Τελετή Αναγόρευσης του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του ΑΠΘ

Επίτιμη Διδακτόρισσα του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ θα αναγορευτεί η συγγραφέας και εικονογράφος Σοφία Ζαραμπούκα.

 

Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 18:00, στην Αίθουσα Τελετών του Παλαιού Κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

 

Πρόγραμμα Τελετής Αναγόρευσης

 

Χαιρετισμός από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Νικόλαο Γ. Παπαϊωάννου

Χαιρετισμός από την Κοσμητόρισσα της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ, Καθηγήτρια Δόμνα Κακανά

Χαιρετισμός από την Προέδρο του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, Αν. Καθηγήτρια Μαρία Μπιρμπίλη

Έπαινος από την Καθηγήτρια Μελπομένη Κανατσούλη

Τελετή Αναγόρευσης

Αντιφώνηση και ομιλία από́ την τιμωμένη Σοφία Ζαραμπούκα, με θέμα «Εικονοβιβλίο: Γεφύρι δύο κόσμων»

 

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα της τιμωμένης

 

Η Σοφία Ζαραμπούκα είναι συγγραφέας, εικονογράφος και σκηνογράφος. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, τα δύσκολα μεταπολεμικά χρόνια. Ο πατέρας της, Κωνσταντινουπολίτης, ήρθε στην Αθήνα το ‘22. Η μητέρα της ήταν Ιταλίδα.

 

Μετά τις γυμνασιακές σπουδές της στο Αμερικανικό Κολλέγιο Pierce και τη μαθητεία της στο Θέατρο Τέχνης, σπούδασε στην Αμερική καλές τέχνες και ειδικότερα την αισθητική του εντύπου, με υποτροφία του γραφείου Δοξιάδη.

 

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα εργάστηκε στις εκδόσεις Δοξιάδη έως ότου η Νανά Καλιανέση, ιδρύτρια των εκδόσεων Κέδρος, ανακάλυψε και εξέδωσε το πρώτο παιδικό βιβλίο της ΤΟ ΔΑΣΟΣ που γράφτηκε τον καιρό της δικτατορίας. Έκτοτε αφιερώθηκε στο παιδικό βιβλίο. Ακολούθησε η σειρά του ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ η ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ, ΟΔΥΣΣΕΙΑ, ΙΛΙΑΔΑ και ΟΡΕΣΤΕΙΑ.

 

Η θεματική της, εκτός από τη μεταφορά της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, είναι ποικίλη. Από τα 100 περίπου βιβλία της, κάποια έχουν μεταφραστεί στην αγγλική γλώσσα, όπως ο ΜΕΓΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ και η ΑΡΓΟΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ από τις εκδόσεις του μουσείου GETTY και άλλα στη σουηδική, δανέζικη, ιαπωνική, κινέζικη, ουγγρική και αλβανική γλώσσα.

 

Η Ακαδημία Αθηνών της απένειμε δύο φορές το «Βραβείο Ουράνη», το 1982 για το σύνολο του έργου της και το 2022 για το βιβλίο της 1821 ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΙσόπαλο (1-1) το… θρίλερ της Λεωφόρου
Επόμενο άρθροRenegade «Emirates» 2022, Renegade «Ήλιος» 2005 και τα εύσημα Μπούς προς Καραμανλή/Πολεμική αεροπορία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ