από εδώ’’. Στην κερκίδα; ‘’Βαριά, βαριά του ΠΑΟΚ η φανέλα και όποιος δεν μπορεί να πάει στα μπουρδέλα’’. Λίγα 24ωρα πριν στο Κλεάνθης Βικελίδης, μόλις έχει λήξει το παιχνίδι Άρη-Ολυμπιακού 0-1, προπονητής και παίκτες του ΄Αρη ακούν μόνο γιούχα.

Δεν είναι όμως καθόλου έτσι. Λάθη γίνονται, ακόμη και εγκλήματα στις επιλογές παικτών, στο κοουτσάρισμα. Αλλά εμείς είμαστε των άκρων. Δεν μπορεί ξαφνικά που σε οδήγησε στο νταμπλ να του λες ‘Φέρε το κύπελο και φύγε από εδώ’’. Δεν μπορείς να ισχυρίζεσαι ότι ο προπονητής(Ο Μπούργκος δηλαδή) που πήρε ένα έμψυχο υλικό που δεν είναι δικό του, δεν είναι επιλογής του, που δεν έκανε εκείνος την προετοιμασία να τον κρίνεις και να τον βρίζεις έπειτα από δυο μήνες δουλειάς. Η κριτική και ο απολογισμός γίνεται πάντα στο τέλος. Αλλά και οι παράγοντες έχουν την ίδια νοοτροπία.

Μετά το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο Καρυπίδης πήγε στην προπόνηση και τα έχωσε στους παίκτες, ενώ μίλησε  πολύ αυστηρά στον προπονητή. Ο Ιβαν Σαββίδης τα έχωσε σε παίκτες και προπονητή, σύμφωνα με το ρεπορτάζ ισχυριζόμενος ότι δεν νοείται ο ΠΑΟΚ να μην έχει σταυρώσει νίκη στα τελευταία εννέα ματς. Μα, τι νοοτροπία είναι αυτή; Απλά άθλια και πέρα από κάθε ποδοσφαιρική λογική και κουλτούρα για τον αθλητισμό. Είτε αρέσει, είτε δεν αρέσει αυτό. Στον ΄Αρη θεωρούν ότι τα μπινελίκια είχαν αποτέλεσμα, γι αυτό και ήρθε η νίκη στην Τούμπα. Στον ΠΑΟΚ θεωρούν ότι τα μπινελίκια θα φέρουν το κύπελο και προπονητής και παίκτες θα ξυπνήσουν. Αυτό είναι ένα αστείο επιχείρημα.

Εάν ο Άρης δεν πετύχει τον στόχο του προπονητής και παίκτες πάλι θα τους σταυρώσουν. Εάν ο ΠΑΟΚ πάρει το κύπελο, ο Λουτσέσκου θα γίνει πάλι ο Χενεράλ, ο ανίκητος στρατηγός.


 


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροMVP του Απριλίου στη Euroleague ο Σέιν Λάρκιν
Επόμενο άρθροΟ Σλοβένος Γιουγκ στο ντέρμπι ΑΕΚ-Παναθηναϊκός

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ