ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης: πρώτες εικόνες από το πιο σύγχρονο μετρό της Ευρώπης

photographed by ©Σάκης Μητρολίδης

Φωτογραφίες: Πυγμαλίων Καρατζάς, Σάκης Μητρολίδης

Το μεγαλύτερο έργο ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης τις τελευταίες δεκαετίες οδεύει μετά από πολλά χρόνια προς την ολοκλήρωσή του, και οι Θεσσαλονικείς είχαν την ευκαιρία να πάρουν μία πρώτη γεύση.

Με αφορμή την εκδήλωση Open House Thessaloniki, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην πόλη και κατά την οποία το κοινό μπορεί να επισκεφτεί δημόσια και ιδιωτικά κτίρια και να θαυμάσει την αρχιτεκτονική τους,  η Αττικό Μετρό άνοιξε για το κοινό τις πόρτες του τριώροφου σταθμού “Παπάφη”.

Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε έναν από τους πιο ολοκληρωμένους σταθμούς και να δουν κι έναν από τους συρμούς,  ο οποίος ξεκίνησε από το Αμαξοστάσιο, και εισήλθε στον σταθμό ελάχιστα λεπτά αργότερα.  Ο συρμός κινήθηκε αυτόματα, χωρίς χειρισμό από οδηγό, και κατά την άφιξή του λειτούργησαν και οι θύρες PSD που έχουν για πρώτη φορά εγκατασταθεί στην Ελλάδα. Ο κάθε συρμός αποτελείται από τέσσερα βαγόνια, συνολικού μήκους 52 μέτρων, και θα περνάει κάθε 1.5 λεπτό μεταφέροντας 450 άτομα, με μέση ταχύτητα 30 χλμ/ώρα.

Οι σήραγγες από τον σταθμό Παπάφη οδηγούν προς το Σιδηροδρομικό Σταθμό και από την άλλη κατεύθυνση προς τη Νέα Ελβετία. Αργότερα αναμένεται να επεκταθούν προς Καλαμαριά και αεροδρόμιο, μετά την έναρξη της λειτουργίας που προβλέπεται για το 2023.

Το μεγάλο ενδιαφέρον των Θεσσαλονικέων για το έργο φάνηκε από τις ουρές αναμονής που σχημάτισαν για επισκεφτούν το χώρο.

Την επόμενη της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη για την πρόοδο του έργου, στα νέα γραφεία του Μετρό στο Αμαξοστάσιο στην Πυλαία, παρουσία του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών Γιώργου Καραγιάννη.

Ο κ. Καραγιάνννης δήλωσε στο SPEAKNEWS: «Η Θεσσαλονίκη θα έχει το πιο σύγχρονο Μετρό της Ευρώπης. 5.500 Θεσσαλονικείς είδαν από κοντά την ουσιαστική πρόοδο που έχει γίνει». Σχετικά με τη σύσκεψη στα γραφεία της Αττικό Μετρό στην Πυλαία, ο κ. Καραγιάννης δήλωσε ότι «είδαμε πώς προχωρά αυτό το γιγάντιο project. Μας ενδιαφέρει η Θεσσαλονίκη να έχει το πιο σύγχρονο Μετρό σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχουμε θέσει. Τρέχουμε καθημερινά για να κερδίσουμε τον χρόνο που έκλεψαν από την πόλη οι προσφυγές και οι αντιδικίες. Η δουλειά συνεχίζεται. Θα τα καταφέρουμε».

Ειδικότερα για τον σταθμό Βενιζέλου ο Υφυπουργός Υποδομών τόνισε: «Στον σταθμό Βενιζέλου βρισκόμαστε ήδη δύο μήνες νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα και προσπαθούμε να το βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο». «Η Θεσσαλονίκη θα έχει το πιο σύγχρονο Μετρό της Ευρώπης» ξεκαθάρισε ο κ. Καραγιάννης και πρόσθεσε ότι «έξι μήνες μετά τη βασική γραμμή θα παραδοθεί η επέκταση προς Καλαμαριά».

«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρεμβάσεων για τη Θεσσαλονίκη. Το αμέσως προσεχές διάστημα προχωράμε στη σύμβαση για το Flyover, ενώ όλα τα έργα που δρομολογήσαμε και σχεδιάσαμε για την πόλη έχουν αρχίσει να υλοποιούνται ή έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Έχουμε έναν προγραμματισμό για τα έργα που θα αλλάξουν τη Θεσσαλονίκη τα επόμενα χρόνια» υπογράμμισε ο κ. Καραγιάννης.

Ο Υφυπουργός Υποδομών συνέχισε τονίζοντας ότι «με την ολοκλήρωση του Μετρό, του Flyover καθώς και όλων των παρεμβάσεων θα αλλάξουν όλες οι κυκλοφοριακές συνήθειες. Η Θεσσαλονίκη θα είναι μία διαφορετική πόλη και θα αποκτήσει τη θέση που της αξίζει».


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΜε ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη η παρουσίαση του σχεδίου αξιοποίησης των Ολυμπιακών ακινήτων
Επόμενο άρθροΗ Αγορά Μοδιάνο είναι ξανά εδώ!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ