Κύπρος: Προεδρικές Εκλογές 2023 – Ρεκόρ Υποψηφίων

του Περικλή Βλάχου


Στις 5 Φεβρουαρίου 2023 θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές για ανάδειξη του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι οι δέκατες τρίτες προεδρικές εκλογές στην Κύπρο. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εκλέγεται άμεσα από τον λαό για πενταετή θητεία. Για να ανακηρυχθεί ένας εκ των υποψηφίων Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα πρέπει να εξασφαλίσει πάνω από το 50% των έγκυρων ψήφων. Σε περίπτωση που αυτό δεν επιτευχθεί στον πρώτο γύρο των εκλογών, διεξάγεται μια επαναληπτική εκλογή, στην οποία συμμετέχουν οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι.

Στις επερχόμενες Προεδρικές Εκλογές, δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, ηλικίας 18 χρονών και άνω, που έχουν τη συνήθη διαμονή τους στην Κύπρο και είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο. Οι ψηφοφόροι που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους ανέρχονται σε περίπου 561.000.

 

Κεντρικά σημεία της προεκλογικής εκστρατείας αποτελούν ο εδώ και δεκαετίες διχασμός του νησιού, η παράτυπη μετανάστευση και τα σκάνδαλα διαφθοράς.

 

Ποιο είναι οι υποψήφιοι;

Στις 5 Ιανουαρίου ολοκληρώθηκε η υποβολή των υποψηφιοτήτων για το χρίσμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, στον Γενικό Έφορο Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, με τις 14 υποψηφιότητες να αποτελούν αριθμό-ρεκόρ. Ας δούμε όμως ποιοι είναι οι 14 υποψήφιοι και τι δήλωσαν στα ΜΜΕ την ημέρα της επίσημης υποβολής της υποψηφιότητάς τους.

 

Αβέρωφ Νεοφύτου

 

“Με βαθιά επίγνωση της ευθύνης, καταθέτω σήμερα την υποψηφιότητά μου για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τα επόμενα χρόνια θα είναι κρίσιμα. Για τη χώρα μας, για κάθε Κύπρια και για κάθε Κύπριο. Η οικονομία της χώρα μας είναι σήμερα δυνατή. Δεν είναι όμως δεδομένη. Και χωρίς δυνατή οικονομία δεν υπάρχει ασφάλεια, ούτε αξιοπιστία για την χώρα, ούτε η δυνατότητα να στηρίζεται η κοινωνία. Στον Δημοκρατικό Συναγερμό αποδείξαμε ότι είμαστε το κόμμα της ευθύνης.”

Νίκος Χριστοδουλίδης

 

“Πιστεύω βαθύτατα και είμαι αισιόδοξος για το μέλλον που έρχεται και μας αξίζει. Είναι αυτό που δικαίως απαιτεί η κοινωνία, που μας ζητά να κάνουμε πράξη, με ενότητα και ευρύτερη συνεργασία. Αυτό επιβάλλουν και οι συνθήκες διεθνώς, αλλά και στην Ευρώπη. Οι καιροί απαιτούν συνενώσεις και πολιτικές συγκλίσεις. Το απαιτούν, επίσης, οι εθνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε με την έξαρση του αναθεωρητισμού της Τουρκίας στην Κύπρο, στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Είμαι πανέτοιμος για την αυριανή διακυβέρνηση της χώρας, σχηματίζοντας κυβέρνηση ευρείας αποδοχής που θα υλοποιήσει το φιλόδοξο πρόγραμμά μας για να επιφέρει τομές και αλλαγές για τις οποίες θα είναι περήφανος ο κυπριακός λαός.”

Ανδρέας Μαυρογιάννης

 

 

“Σε αυτές τις εκλογές ο κυπριακός λαός έχει ενώπιον του αρκετούς υποψήφιους, αλλά έχει μόνο δυο επιλογές. Είτε θα παραμείνουμε στην ίδια πορεία, με τις ίδιες πολιτικές, με τους συνεχιστές της παρούσας κυβέρνησης, είτε θα πετύχουμε την μεγάλη προοδευτική αλλαγή για τον τόπο. Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα, το στοίχημα της αλλαγής. Η Κύπρος μπορεί. Μαζί μπορούμε να κάνουμε πράξη την αλλαγή, να ανεβάσουμε τον τόπο μας λίγο ψηλότερα, όπως λέει και ο στίχος του Σεφέρη.”

Γιώργος Κολοκασίδης

 

“Ως ανεξάρτητος πολίτης, σήμερα καταθέτω την υποψηφιότητα μου για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τάσσομαι δίπλα στους πολίτες που θέλουν επιτέλους να αλλάξει κάτι σε αυτό τον τόπο. Μάχομαι εναντίον της κομματοκρατίας και αρνούμαι να παζαρέψω την εντιμότητα μου με οποιοδήποτε κόμμα. Αρνούμαι να συμβιβαστώ με το τέρας της διαφθοράς. Αυτές μου οι θέσεις στο Κυπριακό και στην καταπολέμηση της κομματοκρατίας με φέρνουν αντιμέτωπο και με τους τρεις κομματικούς υποψηφίους οι οποίοι δεν υποστηρίζονται μόνο από τις κομματικές ηγεσίες, επευλογούνται από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος φέρει τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα.”

Αχιλλέας Δημητριάδης

«Αυτή η ανεξάρτητη υποψηφιότητα θέλει να δώσει φωνή στους πολίτες που δεν τους εκφράζει το σύστημα. Το μέλλον της Κύπρου δεν μπορεί να είναι η διχοτόμηση, μπορούμε να την αποτρέψουμε. Η ΕΕ είναι η ασπίδα μας. Το ενεργειακό και ευρωτουρκική σχέση είναι τα κλειδιά για να ξεκλειδώσουμε τη διαδικασία επίλυσης. Χρειαζόμαστε αξιοπιστία. Αυτοί που οδήγησαν το Κυπριακό στη σημερινή τραγική θέση είναι μέρος του προβλήματος. Δεν μπορεί να είναι και μέρος της λύσης.”

Κωνσταντίνος Χριστοφίδης

“Ζητώ από τους πολίτες της Κύπρου να αναρωτηθούν. Τί θα τους έκανε περήφανους; Σε τί είδους χώρα θα ήθελαν να ζουν τα παιδιά τους; Δεν υπόσχομαι μια εύκολη ζωή, αλλά μια πολιτεία που θα βγάζει τον καλύτερο εαυτό μας. Η επιλογή είναι δική μας. Ή θα πορευτούμε στην πεπατημένη ή θα γίνουμε η δημιουργική δύναμη ανατροπής, η δημιουργική δύναμη της αλλαγής. Αν δεν τολμήσουμε τώρα, πότε; Αν δεν αλλάξουμε εμείς τη χώρα, ποιος θα το κάνει για μας; Αν δεν επανενώσουμε εμείς την πατρίδα μας, ποιος θα το κάνει για μας;”

Χαράλαμπος Αριστοτέλους

“Πρώτα και κύρια, να ευχαριστήσω τους εργαζόμενους, την κυπριακή εργατική τάξη και ευρύτερα τον κυπριακό λαό που στήριξε αυτή την προσπάθεια εδώ και οκτώ μήνες, εφόσον ξεκίνησε από τον Μάη του 2022 η δική μας προσπάθεια. Είναι μια παρουσία η οποία θέλει να προκρίνει τον άλλο δρόμο ανάπτυξης…Το μόνο που έχω να πω είναι ότι αυτή η υποψηφιότητα αγκαλιάστηκε από ολόκληρη την Κύπρο και αυτό αποδεικνύεται και στις υπογραφές έτσι όπως διαμορφώθηκε το κείμενο των υπογραφών. Από άκρη σε άκρη της Κύπρου και ιδιαίτερα από την νέα γενιά. Το 90% αυτών που υπέγραψαν είναι νέοι άνθρωποι. ».

Ανδρέας Ευστρατίου

“Όποιος και να είναι ο νικητής, θα τον σεβαστούμε για το καλό του τόπου μας. Τα σύνορα μας δεν είναι στη Λευκωσία, είναι στην Κερύνεια, στην Αμμόχωστο, στη Μόρφου. Θα αγωνιστούμε για να ελευθερώσουμε τον τόπο μας, γιατί εδώ και 48 χρόνια καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα εδώ στην Κύπρο από τον Αττίλα.”

 

Τσελεστόνα Ντε Πέτρο

“Να πω ότι τα καταφέραμε. Επιμέναμε μέχρι την τελευταία στιγμή. Αγωνιζόμαστε πάντοτε για τους Κυπρίους και βήμα βήμα είμαι σίγουρη θα τα καταφέρουμε και στην Προεδρία. Αγαπώ πολύ τον κόσμο, τους Κυπρίους και αυτή είναι η πιο μεγάλη δήλωση που μπορώ να κάνω. Ευχαριστώ.”

 

Ανδρόνικος Ζερβίδης

“Μια μέρα θέλω να υπογράψουμε λύση με τους Τούρκους για το Κυπριακό. Μια μέρα ελπίζω να γίνει. Γι’ αυτό έγραψα ένα μανιφέστο 77 σελίδων, ένα πρόγραμμα πώς μπορούμε να βρούμε λύσεις για σχεδόν όλα τα προβλήματα στη χώρα μας.”

 

Αλέξιος Σαββίδης

«Στο Κυπριακό είμαστε εναντίον της ΔΔΟ και υπέρ ενός ενιαίου κράτους χωρίς στρατό. Το Κυπριακό είναι θέμα κατοχής, εισβολής και εθνοκάθαρσης του Κυπριακού Ελληνισμού. Κάθε πολίτης και μια ψήφος.”

 

 

Ιουλία Χοβρίνα Κομνηνός

«Ήρθε η ώρα για τον λαό της Κύπρου να καθορίσει έναν ηγέτη που θα οδηγήσει τον λαό της Δημοκρατίας τα επόμενα πέντε χρόνια. Υπόσχομαι να βρω τη λύση του κυπριακού προβλήματος, να εξαλείψω τη διαφθορά, να στηρίξω την εθνική παραγωγή, να διασφαλίσω την προστασία της μητρότητας. Καλώ τους πολίτες να ψηφίσουν την υποψηφιότητα μου.”

 

Λουκάς Σταύρου

“Ως Εθνικιστική Κοινοτιστική Ανασυγκρότηση ΕΚΑΝ καταθέτουμε ολοκληρωμένη πρόταση ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελληνική Δημοκρατία. Θα την κάνουμε με τον ίδιο τρόπο που εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με άμεση ενσωμάτωση της Εθνικής Φρουράς στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας. Ένα έθνος, ένας στρατός. Απορρίπτουμε τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία καθώς και το ενιαίο κράτος στη βάση του Συντάγματος της Ζυρίχης.”

 

Χρίστος Χρίστου

“Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο αποτελεί το ισχυρότερο ανάχωμα για την μη αποδοχή λύσης τουρκικών προδιαγραφών, όπως η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, στο εθνικό μας θέμα. Έχει σαφές καθορισμένο πρόγραμμα για την πάταξη των ανεξέλεγκτων παράνομων μεταναστευτικών ροών που κατακλύζουν κάθε γωνιά της πατρίδας μας.”


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΕυρωκοινοβούλιο: Ευρωπαϊκή Άμυνα με απαγόρευση πώλησης όπλων στην Τουρκία
Επόμενο άρθροΚύπρος : Προεδρικές Εκλογές 2023

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ