Παραζάλη σε κυβερνήσεις και νοικοκυριά…

της Σοφίας Γερμανού


Πετάει στα ύψη ο πληθωρισμός στη χώρα μας και προκαλεί ζάλη και παραζάλη σε Κυβέρνηση και νοικοκυριά!! Τα επίσημα στοιχεία αναφέρονται σε πληθωρισμό της τάξεως του 12%, αλλά σίγουρα αυτό που νοιώθει κι αισθάνεται κάθε πολίτης στην καθημερινότητα του, είναι ότι ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλότερος και μέρα με την ημέρα καλπάζει, χωρίς να μπορεί κανείς να τον φρενάρει. Είναι φυσικό η κυβέρνηση να προσπαθεί να τιθασεύσει αυτή την ανοδική πληθωριστική τάση με επιδόματα και άλλα οικονομικά τερτίπια, όπως το λεγόμενο καλάθι της νοικοκυράς κλπ, αλλά ένα είναι σίγουρο. Αυτό που ξεκίνησε από τον Φεβρουάριο με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν έχει τέλος και δυστυχώς το κόστος αυτού του πολέμου το πληρώνουν οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Οι συνεχιζόμενες αυξήσεις στα καύσιμα δημιουργούν αλυσιδωτές ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες, στις μεταφορές, στην παραγωγή προϊόντων, στα τρόφιμα. Οι τιμές στα ράφια των super market γίνονται απλησίαστες και τα νοικοκυριά βρίσκονται σε μια συνεχή παραζάλη και δεν ξέρουν από που θα πιαστούν για να φέρουν βόλτα τις πιο βασικές τους ανάγκες.

Τα εισοδήματα της πλειοψηφίας των πολιτών παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και η αγοραστική δύναμη τους ολοένα και μειώνεται και αδυνατούν να καλύψουν και τις πιο βασικές ανάγκες σε φαγητό, ρεύμα, τηλέφωνο, θέρμανση, ενοίκιο.

Με τον πόλεμο να συνεχίζεται και κανείς να μην ενδιαφέρεται για την λήξη ή την ειρηνική διευθέτησή του. Με την Ρωσία και τις ΗΠΑ να εκτονώνουν τους εγωισμούς, τους ανταγωνισμούς και τα συμφέροντά τους σε μια Τρίτη χώρα, την Ουκρανία, και μια Ε.Ε. να ακολουθεί τις εντολές και τις αποφάσεις των ΗΠΑ, χωρίς να αντιδρά, χωρίς να ενεργεί και χωρίς να παίρνει συλλογικές αποφάσεις που θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση του μεγάλου ενεργειακού προβλήματος στις χώρες μέλη της, πως είναι δυνατόν να επιβιώσουν νοικοκυριά κι επιχειρήσεις;

Στη χώρα μας, και παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η χώρα μέλος της Ε.Ε. που χορηγεί τις υψηλότατες επιδοτήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο, οι Έλληνες πολίτες σύμφωνα με το εισόδημά τους τα πληρώνουν πολύ ακριβότερα από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους πολίτες. Η Ελλάδα το 2022, σύμφωνα πάντα με την πρόσφατη έκθεση του Συνδέσμου Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της Ε.Ε., έχει το τρίτο υψηλότερο κόστος οικιακού ρεύματος σε ολόκληρη την Ε.Ε. μετά την Πορτογαλία και την Νορβηγία.

Αλήθεια, έτσι όπως εξελίσσονται όλα γύρω μας υπάρχει κάποιος που να μπορεί να αντιμετωπίσει με αισιοδοξία την όλη κατάσταση; Υπάρχει ένας ηγέτης ή μια κυβέρνηση που να μπορεί να προβλέψει το τέλος αυτού του Γολγοθά;

Ο Χειμώνας είναι ήδη προ των πυλών και ίσως θα πρέπει να αρχίσουμε να προσευχόμαστε να έχουμε έναν αρκετά ήπιο χειμώνα, να έχουμε περισσότερη ηλιοφάνεια και να χρειαστούμε λιγότερα καύσιμα και ενέργεια για την αντιμετώπισή του. Δε μπορώ να διανοηθώ πως στον 21ο αιώνα, που μπήκε με τόσα όνειρα κι αισιόδοξα μηνύματα, η ανθρωπότητα θα βρισκόταν υπό την απειλή ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος, και με την πιθανότητα πολλές ή και όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες να αναγκαστούν, λόγω της υψηλής ζήτησης, να χορηγούν στους πολίτες τους καύσιμα με το δελτίο. Φαντάζεστε τις φετινές γιορτές των Χριστουγέννων να τις περάσουμε με κομμένο ρεύμα και να κυκλοφορούμε με διπλά πουλόβερ και κουβέρτες για να ζεσταθούμε, όπως μας συμβούλεψε και ο μέγας Σόιμπλε;

Η ακρίβεια σε συνδυασμό με τον κίνδυνο ελλείψεων σε προϊόντα ενέργειας αποτελούν ένα εκρηκτικό μείγμα που απειλούν να τινάξουν στον αέρα κάθε προσπάθεια συγκράτησης των τιμών και του πληθωρισμού που καλπάζει.

Με τη νέα χρονιά, κι εφόσον δεν τιθασευτεί η ανοδική πορεία των τιμών, τα σύννεφα θα γίνονται πιο πυκνά, πιο μαύρα και πιο απειλητικά και για την οικονομία και για τη δημοκρατία, γιατί στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται, και ήδη το τέρας του φασισμού σε πολλές χώρες έβγαλε έξω για καλά το κεφάλι του κι εμείς το παρακολουθούμε να μεγαλώνει κοιτάζοντας μόνο την πάρτη μας.

Αν λοιπόν η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα δεν ενσκήψουν μαζί πάνω από την αντιμετώπιση της οικονομικής και ενεργειακής κρίσης, ας μην εκπλαγούν από τα αποτελέσματα των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών. Όσες συμφωνίες και αν κάνει η Κυβέρνηση με τους ιδιοκτήτες των super market για το καλάθι της νοικοκυράς, και σε ποιες τιμές θα είναι τα προϊόντα αυτά, το πρόβλημα παραμένει βαθύ και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Πρώτα και κύρια θα πρέπει να έχει την οικονομική άνεση ο κόσμος να ζει με αξιοπρέπεια. Όλα λοιπόν καλά και άγια, αλλά για να μπορέσει κάθε νοικοκυριό να ψωνίζει έστω κι αυτά τα προϊόντα της συμφωνίας, απαιτείται να έχει δουλειά και να αμείβεται σωστά. Μ’ αυτά τα χρήματα που θα εισπράττει από την εργασία του να μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες του. Το ερώτημα είναι αν θα έχει ο πολίτης αύριο αυτή τη δυνατότητα;

Κύριο μέλημα και στόχος της κάθε κυβέρνησης αλλά και όλων όσων επιθυμούν να μας κυβερνήσουν, θα πρέπει να είναι η εξασφάλιση αυτής της αρχής. Το κράτος με τις υπηρεσίες του θα πρέπει να διασφαλίζει μαζί με τα παραπάνω τη σταθερότητα των τιμών, να ελέγχει και να τιμωρεί αμείλιχτα τους καιροσκόπους και την αισχροκέρδεια εν τη γενέσει της.

Όσο όμως θα συνεχίζεται ο πόλεμος και η ενεργειακή φτώχεια θα είναι στην ημερήσια διάταξη, οι πολίτες παραζαλισμένοι από την οικονομική κρίση, τις αυξήσεις και τις ανατιμήσεις,  θα ονειρεύονται τις καλύτερες ημέρες που δυστυχώς δεν φένεται να έρχονται…


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΔήλωση on camera στο περιστύλιο της Βουλής του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρη Τζανακόπουλου μετά το τέλος των διαδικασιών της Εξεταστικής Επιτροπής.
Επόμενο άρθροΆντρας προσήλθε αυτοβούλως στη ΓΑΔΑ για να καταθέσει για την υπόθεση της 12χρονης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ