Σελίνα Γαβαλά – Όταν κάτι ξεκινάει από τη δική σου αλήθεια τελικά μιλάει στις ψυχές όλων

Συνέντευξη στον Τάσο Ρέτζιο


Ένα σύνθετο θέαμα – ακρόαμα, για φωνή, πιάνο, κοντραμπάσο, video art και… ολογράμματα, δημιουργημένο από τη Σελίνα Γαβαλά θα παρουσιαστεί για μια και μόνη βραδιά στο θέατρο Αμαλία, την Παρασκευή 27 Μαΐου. Το «Πάρτυ Γενεθλίων» είναι ένα πρωτότυπο θέαμα που «συνδυάζει το θέατρο, τη μουσική, την ποίηση αλλά και την τεχνολογία των ολογραμμάτων, σε ένα ταξίδι αυτοβελτίωσης και αυτογνωσίας».

Η ηρωίδα  περνά την ημέρα των γενεθλίων  της απομονωμένη στο σπίτι. Διαβάζει, γράφει, τραγουδάει  και «συνομιλεί» με γνωστά βιβλία και συγγραφείς, όταν εντελώς ξαφνικά αρχίζουν οι επισκέψεις… Πρόσωπα  της ζωής της, αγαπημένα και μη, με τα οποία έχει ανοιχτούς λογαριασμούς, καθώς  και ρόλοι από θεατρικά έργα. Η πιο απροσδόκητη «επίσκεψη» είναι εκείνη του παιδικού της εαυτού…

Έτσι, με την τεχνολογία των ολογραμμάτων, εμφανίζονται επί σκηνής, ο Φίλιππος Σοφιανός στον ρόλο του πατέρα, ο τραγουδιστής Γιώργος Καραδήμος στον ρόλο του «πρώην», ο συγγραφέας Θανάσης Χειμωνάς στον ρόλο του Άμλετ και η μικρή Ειρήνη στον ρόλο του παιδικού εαυτού.

«Είναι η ίδια η ηρωίδα σ’ ένα έργο που είχα γράψει πριν από μερικά χρόνια, σε μια κρίσιμη περίοδο της ζωής μου», λέει η Σελίνα Γαβαλά. «Εκεί τότε επινοούσε τον μελλοντικό της εαυτό να έρθει να τη βοηθήσει. Τώρα το έργο γράφτηκε στη σκιά της καραντίνας και του κορωνοϊού και η ηρωίδα περνάει μόνη της τα γενέθλια της, διαβάζει, γράφει και συνομιλεί με τους συγγραφείς, ενώ εμφανίζονται μπροστά της άνθρωποι φαντάσματα του παρελθόντος, με τους οποίους έχει ανοικτούς λογαριασμούς. Ουσιαστικά είναι ένα ταξίδι αυτογνωσίας, ένα ψυχοθεραπευτικό έργο, με γνωστά τραγούδια, ζωντανή ορχήστρα, ενώ εγώ μπαινοβγαίνω με διάφορους ρόλους. Οι υπόλοιποι εμφανίζονται με ολογράμματα, γιατί θέλαμε να δώσουμε το στοιχείο του άυλου, όπως είναι οι ιδέες»…

Είναι ένας απολογισμός;

Έτσι κι αλλιώς όσο μεγαλώνουμε τα γενέθλια ισορροπούν από τη μια στη γιορτή, από την άλλη στον απολογισμό, ενώ ο χρόνος που περνά γέρνει τη ζυγαριά προς το δεύτερο. Η ηρωίδα τα καταφέρνει μ’ ένα γλυκόπικρο τρόπο, καταφέρνει να ξαναγεννηθεί, αφού συμφιλιώνεται και τα βλέπει όλα αλλιώς…

Τι εννοείτε όταν λέτε ότι είναι μια παράσταση αυτοβελτίωσης;

Έχει αυτά τα στοιχεία που ψάχνουμε στα βιβλία και στους ψυχολόγους: να αποδεχτούμε τον εαυτό μας και στους άλλους, να τους συγχωρέσουμε…

Αν είχαμε τη δυνατότητα να συναντήσουμε τον μικρός μας εαυτό τι θα του λέγαμε;

Η ηρωίδα προσπαθεί να του δώσει να καταλάβει ότι δεν πέτυχε όσα του υποσχέθηκε και ο παιδικός εαυτός της απαντάει ότι τα έχει καταφέρει μια χαρά. Ο παιδικός εαυτός βλέπει τα πράγματα με άλλο φίλτρο. Εμείς ό,τι και να κάνουμε δεν είμαστε ποτέ ευχαριστημένοι, κάνουμε συγκρίσεις, αυτομαστιγωνόμαστε. Ο παιδικός εαυτός ξέρει να αγαπάει, να συγχωρεί, να έχει μια αθωότητα. Αυτή η ανάγκη μου γεννήθηκε από την καραντίνα που είχαμε την ανάγκη να δούμε με άλλη ματιά τα πράγματα, να συναντήσουμε έναν άλλο εαυτό…

Το είχαμε πει αυτό στην καραντίνα, ότι θα πρέπει να επενδύσουμε στις ουσιαστικές αξίες, αλλά τελικά μάλλον τα ξεχάσαμε γρήγορα και ξαναγυρίσαμε σε μια από τα ίδια…

Αυτό είναι σαν τη γυμναστική: αν την αφήσεις το σώμα ξεχνιέται. Χρειάζεται μια καθημερινή εξάσκηση, ειδικά σ’ αυτές τις σκοτεινές εποχές το να καταφέρεις να δεις το φως θέλει μια άσκηση, οπότε μπορεί να είδαμε τα πράγματα αλλιώς στην καραντίνα, αλλά σύντομα το ξεχάσαμε. Εγώ προσπαθώ να το θυμάμαι αυτό, το κάνω σαν άσκηση θετικής σκέψης και χαίρομαι που έχω βάλει και τον κόσμο σ’ αυτήν τη διαδικασία, να δει τα πράγματα αλλιώς. Κι όταν κάτι ξεκινάει από τη δική σου αλήθεια τελικά μιλάει στις ψυχές όλων…

Έχετε μια πρωτοτυπία και ποικιλία στον τρόπο έκφρασης σας…

Αρνούμαι να μπω σε καλούπια, αν είμαι ηθοποιός, τραγουδίστρια ή ο,τιδήποτε άλλο. Από μικρή έγραφα, έπαιζα, τραγουδούσα, δεν θέλω να μπω σε καλούπια κι αυτή η παράσταση είναι ακριβώς το σπάσιμο των καλουπιών που μας επιβάλει συνήθως η κοινωνία…

Info

Πάρτυ Γενεθλίων
Σκηνοθεσία – φωτισμοί: Φίλιππος Σοφιανός
Στο πιάνο ζωντανά ο Γιάννης Τσέρτος και στο κοντραμπάσο ο Γιάννης Γρηγορίου.
Παρασκευή  27 Μαΐου , ώρα 21.00
Θέατρο Αμαλία
Γενική είσοδος 15 ευρώ και 13 ευρώ μειωμένο
Διάρκεια: 1 ώρα και 45 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΑποστολάκης: Ξέρει να παίζει τους εκβιασμούς η Τουρκία – Κάποια στιγμή θα πάρει F-35
Επόμενο άρθροΘανάσης Τριαρίδης – Έχει αποηθικοποιηθεί η σκέψη μας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ