Συνεδρία για τη Μεσόγειο στο Ευρωκοινοβούλιο υπό την Προεδρία Κ. Μαυρίδη

– Διεθνές Δίκαιο και σεβασμός κυριαρχικών δικαιωμάτων

– Επόμενη συνεδρία στην Κύπρο

 

Τις κοινές προκλήσεις και προοπτικές για τις χώρες της Μεσογείου μετά την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, συζήτησαν τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής για τη Μεσόγειο, υπό την Προεδρία του Ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη (ΔΗΚΟ – S&D), στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Η Επιτροπή συνεδρίασε στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ένωσης για τη Μεσόγειο και συμμετείχαν Ευρωβουλευτές από διάφορες πολιτικές ομάδες και βουλευτές από Κοινοβούλια από Αλγερία, Μαρόκο, Μάλτα, Κροατία, Μαυροβούνιο, Τουρκία, Πορτογαλία και Λιθουανία.

 

Στην παρέμβασή του ο κ. Μαυρίδης, ανέφερε ότι «η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής για την περιοχή της Μεσογείου. Η επισιτιστική κρίση που πλήττει εκατομμύρια πολίτες της Μεσογείου και η ραγδαία αύξηση των τιμών των τροφίμων απειλεί να επηρεάσει την πολιτική σταθερότητα σε πολλές χώρες. Ταυτόχρονα, ο αντίκτυπος του πολέμου στην αγορά ενέργειας έχει αλλάξει δραματικά τις προηγούμενες ισορροπίες» και γι’ αυτό τόνισε, «χρειάζονται νέες μορφές συνεργασίας».

Όπως εξήγησε, «χώρες στη λεκάνη της Μεσογείου και ιδιαίτερα στη νότια και νοτιοανατολική, μπορούν να διαδραματίσουν θεμελιώδη ρόλο στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στην ΕΕ, τόσο στην μεταβατική περίοδο καθώς η ΕΕ αναζητά εναλλακτικούς τρόπους απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, όσο και μακροπρόθεσμα. Ταυτόχρονα, αυτό θα ενίσχυε τα έσοδα στις χώρες παραγωγής ενέργειας, το οποίο θα συντελέσει επίσης στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής και σε μια αμοιβαία επωφελή συνεργασία». «Επομένως, είναι επείγον να ενισχύσουμε την περιφερειακή συνεργασία μας στον τομέα της ενέργειας, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και με πλήρη σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των χωρών», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ακολούθως, ο κ. Μαυρίδης και Πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι θεωρεί ότι η Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Ένωσης για τη Μεσόγειο μπορεί, να ασκήσει πολιτική πίεση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ένωση για τη Μεσόγειο για τη διάθεση χρηματοδοτικών πόρων για την αντιμετώπιση αυτών των κοινών προκλήσεων».

 

Στο τέλος της συνεδρίας, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής ανακοίνωσε ότι η επόμενη συνεδρία της Επιτροπής θα διεξαχθεί την νέα χρονιά στην Κύπρο.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΑπελευθέρωση οι παρακαταθήκες των Χρυσόστομων Α’ και Β’. » Θέλουμε Αρχιεπίσκοπο που να σταθεί απέναντι στον «επόμενο διζωνικο-Αναν-ιστή Πρόεδρο
Επόμενο άρθροΑνοικτά σήμερα τα καταστήματα, με προαιρετικό ωράριο λειτουργίας 11:00 με 20:00

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ