Κύπρος : Προεδρικές Εκλογές 2023

Στην τελική ευθεία για τις προεδρικές εκλογές


του Ανδρέα Γερμανού


Το 2023 θα είναι έτος εκλογών στην πιο δύσκολη περιοχή. Τον χορό αρχίζει πρώτη η Κύπρος και εν συνεχεία αναμένουμε τις εκλογές στην Ελλάδα, την άνοιξη όπως διεμήνυσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ενώ αναμένονται πιθανότατα τον Ιούνιο και οι εκλογές στην Τουρκία . Τί θα προκύψει από τις εκλογές αυτές, θα το δούμε και θα το αξιολογήσουμε στο τέλος με την ολοκλήρωση αυτου του κύκλου

Για την ώρα θα ασχοληθούμε με ένα ειδικό αφιέρωμα στις Προεδρικές εκλογές της Κύπρου. Στις 5 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί ο πρώτος γύρος των Προεδρικών εκλογών για την ανάδειξη του 8ου κατά σειρά Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Χάριν της Ιστορίας πρόεδροι της Κύπρου από το 1960 μέχρι σήμερα διετέλεσαν οι εξής:

  • Αρχιεπίσκοπος Μακαριος ο Γ’ 1960-1974 & 1974-1977
  • Σπύρος Κυπριανού 1977-1988
  • Γιώργος Βασιλείου 1988-1993
  • Γλαύκος Κληρίδης 7/1974-12/1974 & 1993-2003
  • Τάσσος Παπαδόπουλος 2003-2008
  • Δημήτρης Χριστόφιας 2008-2013
  • Νίκος Αναστασιάδης 2013-2023

Στις εκλογές της 5ης Φεβρουαρίου το αξίωμα του Προέδρου διεκδικούν δεκατέσσερις (14) υποψήφιοι, οι οποίοι είναι οι: Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέας Μαυρογιάννης,  Νίκος Χριστοδουλίδης,  Γιώργος Κολοκασίδης, Ανδρέας Ευστρατίου, Λουκάς Σταύρου, Τσελεστίνα Ντε Πέτρο, Χρίστος Χρίστου, Ανδρόνικος Ζερβίδης, Αχιλλέας Δημητριάδης, Αλέξιος Σαββίδης, Χαράλαμπος Αριστοτέλους, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης και Ιουλία Χοβρίνα Κομνηνός.

Ο μοναδικός αρχηγός κόμματος, που κατέρχεται ως υποψήφιος στις εκλογές αυτές, με την σημαία του κόμματός του, και με μακρά κοινοβουλευτική πορεία είναι ο πρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος θέτει ως σημαντικό του προσόν και μέγα πλεονέκτημα την πλούσια και μακροχρόνια εμπειρία του που όπως νομίζει τον καθιστά ηγέτη που μπορεί να κρατήσει το καράβι της Κύπρου σε σταθερή πορεία και να αντιμετωπίσει κρίσεις και δύσκολα προβλήματα και να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, αν και δηλώνει ανεξάρτητος, στηρίζεται ανοιχτά από το ΑΚΕΛ, το Κομμουνιστικό κόμμα της Κύπρου. Ο κ. Μαυρογιάννης διετέλεσε μέχρι πρόσφατα διαπραγματευτής της Ελληνοκυπριακής πλευράς και συμμετείχε στις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού. Έχει τη δική του ματιά για την επίλυση των εσωτερικών προβλημάτων και τονίζει ότι μακροχρόνια συμμετοχή του και οι εμπειρίες που απέκτησε ως διαπραγματευτής, μπορούν να συμβάλουν στην εύρεση λύσης του Κυπριακού.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, διετέλεσε κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός εξωτερικών της Κυβερνήσεως του απερχόμενου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη. Προέρχεται πολιτικά από τον χώρο του ΔΗΣΥ και κατέρχεται στις προεδρικές εκλογές ως ανεξάρτητος. Η ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη, που έδειξε να αγκαλιάζει από νωρίς μεγάλη μερίδα πολιτών, ανεξαρτήτως κομματικής ταυτότητας, σήμερα υποστηρίζεται από το ΔΗΚΟ του Νίκου Παπαδόπουλου, τη ΔΗΠΑ του Κάρογιαν, την ΕΔΕΚ του Μαρίνου Σιζόπουλου, τη ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ της Ελένης Θεοχάρους, και άλλες Οικολογικές οργανώσεις και κοινωνικούς φορείς της Μεγαλονήσου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αν και ο Νίκος Χριστοδουλίδης υποστηρίζεται από τα προαναφερθέντα κόμματα, συνεχίζει να τονίζει το ανεξάρτητο της υποψηφιότητας του και ότι δεν υποσχέθηκε και δεν παραχώρησε σε κανένα τίποτε. Εφόσον εκλεγεί θα είναι Πρόεδρος όλων των Κυπρίων, θα συνεχίσει να είναι ανεξάρτητος και θα δημιουργήσει μια κυβέρνηση ευρείας αποδοχής για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ταλανίζουν την Κύπρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τρείς προαναφερθέντες υποψήφιοι συνδέονται άμεσα με τα έργα και της ημέρες των κυβερνήσεων Αναστασιάδη και σύμφωνα με τις δηλώσεις τους παραμένουν θιασώτες και υποστηριχτές της επίλυσης του Κυπριακού δια της Δ.Δ.Ο..

Μια λύση με την οποία διαφωνεί μεγάλη μερίδα του Κυπριακού λαού και ο μόνος υποψήφιος ο οποίος εκφράζει ξεκάθαρα την αντίθεσή του στη Δ.Δ.Ο είναι ο ανεξάρτητος υποψήφιος, Γιώργος Κολοκασίδης. Οι δημοσκοπήσεις όμως μέχρι στιγμής δεν έδειξαν να εισπράττει στο σύνολό τους, τους διαφωνούντες με τη Δ.Δ.Ο.

Υπάρχουν φυσικά και οι άλλοι δέκα (10) υποψήφιοι με τις δικές τους θέσεις και απόψεις για τα θέματα εσωτερικής Διοίκησης, οικονομίας κι επίλυσης του Κυπριακού.

Αναλύοντας τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας από τις μέχρι σήμερα δημοσκοπήσεις κι εφόσον δεν ανατραπούν, κανείς υποψήφιος δεν συγκεντρώνει τέτοια ποσοστά για να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο των εκλογών της 5ης Φεβρουαρίου. Σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις στον δεύτερο γύρο που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Φεβουαρίου, φαίνεται ότι περνάει ο Νίκος Χριστοδουλίδης και η μάχη για τη δεύτερη θέση θα γίνει μεταξύ του Αβέρωφ Νεοφύτου και του Ανδρέα Μαυρογιάννη. Επειδή οι δημοσκοπήσεις παραμένουν εργαλείο για ανάλύσεις και συζήτηση και συνήθως η κάλπη κρύβει εκπλήξεις, θα περιμένουμε την ετυμηγορία του Κυπριακού λαού…

Το Speaknews στην προσπάθειά του να ενημερώσει το κοι αναγνωστικό του κοινό και τους εκατοντάδες Κυπρίους αναγνώστες του, πραγματοποιεί ένα αφιέρωμα με συνεντεύξεις των τριών μονομάχων Αβέρωφ Νεοφύτου, Νίκου Χριστοδουλίδη, Ανδρέα Μαυρογιάννη και του κ. Κολοκασίδη ο οποίος εναντιώνεται και διαφοροποιείται στο θέμα επίλυσης του Κυπριακού.

Θέσαμε στους 4 υποψηφίους δέκα κοινά ερωτήματα. Οι αναγνώστες μας έχουν την ευκαιρία να διαβάσουν, να συγκρίνουν και να αποφασίσουν.

Νίκος Χριστοδουλίδης “Δεν νοείται λύση του Κυπριακού που δεν θα προνοεί για μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας”


Γιώργος Κολοκασίδης “Δεν μπορεί να είναι άλλος ο στόχος μας από την απελευθέρωση των σκλαβωμένων εδαφών μας”

Ανδρέας Μαυρογιάννης “Πρέπει να κερδίσουμε την τουρκοκυπριακή κοινότητα και να την φέρουμε πιο κοντά με την ελληνοκυπριακή”


Κύπρος: Προεδρικές Εκλογές 2023 – Ρεκόρ Υποψηφίων


Μετανάστευση, ενέργεια, Κυπριακό, οικονομία το διακύβευμα των κυπριακών εκλογών 2023


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΚύπρος: Προεδρικές Εκλογές 2023 – Ρεκόρ Υποψηφίων
Επόμενο άρθροΙστορίες για τον Ανθρωπο, τη Δημοσιογραφία και το Αλτσχάιμερ…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ