Διεθνής Ημερίδα “Greek Cypriot and Japanese Perspectives on the Law of the Sea

Πραγματοποιήθηκε διεθνής ημερίδα για το δίκαιο της θάλασσας από την Νομική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Νέαπολις Πάφος. Η ημερίδα (υβριδική), είχε τίτλο ” Greek Cypriot and Japanese Perspectives on the Law of the Sea” και όπως αντιλαμβάνεται κανείς -διαβάζοντας την θεματολογία- ήταν εξαιρετική, με την συμμετοχή οκτώ σημαντικών καθηγητών στον τομέα του διεθνούς δικαίου από την Ελλάδα, την Ιαπωνία και την Κύπρο.

 

Η επιλογή του θέματος καθώς και των καθηγητών των τριών χωρών που αποτέλεσαν το panel των εισηγήσεων κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν. Ένα θέμα πιο επίκαιρο από ποτέ, σε μία Μεσόγειο με στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας πάνω της, ιδίως το έτος που διανύουμε λόγω της συμπλήρωσης σαράντα χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας, αποτέλεσε πόλο έλξης για ακαδημαϊκούς και φοιτητές από διάφορες χώρες, τόσο της Ευρώπης όσο και της Ασίας. Εντυπωσιακή συμμετοχή σημειώθηκε εκτός από τις τρεις εισηγήτριες χώρες και από άλλες, με ενδιαφέρον να σημειώνεται από συμμετέχοντες από χώρες της ΕΕ, της Κίνα και της Τουρκίας.

 

Στη διάρκεια της ημερίδας εκτέθηκαν οι παρόμοιες απειλές στις οποίες καθημερινά γίνονται αποδέκτες η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ιαπωνία. Σε μια προσπάθεια προσέγγισης της αποτελεσματικής αντιμετώπισής τους δεν έλειψε η διαμόρφωση κοινών αντιλήψεων περί διαχείρισης αυτών, σεβόμενοι και βασιζόμενοι -πάντα- στον άξονα των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. Είναι γεγονός, ότι οι προκλήσεις στην Νότιο-Ανατολική Μεσόγειο και στην Ανατολική Κινεζική θάλασσα τείνουν να κορυφωθούν με δυσμενείς συνέπειες για την παγκόσμια πολιτική σκηνή. Την πρόληψη αυτών των κινδύνων επιχείρησαν να προσεγγίσουν οι ομιλητές εκκινώντας τις εισηγήσεις τους από την ανάλυση της παρούσας κατάστασης που βιώνουν και οι τρεις χώρες καθώς και τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτήν.

 

Όπως μπορεί κανείς να αντιληφθεί υπήρχε μεγάλη απήχηση με πλήθος τόσο

ακαδημαϊκών, δικηγόρων και πολιτικών, όσο και φοιτητών με αποτέλεσμα η αίθουσα του αμφιθεάτρου του Πανεπιστημίου Νέαπολις να κατακλειστεί από κόσμο. Και αυτό ήταν φυσικό επακόλουθο της σπουδαιότητας του θέματος που πραγματευόταν η συγκεκριμένη ημερίδα.

 

Την εκδήλωση συντόνισε ο αναπληρωτής Καθηγητής της Νομικής Σχολής κ. Θωμάς – Νεκτάριος Παπαναστασίου. Απηύθυναν χαιρετισμό ο Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και Πρέσβης κ. Σπυρίδων Αττάς, η Πρόξενος της Ιαπωνίας στην Κύπρο κα. Υοko Maejima και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Καθηγητής Παντελής Σκλιάς.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΠρόσκληση σε διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση: “EPICUR: το παρόν και το μέλλον”
Επόμενο άρθροΗ ενεργειακή πολιτική πρέπει να ωφελεί τους καταναλωτές και όχι τις εταιρείες ενέργειας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ