Εύη Φωτοπούλου “Εκεί που μπορώ να δημιουργώ και να σκέφτομαι ελεύθερα και δε φιμώνεται ο λόγος μου, είναι ο χώρος που θέλω να βρίσκομαι”

Συνέντευξη: Ανδρέας Γερμανός

Πολυσχιδής καλλιτέχνης με δραστηριότητα σε τομείς όπως τα εικαστικά, η λογοτεχνία, ο κινηματογράφος, η Εύη Φωτοπούλου μιλάει στο SPEAKNEWS και τον Ανδρέα Γερμανό για τα κίνητρα που την οδηγούν στην καλλιτεχνική δημιουργία, για την συμμετοχή και τις διακρίσεις σε διεθνείς εκθέσεις και Biennale και για την οικολογική και ανθρωπιστική διάσταση του έργου της. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο τελευταίο της βιβλίο WARRIORS OF HALLAN που θα παρυσιαστεί τον Ιανουάριο στο Μέγαρο Μουσικής.


Κυρία Φωτοπούλου,είστε μια πολυσχιδής καλλιτέχνης (εικαστικός, στιχουργός, συγγραφέας, ποιήτρια, σεναριογράφος, σκηνοθέτης)! Εσείς με ποια ιδιότητα αυτοπροσδιορίζεστε;

Η αλήθεια είναι ότι στην παρούσα φάση με βρίσκετε περισσότερο από ποτέ στο χώρο του σεναρίου.

Ανάμεσα στους πίνακες, τα installations, τα videos, τα βιβλία, υπάρχει κάποια κεντρική ιδέα, ένα θέμα που να σας απασχολεί σταθερά ως καλλιτέχνη;

Ναι, και χωρίς δεύτερη κουβέντα θα σας πω ο ίδιος ο άνθρωπος. Καθώς εμπνέομαι, μαθαίνω αλλά και επικοινωνώ το όποιο αποτέλεσμα πάλι σε εκείνον.

Δεν θα ήταν πιο εύκολη η αναγνώριση του έργου σας, αν επιλέγατε να αφοσιωθείτε σε μία μορφή τέχνης, αντί για αυτή την πολυδιάσπαση;

Ίσως να έχετε δίκιο αλλά δε σκέφτηκα ποτέ το πόσο και εάν γίνει το έργο μου ευρύτερα γνωστό. Δεν ήταν αυτοσκοπός μου, καθώς ένας είναι ο βασικός μου στόχος, η Δημιουργία. Τώρα εάν αυτή έρχεται κατά καιρούς σε διαφορετικό τομέα, είναι γιατί εκείνη τη δεδομένη χρονική στιγμή έτσι εκφράζομαι ως καλλιτέχνης. Δε με ενδιαφέρει τι πουλάει ή όχι, ή εάν έχει καλύτερο marketing, αλλά τι είναι αυτό που θα κάνει την ψυχή μου να σκιρτήσει από συγκίνηση και ευδαιμονία.

Από που αντλείτε την έμπνευσή σας; Ποιοι είναι οι καλλιτέχνες που σας έχουν επηρεάσει περισσότερο;

Το πεδίο της έμπνευσής μου είναι ευρύ. Καθώς τα ερεθίσματα που λαμβάνω και θα με επηρεάσουν ως καλλιτέχνη και ως άνθρωπο μπορούν να είναι από μια μουσική, από ένα χαμόγελο αληθινό, αλλά και από μια πραγματικότητα που για τους περισσότερους είναι ζοφερή. Όπως καταλαβαίνεται ακόμα και αυτή τη στιγμή που δέχομαι τις ερωτήσεις σας έχουν κάποιο αντίκτυπο μέσα μου ως καλλιτέχνη. Ως εικαστικό με έχει επηρεάσει βαθύτατα ο Paul Gauguin, Wassily Kadinsky, Pablo Picasso. Ως στιχουργό-ποιήτρια ο Νίκος Γκάτσος και ο Bob Dylan. Στο χώρο της γραφής ο Ernest Hemingway, ο Dave Trottier, ο Quentin Tarantino.

Τι σας οδηγεί στο μέσο που θα χρησιμοποιήσετε κάθε φορά, είτε είναι η γραφή, είτε η ζωγραφική, είτε η κινούμενη εικόνα;

Με οδηγεί το ένστικτό μου και η ανάγκη μου τη δεδομένη χρονική στιγμή. Ένας πίνακας και η ανάλυση των χρωμάτων μπορεί να με οδηγήσουν στη δημιουργία ενός βιβλίου, πράγμα το οποίο έγινε και στο πρόσφατο παρελθόν.

Ποια ήταν για εσάς μέχρι τώρα η πιο σημαντική στιγμή, ανάμεσα στις συμμετοχές και τις διακρίσεις που έχετε σε διεθνείς εκθέσεις και biennale;

Όλες έχουν κάτι μοναδικό τόσο σε Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό. Όσον αφορά το εικαστικό μου έργο ήταν οι συμμετοχές μου με ξένες αποστολές όπως με την Αμερική, τον Καναδά, τη Γαλλία, στο Μουσείο του Λούβρου. Σε ένα θεσμό με ιδρυτικά μέλη τον Delacroix &  Rodin. Και φυσικά δε θα μπορούσα να αφήσω έξω τη στιγμή εκείνη της ανακοίνωσης από τον Οργανισμό ARTPRICE  ότι το εικαστικό μου έργο συγκαταλέγεται ανάμεσα στους Contemporary Great Masters. Μία μεγάλη τιμή που ήρθε ως επιστέγασμα στις αμέτρητες εκθέσεις μου ανά τον κόσμο, ότι κάτι έκανα καλά! Και φυσικά να το τοποθετούν εκείνοι κι όχι επειδή το λέω ή το πιστεύω εγώ, αυτό φυσικά έχει άλλη βαρύτητα.

Μια άλλη πολύ σπουδαία στιγμή ήταν στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου στη Νέα Υόρκη αλλά και στις Κάννες όπου ήμουν στις υποψηφιότητες σεναρίου αλλά και ως ηθοποιός. Όπου και διακρίθηκα έχοντας στις αποσκευές μου έξι βραβεία ερχόμενη στην Ελλάδα. Αλλά δε θα μπορούσα να αφήσω έξω και τη στιγμή της απονομής ώς καλύτερου κινηματογραφικού βιβλίου, του 1ου της Τριλογίας μου WARRIORS OF HALLAN. Που έγινε από το NEW MEDIA FILM FESTIVAL στο Λος Άντζελες λίγους μήνες πριν. Από ανθρώπους της βιομηχανίας του κινηματογράφου και από οργανισμούς όπως HBO- MARVEL-EMMYS-GRAMMYS- FOX- SIMON & SCHUSTER- ROLLINGSTONE-PBS.

Μιλήστε μας για την οικολογική και ανθρωπιστική διάσταση του έργου σας.

Με αυτή σας την ερώτηση έρχεται να κλείσει ο κύκλος των όσων προανέφερα. Δηλαδή τέχνη και δημιουργία γιατί, για ποιον? Και πόσο όλα τα παραπάνω θα είχαν κάποια αξία για μένα ως άνθρωπο πρωτίστως, εάν με κάποιον τρόπο δεν επιστρέφονταν στον ίδιο. Έτσι όλες οι βραβεύσεις του κόσμου και τα μεγαλύτερα Μουσεία και τα σπουδαιότερα κινηματογραφικά Φεστιβάλ θα ήταν δίχως αντίκρυσμα στην ψυχή μου. Το εικαστικό μου έργο, το συγγραφικό αλλά και το ποιητικό έχουν κινητήριο δύναμη τον Έρωτα για τον άνθρωπο, την Αγάπη για τη φύση, αλλά και το Φως της Ζωής. Δεν θα μπορούσαν όμως να μην έχουν και αναφορές από την σκληρή πραγματικότητα (πλημμύρες, φωτιές, πόλεμοι).  Όλο αυτό το έργο κατάφερα να το φέρω  ζωντανό αλλά και ψηφιακά σε όλο τον κόσμο.

Σε Μουσεία και Μπιενάλε. Το ίδιο έγινε και με τα μικρούς μήκους φιλμ αλλά και τα τραγούδια. Όλα αυτά χρησιμοποιήθηκαν για να ενημερωθεί ο κόσμος. Αλλά και μέσα από δωρεές μου σε οργανισμούς, να διατεθούν τα έσοδα για καθαρό νερό στην Καμπότζη και στην Ινδία. Να φτιαχτούν σχολεία στην Γκάνα. Να πάει ιατρικό υλικό στο Καμερούν. Να στηριχθούν οργανισμοί όπως η WWF, Sir Stelios Philanthropy Foundation, Monaco Prince Albert Foundation για τη χλωρίδα και την πανίδα του πλανήτη αλλά και οργανισμοί όπως η EUROPA DONNA για την ενημέρωση του Καρκίνου του Μαστού. Αλλά και η ενεργή συμμετοχή μου στη World Amnesty -Caritas Hellas- Welcomon αλλά  και σε Μ.Κ.Ο σε Ελλάδα και εξωτερικό, με ενεργή βοήθεια σε παιδιά μετανάστες, με κάνουν να μπορώ να βλέπω τον εαυτό μου στον καθρέφτη και να μην ντρέπομαι λέγοντας ότι γύρισα την πλάτη ή ότι έκλεισα τα μάτια στον ανθρώπινο πόνο.

Η καριέρα σας έχει διεθνή προσανατολισμό. Εσείς που προτιμάτε να δραστηριοποιείστε; 

Θα έλεγα ότι ως πολίτης του κόσμου θέλω να σκέφτομαι ότι όλος ο κόσμος είναι μια πατρίδα για μένα. Εκεί που μπορώ να δημιουργώ και να σκέφτομαι ελεύθερα και δε φιμώνεται ο λόγος μου είναι ο χώρος που θέλω να βρίσκομαι.

Ποιο project σας απασχολεί αυτή τη στιγμή; Ποια θα είναι τα επόμενα βήματά σας;

Αυτή τη στγμή οργανώνω με τον εκδοτικό μου οίκο OnTime Books UK  και τον κύριο Χριστοδούλου την πρώτη επίσημη παρουσίαση του βιβλίου μου WARRIORS OF HALLAN  που θα γίνει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 9 Ιανουαρίου 2023. Ένα βιβλίο που έγινε ήδη best seller σε Ευρώπη και Αμερική, ανάμεσα σε εκατομμύρια τίτλους σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή. Αλλά και πριν ακόμη εκδοθεί είχε ξεχωρίσει και πρωτεύσει σε Διεθνείς Διαγωνισμούς Κινηματογραφικού Βιβλίου. Επίσης παράλληλα με την εταιρεία ΕΝΟΡΑΜΑ του κυρίου Ψιλόπουλου έχουμε κάποια από τα ήδη βραβευμένα μου κινηματογραφικά σενάρια στη διαδικασία του pre-development και επικείμενες σημαντικές συναργασίες τόσο με κινηματογραφικούς παραγωγούς όσο και με σπουδαίους καλλιτέχνες.

Βέβαια όλο αυτό δεν είναι κάτι όπου υλοποιείται από τη μια στιγμή στην άλλη καθώς ο χώρος δημιουργίας του κινηματογράφου είναι μακρύς και επίπονος. Και αυτό μπορούν να σας το επιβεβαιώσουν άνθρωποι που έχουν λιώσει αμέτρητα ζευγάρια παπουτσιών, τρέχοντας και προσπαθώντας να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα. Εγώ αυτό που μπορώ να πω μετά βεβαιότητος μέσα από την πείρα των χρόνων από όποιο καλλιτεχνικό μετερίζι έχω βρεθεί, είναι ότι μπορεί  η κορυφή να φαντάζει απλησίαστη αλλά η διαδρομή είναι μαγική. Καθώς οι δυσκολίες είναι για μένα που σφυρηλατούν  χαρακτήρες και συνειδήσεις. Και ξέρεις στο τέλος της ημέρας ποιοι είναι οι συνοδοιπόροι σου πραγματικά. Αφού στο φως είναι ως δια μαγείας όλοι φίλοι σου και σου χαμογελούν και σε χειροκροτούν. Όταν πέσει όμως το σκοτάδι οι σκιές τους χάνονται σε αυτό.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΜαρία Γεωργίου “Οι λογοτέχνες μας δίνουν πολύ καλύτερη εικόνα της εποχής τους από τους ιστορικούς”
Επόμενο άρθροΚωνσταντίνος Χήτας “Η σωστή πλευρά της ιστορίας είναι αυτή που εξασφαλίζει ένα γεμάτο τραπέζι στην ελληνική οικογένεια”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ