Η…44ήμερη Liz Truss

H Λίζ Τράς ανακοινώνοντας την παραίτησή της μόνη με τον σύζυγό της έξω από το 10 Downing Street, 20.10.2022

Φανούλα Αργυρού


Μόλις και επέζησε να κλείσει 44 ημέρες στην τραγική πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου, για να καταποντιστεί το απατηλό όνειρο ματαιοπονίας της να αναδειχθεί (κατά φαντασία) σε μια δεύτερη «Μάργκαρετ Θάτσερ», και όποιο πάρει ο χάρος! Αυτή είναι η παραιτηθείς πρωθυπουργός Liz Truss (Λίζ Τράς).

Με την μεγαλομανία της, την επικίνδυνη ανικανότητά της, αποσταθεροποίησε την οικονομία της χώρας, υποβάθμισε το κύρος της χώρας στις διεθνείς αγορές, έκανε τη λίρα να κατρακυλά με την ώρα, έσυρε το λαό στο χείλος της χρεοκοπίας και της φτώχειας. Ευτυχώς που επενέβη ο Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας και με επέμβασή του προσπάθησε να διασώσει τις συντάξεις του λαού και όχι μόνο…

 

Η παραίτηση

Την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 1.30μ.μ. ώρα Λονδίνου, μετά το χάος που προκάλεσε, και τελικά στη Βουλή την προηγούμενη, με την ανταρσία εναντίον της από τους Συντηρητικούς βουλευτές που ζητούσαν ο ένας μετά τον άλλο την άμεση παραίτησή της, εξαναγκάστηκε ταπεινωμένη σε παραίτηση. Βγήκε έξω από το 10 Downing Street και παραδέχθηκε ότι απέτυχε, ότι δεν μπορεί να εφαρμόσει τα όσα υποσχέθηκαν στο μανιφέστο των Συντηρητικών και δήλωσε παραίτηση. Και αφού έκανε τη μια μεταστροφή 180 μοιρών μετά την άλλη για όσα έλεγε την μια μέρα και απέσυρε την άλλη σε μια «κυβέρνηση του καραγκιόζη» ως μια «ζόμπι» τελικά πρωθυπουργός…

 

Πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων 21.10.2022

–«Είναι η χειρότερη πρωθυπουργός που είχαμε ποτέ» εφημερίδα «Metro»

–« Πικρό τέλος» εφημερίδα «The Guardian»

–“Daily Mail” « Η Τρας ήταν μια καταστροφική καθυστέρηση το μόνο που μας υπέδειξε ήταν να μας θυμίζει πως πρέπει να είναι ένας ηγέτης»

 

tr22.PNG

 

 

Τρεχάτες διαδικασίες νέας εκλογής

Αμέσως μετά την παραίτησή της ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής 1922, ότι αυτή τη φορά, η διαδικασία θα προχωρήσει με τρεχάτες διαδικασίες για την ανάδειξη νέου ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος, και συνάμα νέου/νέας πρωθυπουργού μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2022. Ούτως ώστε να είναι εν υπηρεσία στις 31 Οκτωβρίου όταν ο νέος Υπουργός Οικονομικών Τζέρεμυ Χάντ θα ανακοινώσει το νέο προϋπολογισμό.

Γι΄αυτό και έχουν ορίσει ότι ναι μεν οι υποψηφιότητες θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 2μ.μ. τοπική ώρα, της ερχόμενης Δευτέρας, όμως, οι υποψήφιοι πρέπει να εξασφαλίσουν τουλάχιστον 100 ψήφους υποστήριξης από βουλευτές για να προχωρήσουν στη επόμενη αναμέτρηση. Επομένως από τους 357 Συντηρητικούς βουλευτές μόνο τρείς έχουν πιθανότητες να εξασφαλίσουν τους 100 ψήφους. Αν δε κατακερματιστούν οι ψήφοι και μόνο ένας ή μία εξασφαλίσει 100 ψήφους εκλέγεται πλέον αυτόματα πρωθυπουργός από την ερχόμενη Δευτέρα. Αν είναι δύο οι υποψήφιοι τότε θα ψηφίσουν, αυτή τη φορά ηλεκτρονικά τα μέλη του Κόμματος.

Οι επικρατέστεροι (μέχρι τη στιγμή που γράφεται το κείμενο αυτό) είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ, η Πένι Μορντόντ, πρώην υπουργός Άμυνας και ο νυν υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας. Αναφέρονται ονόματα και άλλων πιθανών υποψηφίων της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης του Αυγούστου 2022. Όμως, ταυτόχρονα από χθες φούντωσαν οι ειδήσεις με δηλώσεις υποστηρικτών του πρώην πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον ζητώντας να τον φέρουν πίσω καθώς ο ίδιος βρισκόταν σε διακοπές στο εξωτερικό. ΄Όμως, σήμερα λέχθηκε ότι διέκοψε τις διακοπές του και επιστρέφει στο ΗΒ για να επανα-διεκδικήσει τη θέση του. Πιστεύει ότι μπορεί να επανενώσει το διασπασμένο σε διάφορες φατρίες πλέον Συντηρητικό Κόμμα που … δεν συμμαζεύεται. Πολλοί είναι εκείνοι παράλληλα που πιστεύουν, όμως, ότι το πρόσωπο αυτό είναι η πρώην υπ. Άμυνας Penny Mordaunt. Για να δούμε τι επιφυλάσσει και πάλιν η βρετανική «σοφία» την ερχόμενη εβδομάδα.

 

tr33.PNG

Η Penny Mordaunt

 

tr44.PNG

O Risi Sunak

 

 

tr55.PNG

Ο νυν υπουργός Άμυνας Ben Wallace

 

 

Γενικές Εκλογές

Βέβαια ο λαός ζητεί γενικές εκλογές όπως όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης πρωτοστατούντος του Εργατικού Κόμματος και του ηγέτη του Σερ Κιρ Στάρμερ. Αλλά οι Συντηρητικοί, γνωρίζουν ότι με τα σημερινά δεδομένα, αν προκηρύξουν τώρα γενικές εκλογές θα χάσουν όχι μόνο την εξουσία αλλά, τουλάχιστον και το ένα τρίτο από τους 357 βουλευτές τους. Θα εκλεγεί το Εργατικό Κόμμα. Έτσι προσπαθούν να κρατήσουν με τα δόντια την εξουσία τουλάχιστον μέχρι τις επόμενες εκλογές το Μάιο του 2024. Και έχει ο Θεός…

Η εξαπάτηση από τη Liz Truss – «Η κατρακύλα της πολιτικής σκηνής στη Βρετανία» (Απόσπασμα από άρθρο «Ελευθερίας» Λονδίνου 20.10.2022)

«…Κατ’ αρχάς, εξελέγη αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος βασίζοντας την εσωκομματική προεκλογική της εκστρατεία σε ορισμένους κύριους οικονομικούς άξονες για να προσελκύσει τις Συντηρητικές ψήφους. Βασικά, το πρόγραμμά της, οι εξαγγελίες της ήταν η μείωση φόρων, κυρίως των πλουσίων και των εταιρειών, η δίχρονη στήριξη των νοικοκυριών στο ενεργειακό και άλλα. Είχε την εντύπωση ότι με αυτά τα μέτρα θα μείωνε τον πληθωρισμό και ο ρυθμός ανάπτυξης θα είχε ανοδική πορεία. Μάταια ο αντίπαλός της για την αρχηγία Ρισι Σούνακ προειδοποιούσε για το αντίθετο. Εις ώτα μη ακουόντων οι γνωματεύσεις σοβαρών οικονομολόγων της χώρας, που έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για επερχόμενο Αρμαγεδώνα. Κι όταν η Τρας εξελέγη και διέταξε τον διορισθέντα από την ίδια υπουργό Οικονομικών να καταρτίσει μίνι-προϋπολογισμό με συγκεκριμένη κατεύθυνση, αυτήν του εξωτερικού δανεισμού, η επίκριση ήταν καθολική, ο χλευασμός παγκόσμιος. Οι διεθνείς αγορές αντέδρασαν άγρια. Η Λιζ Τρας μέχρι την τελευταία στιγμή υπερασπιζόταν με πάθος τα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε, αλλά όταν της υπέδειξαν το αδιέξοδο στο οποίο έφερε την οικονομία και είδε την αξία της λίρας να κατρακυλά, έκανε στροφή 180 μοιρών και βρήκε εξιλαστήριο θύμα τον άτυχο συνεργάτη της Κουάσι Κουαρτέγκ. Τον αποκεφάλισε από υπουργό Οικονομικών και στη θέση του διόρισε τον Τζέρεμι Χαντ, ώστε να αναλάβει αυτός το βάρος της μεταστροφής και να καταργήσει όλα τα μέτρα. Η Τρας νόμισε ότι με μια «συγγνώμη» απαλλάσσεται της ευθύνης. Ναι, όταν οι πολιτικοί αναγνωρίζουν λάθη τους και έχουν την τόλμη να τα διορθώσουν δεν είναι κακό. Αντίθετα, μπορεί να είναι και προσόν. Όταν, όμως, υφαρπάζεις την ψήφο των μελών του κόμματός σου με απατηλές υποσχέσεις, κούφια λόγια, με ανεκπλήρωτες προσδοκίες και όταν έλθεις στην εξουσία δεν μπορείς να εφαρμόσεις τα υπεσχημένα, επί των οποίων βάσισες την εκλογή σου νικώντας τον κομματικό αντίπαλο που έλεγε αλήθειες, τότε η «συγγνώμη» δεν μετρά. Δεν είναι αρκετή για μια τόσο μεγάλη εξαπάτηση των συναγωνιστών σου στο κόμμα…» («Ελευθερία» Λονδίνου 20.10.2022).

Αναξιόπιστη – Υπουργός Δικαιοσύνης που δεν υποστήριξε τη Δικαιοσύνη

«Η παρουσία της Liz Truss στη κυβέρνηση απέδειξε ότι έναντι σοβαρών θεμάτων, θεωρείται μάλλον αναξιόπιστη». Αυτά και τα ακόλουθα είχα γράψει σε άρθρο μου στη «Σημερινή» 26.9.2021 όταν ο Τζόνσον την διόρισε υπουργό Εξωτερικών.

«Η κα Λίζ Τράς, μάλιστα ως Υπουργός Δικαιοσύνης μεταξύ 2016-2017, κράτησε σιωπή ιχθύος για τις επιθέσεις εναντίον Δικαστικών στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου εναντίον της Βρετανικής Κυβέρνησης στην πρώτη υπόθεση για το Brexit (Miler No.1). Η στάση της εκείνη θεωρήθηκε ως αποτυχία να εκπληρώσει τα καθήκοντά της και να υποστηρίξει το κράτος δικαίου και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Ως ανεπίτρεπτη περιφρόνηση ουσιαστικά του Δικαστικού Σώματος.

Υπενθυμίζω ότι το Ανώτατο Δικαστήριο είχε αποφανθεί ότι η βρετανική κυβέρνηση όντως έπρεπε να εξασφάλιζε την έγκριση της Βουλής των Κοινοτήτων προτού προχωρήσει με τη διαδικασία για το Brexit.

Γράφτηκαν στο Τύπο διάφορα τότε, χαρακτηριστικό το δημοσίευμα στην «Γκάρτιαν» 4.3.2017 με τίτλο “Lord Chief justice attacks Liz Truss for failing to back article 50 judges” («O Αρχιδικαστής επιτέθηκε της Λίζ Τρας για την αποτυχία της να υποστηρίξει τους δικαστές για το άρθρο 50»). Στο οποίο έγραψε η εφημερίδα ότι ο Επικεφαλής του Δικαστικού Σώματος εξαπέλυσε κατά-μέτωπο επίθεση εναντίον της για την αποτυχία της να υπερασπιστεί τους δικαστές που χαρακτηρίστηκαν « εχθροί του λαού». Και είπε ο Δικαστής « Δεν πιστεύω ότι έγινε κατανοητό πόσο απόλυτα αναγκαίο είναι εμείς οι δικαστές να προστατευόμαστε γιατί έχουμε να ενεργούμε όπως απαιτεί ο όρκος μας δίχως φόβο ή προτίμηση».

https://www.theguardian.com/politics/2017/mar/22/lord-chief-justice-castigates-liz-truss-for-failing-to-defend-judges

Δυστυχώς ακόμα δεν εξηγείται πως και επέλεξαν αρχικά οι Συντηρητικοί για πρωθυπουργό, και πίστεψαν σ΄αυτήν και τα καμώματά της, γνωρίζοντας τις «ικανότητές της», που σε έξι εβδομάδες κατάφερε να φέρει στο χείλος του κρημνού ολόκληρη τη χώρα…

Πηγή: ΣΗΜΕΡΙΝΗ


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθρο«Με δύναμη από την Κηφισιά» στο Θέατρο Τ
Επόμενο άρθροΠαρουσίαση προγραμμάτων Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και Perrotis College

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ