Το πρόβλημα της ενεργειακής ασφάλειας για την Ελλάδα λέγεται Κυριάκος Μητσοτάκης

famelos

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει δημιουργήσει ενεργειακή ανασφάλεια στην Ελλάδα και αυτό μεταφέρεται στην οικονομία και στην κοινωνία. Η κρίση που έρχεται, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, και τα πιθανά μέτρα περιορισμού της κατανάλωσης που συζητάει η ΕΕ και η κυβέρνηση, βρίσκουν την Ελλάδα ευάλωτη και αδύναμη με ευθύνη της κυβέρνησης. Είμαστε «πρωταθλητές» ακρίβειας στη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη και δεν έχουμε ενεργειακή ασφάλεια.

Αυτό προκλήθηκε από την κούφια και βίαιη εξαγγελία άμεσης απολιγνιτοποίησης του κ. Μητσοτάκη από το βήμα του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο του 2019 που είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η εξάρτηση της χώρας μας από το ορυκτό, εισαγόμενο και πανάκριβο φυσικό αέριο. Το σχέδιο δεν ήταν να αντικατασταθούν οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ με ΑΠΕ αλλά με μονάδες φυσικού αερίου ιδιωτών. Η «στροφή» του κ. Μητσοτάκη πριν από λίγους μήνες στην Κοζάνη, που είπε ότι θα αυξήσει κατά 50% την εξόρυξη λιγνίτη, αποτελεί και μία ξεκάθαρη παραδοχή της λανθασμένης στρατηγικής της κυβέρνησης» δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στον τηλεοπτικό σταθμό «OPEN TV» και στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος».

Σχολίασε ότι «Δεν μπορεί όμως η κυβέρνηση να υποθηκεύει το μέλλον των νοικοκυριών αλλά και της ελληνικής οικονομίας για να εξυπηρετεί το καρτέλ στην αγορά ενέργειας και κάποιοι να έχουν κέρδη εν μέσω κρίσης». Ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε σχέδιο και προγραμματισμό, είχε καταθέσει στην Κομισιόν το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που προέβλεπε την ομαλή απεξάρτηση της Ελλάδας τόσο από το λιγνίτη όσο και από το φυσικό αέριο. «Η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν αποτελεί μόνο ευρωπαϊκή και παγκόσμια υποχρέωση, αλλά και πολιτική προτεραιότητα εξαιτίας της κλιματικής κρίσης.

Η κυβέρνηση με την αναθεώρηση του ΕΣΕΚ έκανε ακριβώς το αντίθετο. Απότομο, ξαφνικό θάνατο στις λιγνιτικές μονάδες και δέσμευση της ηλεκτροπαραγωγής από μονάδες φυσικού αερίου ιδιωτών για πολλές δεκαετίες».

Ο Σ.Φάμελλος τόνισε πως «το πρόβλημα της ενεργειακής ασφάλειας για την Ελλάδα λέγεται Κυριάκος Μητσοτάκης. Σήμερα, στην Ελλάδα, υπάρχουν λιγνιτικές μονάδες που έχουν περιβαλλοντικές άδειες και τηρούν τις κλιματικές προβλέψεις, συμβατές με την ευρωπαϊκή κλιματική πολιτική, οι οποίες μπορούν να καλύψουν το 15% της ηλεκτροπαραγωγής, με φτηνότερη ενέργεια από το φυσικό αέριο.

Όμως τα χρυσοπληρωμένα γαλάζια παιδιά της ΔΕΗ, παρά τα μπόνους και τις χρυσές αμοιβές, έχουν σταματήσει και απαξιώσει τη λιγνιτική παραγωγή που τώρα θα ήταν στήριγμα της Ελλάδας και θα έδιναν φτηνότερο ρεύμα. Και αυτή η απαξίωση έγινε από το 2020, οχτώ χρόνια νωρίτερα από το 2028, και τώρα πληρώνουμε πολύ ακριβό κόστος. Τα δεδομένα που κατέθεσαν αξιόπιστοι ερευνητικοί φορείς στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα, έδειξαν ότι με την κυβέρνηση Μητσοτάκη η ενεργειακή αυτονομία της Ελλάδας, και άρα και η ενεργειακή της ασφάλεια, μειώθηκε από 35,5% σε 18,2% της κατανάλωσης».

Για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, ρήτρα Μητσοτάκη, όπως τη χαρακτήρισε εφόσον εφαρμόστηκε από τη ΔΕΗ στις 5 Αυγούστου του 2021, υπογράμμισε ότι «συνδέεται με την τιμή χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας που διαμορφώνει, σε μεγάλο βαθμό, σε ακραία ύψη το καρτέλ ηλεκτροπαραγωγών από φυσικό αέριο. Δηλαδή το λόμπι του φυσικού αερίου που στήριξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.»

Για τις καθυστερημένες εξαγγελίες της κυβέρνησης σχολίασε ότι: «Η εξαγγελία για την αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών έγινε τον Ιανουάριο και ακόμη το πρόγραμμα δεν έχει προκηρυχτεί. Αλλά φτάσαμε στο καλοκαίρι! Από την άλλη το Πρόγραμμα Εξοικονομώ δεν προκηρύχτηκε για το 2021, το Εξοικονομώ του 2020 δεν κάνει πληρωμές και είναι σε πολύ χαμηλό συντελεστή ένταξης έργων, ενώ περιμένουμε ακόμη τα αποτελέσματα του Εξοικονομώ του 2022, που η προκήρυξή του πήρε πολλές αναβολές και παρατάσεις.

Δεν ξεχνάμε όμως ότι το περσινό καλοκαίρι ο ΑΔΜΗΕ είχε θέσει ζήτημα ενεργειακής επάρκειας και για αυτό το λόγο μπήκε στο σύστημα η Μεγαλόπολη 3 τον Αύγουστο στον καύσωνα, που η διοίκηση της ΔΕΗ είχε κλείσει πρόωρα. Αυτό είναι ενεργειακή ανασφάλεια Μητσοτάκη».

Τέλος, σχετικά με τα δύο ελληνικά τάνκερ και την απαράδεκτη κατάσχεσή τους στο Ιράν, τόνισε: «Πρώτη προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η ασφάλεια του πληρώματος των δύο ελληνικών τάνκερ. Έχουμε ζητήσει από την κυβέρνηση να παρέμβει για να εξασφαλίσει την υγεία και την επιστροφή στις οικογένειές τους.

Δεν υπάρχουν όμως απαντήσεις και ενημέρωση, ακόμα και προς τους συγγενείς τους. Από την άλλη δεν είναι περιστατικό πειρατείας (όπως ανέφερε στην ίδια εκπομπή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Χάρης Θεοχάρης), εφόσον μιλάμε για την κρατική οντότητα του Ιράν, και θέλει προσοχή η διαχείριση. Για εμάς υπάρχουν ζητήματα διαχείρισης του θέματος σε διπλωματικό επίπεδο για την πρόκληση της αντιπαράθεσης με το Ιράν και τη γενικότερη σχέση μας, με τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Όπως ενημερωθήκαμε από τη δημοσιότητα για την απόφαση του Πρωτοδικείου της Χαλκίδας, δεσμεύτηκε το φορτίο πλοίου με ιρανικό πετρέλαιο στην Κάρυστο τον Απρίλιο και παραδόθηκε σε δύο μισθωμένα από τις ΗΠΑ τάνκερ.

Υπάρχουν και σε αυτή τη διαδικασία ανοιχτά ερωτήματα. Από την άλλη υπάρχουν και περιβαλλοντικά ζητήματα. Τέτοιες εκφορτώσεις από πλοίο σε πλοίο δεν γίνονται σε κλειστούς κόλπους. Και αυτό εξελίχθηκε όλο το Σαββατοκύριακο. Παρά την ανησυχία μας για τις διαδικασίες στον κλειστό κόλπο της Καρύστου, θα επαναλάβω ότι το σημαντικότερο είναι η ζωή και η ασφάλεια των Ελλήνων ναυτικών και περιμένουμε να δούμε την αποτελεσματική παρέμβαση των Υπουργείων Εξωτερικών και Ναυτιλίας. Δεν βλέπουμε όμως καμία πρωτοβουλία».


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΚώστας Χατζηκωστής: « Δεν μπορεί να είναι εθνικισμός η άρνηση της υποταγής» Κύπρος διχοτομημένη σημαίνει επιτυχία βρετανο-τουρκικών σχεδίων, κύριε Νιαζί Κιζίλγιουρεκ
Επόμενο άρθροΚυρ. Μητσοτάκης: Δεν θα αφήσουμε την κοινωνία απροστάτευτη απέναντι στις ανατιμήσεις – Θα ανακοινώσουμε σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ