Η ώρα της Θεσσαλονίκης…

Θεσσαλονίκη… η πόλη που αγαπήσαμε και αγαπάμε. Η πόλη που ονειρευόμαστε να ξεφύγει από αυτό που την κατατρώει χρόνια και την κρατάει πίσω από τον πραγματικό και ουσιαστικό της ρόλο. Η πόλη μας έχει κι αυτό τον Σεπτέμβριο την τιμητική της. Ντύθηκε τα καλά της και περιμένει -για άλλη μια φορά- σαν άλλη Πηνελόπη τους μνηστήρες…

 

Όλα αυτά τα χρόνια ακούμε τόσα καλά και όμορφα λόγια για την Θεσσαλονίκη, τη πολύφερνη Νύφη του Θερμαϊκού, η οποία όμως παραμένει ” Νύφη ανύμφευτη”, γιατί δεν διαθέτει την κατάλληλη προίκα για να ξεφύγει από αυτό που την κατατρώει και δεν την αφήνει να ξεπεταχτεί και να διαδραματίσει τον ρόλο που της αρμόζει ως η δεύτερη μεγάλη πόλη της χώρας μας.

 

Τί είναι αυτό που την κατατρώει λοιπόν; Πόσο  δίκαιο έχουν όλοι αυτοί που σκίζουν τα ιμάτιά τους υποστηρίζοντας πως για ό,τι κακό συμβαίνει στη συμπρωτεύουσα, φταίει αποκλειστικά και μόνο το Αθηνοκεντρικό σύστημα εξουσίας και διακυβέρνησης, που πιστεύει μόνο στον συγκεντρωτισμό και στην αντίληψη ότι «Ελλάδα είναι μόνο η Αθήνα;».

 

Φυσικά υπάρχουν και άλλες φωνές με διαφορετικές απόψεις, που ακούγονται στις καθημερινές μας συζητήσεις, που υποστηρίζουν ότι δεν φταίει το Αθηναϊκό κράτος αλλά φταίνε οι πολιτικοί της πόλης, οι βουλευτές μας στο σύνολό τους ανεξαρτήτως κόμματος, που  αναλαμβάνουν υπουργικές ή άλλες θέσεις εξουσίας και αντί να αγωνίζονται και να διεκδικούν για την πόλη ή την περιφέρειά τους, ενδιαφέρονται μόνο να κρατήσουν με κάθε τρόπο την καρέκλα ή την θέση τους.

Υπάρχει ακόμη και η άποψη ότι φταίνε οι πολίτες αυτής της πόλης που συνήθισαν να συμπεριφέρονται ως «μοιραίοι και άβουλοι» και ρίχνουν την πέτρα του αναθέματος και τις ευθύνες, για όλα τα προβλήματα, στους άλλους…

 

Όσοι αγαπήσαμε πραγματικά και συνεχίζουμε να αγαπάμε αυτή την πόλη – και όχι  μόνο το Ιστορικό της κέντρο – με αφορμή την έναρξη της 68ης ΔΕΘ επαναφέρουμε ξανά στο τραπέζι των συζητήσεων τους προβληματισμούς μας για το ρόλο και το μέλλον αυτής της πόλης…

 

  • Μπορεί η Θεσσαλονίκη να ξεφύγει από την μιζέρια που κατατρώει τα σωθικά της;
  • Μπορεί η Θεσσαλονίκη να αναπτυχθεί, να εκσυχρονιστεί και να γίνει μια πόλη όπως την ονειρευόμαστε; Μια πόλη σύγχρονη που θα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας και στον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων;

Καλέσαμε Υπουργούς και βουλευτές, τον δήμαρχο της πόλης, τον Περιφερειάρχη και άλλες σημαντικές προσωπικότητες που στο παρελθόν βρέθηκαν σε νευραλγικά πόστα και θέσεις εξουσίας να καταθέσουν τις απόψεις τους.

Καλέσαμε επίσης Πανεπιστημιακούς δασκάλους, επιχειρηματίες και συμπολίτες μας να καταθέσουν κι αυτοί τις δικές τους προτάσεις. Όλες αυτές τις σκέψεις, τις απόψεις και τις προτάσεις τις συμπεριλάβαμε στο φετινό  αφιέρωμα του SPEAKNEWS για τη Θεσσαλονίκη της καρδιάς μας. Οι αναγνώστες μας θα έχουν την ευκαιρία να διαβάσουν πολλές και διαφορετικές θέσεις που  ανεξαρτήτως, αν συμφωνεί κανείς μαζί τους ή όχι, όλες συγκλίνουν σε ένα κεντρικό συμπέρασμα.

 

Ναι!!! Η Θεσσαλονίκη μπορεί και πρέπει να πάρει την θέση που της αξίζει, όχι απλά ως μια πόλη ερωτική, όχι ως μια πόλη που μπορεί να γίνει απλά τουριστικός προορισμός, αλλά μια πόλη με κεντρικό και ουσιαστικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας. Κι αυτό μεταφράζεται σε μεγάλα έργα. Σε έργα υποδομών και όχι έργα βιτρίνας. Σε μεγάλες και ουσιαστικές   επενδύσεις. Σε θέσεις εργασίας και ικανοποιητικούς μισθούς. Σε ενεργό και ουσιαστικό ρόλο των Πανεπιστημίων και των πανεπιστημιακών δασκάλων στην έρευνα, την σύνδεσή με την αγορά εργασίας και με την κοινωνία των πολιτών.

Δεν αρκούν μόνο οι εξαγγελίες της κάθε κυβέρνησης για νέα έργα. Τα έργα θα πρέπει να προγραμματίζονται σωστά,  να ανακοινώνονται, να αρχίζουν και να τελειώνουν στην ώρα τους. Να εκτελούνται με διαφάνεια και ποιότητα, χωρίς υπερ κοστολογήσεις με γνώμονα πάντοτε το συμφέρον της πόλης, της χώρας και των πολιτών.

 

Δεν αρκεί να μιλάμε για συγκοινωνίες. Πρέπει να έχουμε συγκοινωνίες και δυστυχώς είναι κάτι που δεν έχουμε και ίσως είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της πόλης

 

Εμείς πιστεύουμε και υποστηρίζουμε ότι ήρθε η ώρα της Θεσσαλονίκης να διαδραματίσει τον ιστορικό ρόλο που επιβάλλει και το ιστορικό παρελθόν και η γεωστρατηγική της θέση.

Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρόν!!!


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΤι συστήνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια
Επόμενο άρθροΒασίλισσα Ελισάβετ: Από τη Σκωτία ξεκινά το λαϊκό προσκύνημα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ