Αναστασία Ανθούση: “Δεν θα συμβιβαστούμε ποτέ με την παράνομη κατάσταση πραγμάτων που επέβαλε η Άγκυρα στη γη μας”

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη για τα 48 χρόνια εισβολής και κατοχής, στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε η η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας της Κυπριακής Δημοκρατίας κα Αναστασία Ανθούση, η οποία μίλησε σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Γενικό Προξενείο της Κύπρου, η Κυπριακή Εστία Βορείου Ελλάδος και η ΟΚΟΕ.

Επιμνημόσυνη δέηση πραγματοποιήθηκε στην εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης του Γ’ Σώματος Στρατού παρουσία του Υφυπουργού Εσωτερικών Μακεδονίας Θράκης Σταύρου Καλαφάτη, του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα, του Δημάρχου Μενεμένης-Αμπελοκήπων Λάζαρου Κυρίζογλου, του βουλευτή Κωνσταντίνου Γκιουλέκα, της Αντιπεριφερειάρχη Βούλας Πατουλίδου, στρατιτωτικών και άλλων αρχών.

Η υφυπουργός κα Αναστασία Ανθούση που εκπροσώπησε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην ομιλία της είπε:

Σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία ο αναθεωρητισμός και η προκλητική ρητορική της Τουρκικής ηγεσίας, μαζί με τις βλέψεις και τις απειλές της κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας θέτουν νέα κρίσιμα δεδομένα στα εθνικά μας θέματα, συγκεντρωθήκαμε στο ιερό αυτό χώρο για να μνημονεύσουμε και να αποτίσουμε φόρο τιμής σε όσους Έλληνες Κύπριους και Ελλαδίτες αδελφούς μας πρόσφεραν με ηρωισμό και αυταπάρνηση τον εαυτό τους στο θυσιαστήριο της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Σε όσους αντιστάθηκαν στην προδοσία του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974 που άνοιξε τις κερκόπορτες και έδωσε στην Τουρκία την ευκαιρία που επιζητούσε. Και σ’ όσους ύψωσαν το ανάστημα τους μπροστά στον βάρβαρο εισβολέα υπερασπιζόμενοι την πατρίδα τους με θάρρος και αυταπάρνηση.

Εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας και όλης της Κυπριακής Πολιτείας εκφράζω μαζί τη βαθιά εκτίμηση μας προς τους διοργανωτές της εκδήλωσης, το Γενικό Προξενείο, την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΚΟΕ), τους δυο Συλλόγους Κυπρίων της Θεσσαλονίκης, την Κυπριακή Εστία Βορείου Ελλάδας και την Ένωση Κυπρίων Βορείου Ελλάδας.

Ιερό πάντα παραμένει το καθήκον της απότισης του οφειλόμενου φόρου τιμής προς τους ηρωικώς πεσόντες για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της ελευθερίας, αλλά και της διατήρησης άσβεστης της μνήμης για το διπλό έγκλημα που διαπράχθηκε σε βάρος της Κύπρου, με όλες τις τραγικές συνέπειες που επέφερε.

Κλείνουμε ευλαβικά το γόνυ στους πεσόντες κατά τη διάρκεια των μαχών, στους αγνοουμένους μας, στους εγκλωβισμένους, στους πολλούς που αιχμαλωτίστηκαν και βασανίστηκαν στις τουρκικές φυλακές, στους πρόσφυγες και στους άλλους πληγέντες από την Τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή.

Υποκλινόμαστε στα παλληκάρια της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου που έγραψαν μοναδικές σελίδες ηρωισμού αποκρούοντας κατά την πρώτη φάση της εισβολής τις τουρκικές επιθέσεις και προελαύνοντας μέχρι βαθιά στον τουρκικό θύλακα Αγύρτας – Λευκωσίας. Στους Ελδυκάριους μας που συνέχισαν και κατά τη δεύτερη φάση να δίνουν επικές μάχες υπερασπίζοντας μέχρις εσχάτων το στρατόπεδο τους και την γύρω περιοχή.

Είμαστε παντοτινά υπόχρεοι σε όλους τους Ελλαδίτες αδελφούς μας που μαζί με τους Κύπριους συμπολεμιστές τους θυσιάστηκαν στο βωμό της εθνικής αξιοπρέπειας, παρά τη διαφαινόμενη τραγική για τον τόπο μας κατάληξη.

Υποκλινόμαστε σε όσους που από το χρέος μη κινούντες, παρέμειναν πιστοί στα ιδανικά και τις αξίες της φυλής μας ποτίζοντας με το αίμα τους τα χώματα της μαρτυρικής μας πατρίδας.

Επιβεβαίωσαν οι σύγχρονοι αυτοί ήρωες μας, πως η ιστορία του έθνους μας είναι μια ιστορία αδιάλειπτων αγώνων για την επιβίωση του. Μια ιστορία ποτισμένη από το αίμα των ηρώων και των μαρτύρων μας για το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας.

Φόρος Τιμής

Για 48 τώρα χρόνια αποτίουμε φόρο τιμής στους πεσόντες μας και αντλούμε διδάγματα από τον ηρωισμό και τη θυσία τους. Για 48 χρόνια διαδηλώνουμε την πίστη μας προς τα δίκαια μας, όπως και την αποφασιστικότητα μας να ανατρέψουμε τα δεδομένα της εισβολής και κατοχής επιτυγχάνοντας μια λύση που θα δικαιώνει και τη θυσία των ηρώων και μαρτύρων μας.

Δεν θα συμβιβαστούμε ποτέ με την παράνομη κατάσταση πραγμάτων που επέβαλε η Άγκυρα στη γη μας. Και ούτε θα επιτρέψουμε τη συμφιλίωση μας με την κατοχή, τον σφετερισμό των πατρογονικών εστιών και την καταπάτηση των δικαιωμάτων μας.

Έχοντας πλήρη επίγνωση των δυσκολιών, όπως και των επιδιώξεων και προσανατολισμών του βάρβαρου κατακτητή, οφείλουμε να παραμείνουμε προσηλωμένοι στο δίκαιο του αγώνα μας, να διαφυλάξουμε την ιστορική μας ταυτότητα και να εμπνευστούμε από τις αρετές, τη γενναιότητα, το ήθος και τη λεβεντιά των ηρώων μας.

Στην προσπάθεια αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας, οι κυβερνήσεις Αθηνών και Λευκωσίας συνεργάζονται σε κάθε επίπεδο προωθώντας τις δίκαιες θέσεις της πλευράς μας. Θέσεις βασισμένες στα ψηφίσματα και τις κατά καιρούς αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, όπως και στις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ύψιστη προτεραιότητα μας, όπως τόνισε επανειλημμένα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, παραμένει η επανένωση της πατρίδας μας στη βάση μιας δίκαιης λύσης. Λύση, η οποία θα καθιστά την πατρίδα μας ένα πραγματικό και ανεξάρτητο κράτος. Ένα κράτος ειρήνης, ευημερίας και ασφάλειας για όλους ανεξαρτήτως τους πολίτες του, απαλλαγμένο από τα κατοχικά στρατεύματα και τις όποιες ξένες εξαρτήσεις.

Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την έξαρση της Τουρκικής αδιαλλαξίας με την προκλητική αξίωση της για αποδοχή της λύσης δυο χωριστών κρατών ως προϋπόθεσης για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, όπως καταδικάζουμε και τις απειλές και διεκδικήσεις της σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο.

Όλος ο Ελληνισμός στέκεται μαζί απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας. Απαιτούμε το ίδιο και από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας. Το διεθνές δίκαιο δεν μπορεί να ερμηνεύεται αναλόγως των ιδιαίτερων συμφερόντων ούτε και να αντιμετωπίζεται μια χώρα διαφορετικά από μια άλλη, όταν αυτές προβαίνουν στην ίδια κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων άλλων χωρών.

Όλοι μαζί ας πορευτούμε ενωμένοι για όσα, με συλλογικότητα και υπευθυνότητα, μας επιβάλλει το χρέος προς την πατρίδα και τους ήρωες μας.

Δόξα και τιμή σε όλους. Αιώνια ας είναι η μνήμη τους.”

Στη συνέχεια ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στο Ιερό του Γ’ Σώματος Στρατού.

Μετά την κατάθεση των στεφάνων, ο Υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας-Θράκης Σταύρος Καλαφάτης έκανε την ακόλουθη δήλωση στα ΜΜΕ:

«Τιμούμε σήμερα τους πεσόντες κατά τη διάρκεια του άφρονος πραξικοπήματος και  της τουρκικής  εισβολής στην Κύπρο, τον Ιούλιο του 1974.

Αναλογιζόμαστε: Τις φρικαλεότητες του Αττίλα, το μαύρο εκείνο καλοκαίρι. Τους αγνοούμενους που ποτέ δεν γύρισαν πίσω. Τον εποικισμό και την εθνοκάθαρση των κατεχόμενων κυπριακών εδαφών. Τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή της μισής Κύπρου, μια ανοιχτή πληγή στον κορμό του Έθνους μας.

Καλούμε τον ελεύθερο κόσμο να αντισταθεί σε κάθε μορφής επεκτατισμό. Έτσι ώστε να απομακρυνθούν τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα και να επανενωθεί η Κύπρος στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Διαδηλώνουμε ταυτόχρονα την απόφασή μας να υπερασπιστούμε με όλες τις δυνάμεις μας την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματά μας. Αυταπάτες ας μην έχει κανένας».

Προηγούμενο άρθροΗ “ΜΕΤΑΒΑΣΗ”… της Απολιγνιτοποίησης
Επόμενο άρθροΤη Σάμο και την Ικαρία επισκέπτεται ο Αλέξης Τσίπρας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ